Заради вируса: След маските се изчерпаха ръкавици, дезифектанти

Хората се запасяват с трайни хранителни продукти
Обновена: 28 фев 2020 07:07 | 28 фев 2020 07:00, Нели Христова
48
Заради вируса: След маските се изчерпаха ръкавици, дезифектанти
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът все повече се доближава до сраната ни, а консумативи и трайни храни бързо започнаха да се изкупуват от аптеки и супермаркети, съобщават от NOVA. След маските от пазара се изчерпаха някои лекарства срещу грип, дезифектантите и ръкавиците. Търговци отчитат повишено търсене на основни хранителни продукти. Сред най-продаваните са брашното, оризът, олиото и консервите.

В социалните мрежи хора публикуват снимки на запасите си от храна и вода в случай, че се наложи да останат задълго вкъщи.

Не само заплахата от коронавирус, но и задаващата се нова грипна вълна у нас, кара майката Велислава Накова да попълни навреме семейната аптечка.

"Може би и съм закъсняла. Вече няколко пъти търсих различни препарати, но са изчерпани", разказа жената.  

С приоритет сега са малките членове на семейството. "Първо, тъй като съм отскоро майка, ще взема за децата някакви хомеопатични препарати, с които да ги предпазя", каза Велислава.

Липсата на лекарства притеснява както потребителите, така и фармацевтите. "Един основен противогрипен продукт е силно намалял. Все още имаме, но по складовете вече няма", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Останалите количества противирусни лекарства ще стигнат за около месец. Причината отново идва от Китай, който е най-големият търговец на активни субстанции, влагани в таблетките.

"В Китай има заводи, които понякога са основни или единствени производители. И когато заводите са затворени или липсва транспорт, както е в момента, тогава производителите на лекарства се изчерпват запасите им и е възможно да има проблем",обясни Костов.

Очакванията са Китай да поднови доставките в началото на март. Тогава ще има и нови количества маски. Лекари сигнализират, че заради липсата им са принудени да преглеждат пациенти без предпазни средства. Държавата обаче отказвала да им съдейства, защото с приоритет били други служители.

"Количествата, които сме осигурили, са основно за екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, и колегите от "Гранична полиция", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Това да се предпазиш от вируса с маска е все едно да бориш разсторйство с развалено прясно мляко ! Про.ст народ !
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля някой компетентен да обясни на г-жата, че хомеопатия и предпазване не трябва да стоят в едно изречение.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нещо ако се окаже сезонно като грипа , както коментира известен лекар кво праим ?! Всяка година ли ще се запасявате и ще седите вкъщи ? Само питам .И мен ме е страх ама не изпадам в паника да изкупувам аптеката и магазина.
40
2
 
4
 
! Отговори
ДА ва Ева преди 4 години
До Активист на БКПТрябват повече такива материали ! За да забравим къщата и гювендията от Барцелона !!Не ги забравяйте бе!Пуснете се матриала за острова, после за 500-те тона злато и накрая самолетите за милиарди.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски, ръкавици А скафандри има ли?
38
2
 
4
 
! Отговори
До39 преди 4 години
Добре ама,какъв го дири(вирусът)в страни като Тайланд, Виетнам,Бахрейн,Кувейт и т.нкъдето е лято?
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От прости хора какво да очакваш. Идва пролет, вирусът не може да вирее, ще умре. Ама купувай, ***, купувай.
36
2
 
6
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Купувайте балъци.. купувайте!
35
0
 
2
 
! Отговори
тонката преди 4 години
на нас от герб нема да ни фане куроновирусо щото ниа сме по силни от него и можеме да го пребиеме заедно с бате
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев,къде си??????????? 2.5(Два и Половина)милиона лева Европейска субсидия за фабриката която уж "произвежда"медицински консумативи включително и маски,а тях ги няма никъде! Съвсем скоро ще има и дефицит на спринцовки за еднократна употреба!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми е тая, миналата година си взех неколко противогаза и комплекти за химическа защита. Ей така, изпаднаха ми случайно. Жената пита защо са ми? Викам, по-добре да имаш и да не ти требват, отколкото да требват и да немаш.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана големият"производител"на маски"Момина Крепост"АД като удариха савака на вноса от Китай и се н.сраха!!!!! То е лесно като внасяш от Китай да тръбиш,че произвеждаш,а всъщност произвеждаш едни големи ЧАЛЪМИ!
31
0
 
5
 
! Отговори
ДО 31 преди 4 години
У нас коронавирус няма ,у нас той се нарича втора грипна вълна.
30
6
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ако щете със скафандър се облечете, пак ще се заразите. Вируса живее 9 дена на открито. Все ще пипнете нещо заразено и заминавате. Да му мислят тези със слабата имунна система, дъртаците и тези дето вече са се стресирали до смърт от страх :)))) Хахахахахах
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас вече има коронавирус- няколко са случаите, въпрос на няколко дни е да се разбере. Всеки момент очаквайте новината.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е сигурно, че противопраховите маски ще ти свършат работата. Но щом така си преценил , ок.
27
2
 
16
 
! Отговори
Какви маски преди 4 години
сънувате, те не могат да ви спасят, защото само след половин час носене се навлажняват при дишането и вирусите спокойно преминавали през навлажнената маска, а зараза става и през очите, трябва да ходите със скафандри. Има по голяма логика, да си промивате през 15 минути устата, така вируса попада в стомаха и там веднага загива от стомашните сокове. При всеки грип умират хора от усложнения, а това си е обикновен вирус. Умишлено се истеризира случаят, защото така отклоняват напъните народни!
26
5
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Трябват повече такива материали ! За да забравим къщата и гювендията от Барцелона !!
25
0
 
24
 
! Отговори
Паниката преди 4 години
е страшна,вчера пазарувах в една аптека,пред мен хората купуваха лекарства,за между 50 и 140 лева.Аз си купих лекарства,за 6 лева и аптекарката ме попита учудено"Само това ли,ще бъде?".Някой цени на лекарствата,вече са вдигнати.Очаквам същото,да се случи и с храните.Да живее спекулата и паниката.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запасяват се ония, които довчера търкаха талончета. Пълна дезориентация.