За коронавируса: Ако го подценим - епидемия, ако надценним - паника

Пиар специалистите Любомир Аламанов и Даниел Киряков в "Денят ON AIR"
28 фев 2020 23:15, Анисия Иванова
24

Няма потвърден случай на коронавирус у нас, но истерията се разраства. В света 54 страни вече са засегнати от коронавируса.

Около 40 души в момента са под наблюдение у нас, но цифрата непрекъснато се мени. Общият брой на заразените в световен мащаб е около 80 000 души. Стана ясно, че хората са започнали да изкупуват консумативи и храни супермаркетите.

"Все още много хора си спомнят гладната луканова зима, спомнят си едни времена, когато наистина имаше опасност да свършват стоките. Но те не си дават сметка, че ние в момента сме част от ЕС и хипермаркетите са заредени, но от друга страна може би е страхът, че управляващите не дават цялата информация", каза пиар експертът Любомир Аламанов в предаването "Денят ON AIR".

Според него не е толкова страшно дори да се открие положителна проба за коронавируса у нас.

"След като СЗО каза, че има проблем в половин Европа, се отложиха доста събития. Явно има някакъв малък проблем, но българите са свикнали сами да оцеляват, те не вярват на управляващите", каза още той.

Комуникацията е управленска функция, същевременно комуникационните кризи се застъпват една в друга, според другият пиар експерт Даниел Киряков.

"В момента, в който настъпи коронавирусът, ние тук се занимавахме с битови проблеми. Говорейки за комуникация в публична среда, доверието е най-ценният актив. По-добре 2 пъти на на ден пресконференция, отколкото да се крием", допълни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Според него една от причините хората да смятат, че в България има коронавирус е, защото са пренаситени от информация, а друга причина може да е споделянето на една и съща новина от няколко души.

"Ще има всичко, ако не е утре - то вдругиден. Комуникацията става толкова важна, че тя е предпоставка за възникване или невъзникаване на подобен тип паника. В момента виждаме как правителството успява да задържи този баланс", допълни Любомир Аламанов.

Ако бъде прекалено подценен този казус - може да избухне епидемия, а ако бъде надценен - ще избухне паника, според него.

"След комуникацията идват действията, уверението, но на този етап е нужно да се свали напрежението. Колкото и да сме скептично настроени - имаме болници на отлично ниво, но същевременно имаме и топ лаборатории", каза още Даниел Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е толкова безобиден, защо са тези мерки навсякъде по света. Как да вярваме, като нещо не се връзва.
18
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
По-добре паника,отколкото епидемия.При липса на епидемия-паниката моментално изчезва.По-добре затворете училищата за един месец,като японците,а не когато избуне епидемията ,всички деца да са застрашени от зараза.Българина не вярва на управлаващите и политиците,независимо от коя партия са.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
епидемията вече е факт, става дума за ПАНДЕМИЯ! продължавайте да го подценявате и като стигне до вас, тогава ще видите кон боб яде ли...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
единствената страна,където няма да има коронавирус е северна корея,защото е изолирана и си произвежда всичко най-необходимо сама(независима е,като бг едно време),целия останал свят е глобализиран и е като един голям мравуняк,съставен от много малки,които непрекъснато си обменят мравки и една да се зарази,всички ще го изкарат.Това е най-големия минус на глобализацията,няма независим район или страна,всички са принудително свързани,защото нямат регионални производства
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то щото не е по-опасен от обикновен грип, затова толкова мерки и затворени градове в Китай, а в Европа също стриктни мерки, то защо тогава такива мерки има, ако не е опасен?
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България първия починал ще е преди първия регистриран.
13
3
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Каквито и мерки да се вземат, вирусът идва. Не прости на най-развитите, защо да пощади нас?Друга е дилемата:- ако не се вземат мерки, всичко приключва за месец-два. - ако се вземат мерки, само забавяме нещата и може да се проточи с години. В крайна сметка, вирусът ще си вземе неговото и с мерки, и без мерки, броят на заразените и жертвите ще е същият. По-добре да свърши по-скоро, че икономиката страда много. Кризата ще е жестока ако тая истерия продължи твърде дълго.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая най жалки са бг медиите,божеството от банкя явно ги заплаши и те не дават никаква информация,няма елементарно осветляване на ситуацията,хората не знаят какво да правят а какво не.какво да правят децата,възрастните и тн.В целия свят това е топ по всички медии,а тук герб забраниха информацията.това може да доведе до поредната криза за гражданите.
11
3
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
И все пак - по- добре паника без смърт, отколкото епидемия с много жертви...
10
3
 
18
 
! Отговори
БеСеПеец преди 4 години
До ГВМАз съм комунист, и баща ми беше такъв. Но не мога да разбера цялата тая злоба която е в момента. Едно човешко същество да иска смъртта на друго, което може да му е далечен брат, малка държава сме. Какви са тия желания за пари, за къщи, за коли... Какво от тези неща ще си занесете в гробовете???
9
3
 
17
 
! Отговори
ГВМ преди 4 години
Мечтата на управляващите. Коронавируса ще спести много пари на държавата в бъдеще сетете се сами защо? Подсказка: вируса е най-опасен за хора *** 60 и особено пенсионна възраст и хронични заболявания.
8
4
 
13
 
! Отговори
РазединителНАнацията преди 4 години
Тоя тик веник защо смята че мнението му е важно за някой!?Били сме част от ЕС, затова стоките е магазините нямало да свършат!?Той наясно ли е, че в Италия и Германиямагазините също са празни?Имам приятели, живеят там, казаха, че не са виждали такова нещо!"Пр експерт"?Всеки явно трябва да се прозее по темата..
7
2
 
4
 
! Отговори
Ихтиманец преди 4 години
Глупаков
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този какъв експерт е? Експерт по експертите навярно.
5
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има още време тези 80 хиляди заразени са капка в морето. Бройте до 65 милиона в световен мащаб и вируса ще изчезне. Заради ненаситните Капиталисти и безумците които се правят на туристи, ще се възнесат напълно невинни души. Спрете полетите затворете границите и само за две седмици вируса ще изчезне.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мърльовци! С ракия ще се оправяме! А що не се позамиете барем помеждудругото!
3
2
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Всичко това е една гигантска пропаганда !!Индексите падат, акциите се сриват .Бизнеса и инвеститорите губят милиарди .НО когато някой губи пари друг печели !!!Цялата тази истерия е огромна загуба за едни и голям бизнес за други !
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А белким се опитайте, поне да ни опазите ,а не само заклинания . Не.кадърници !
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън. Вируса е долнопробна китайска стока като всичко друго.