Заради поевтиняването на газа: Връщат ни 20% от сметките за парно

Най-голямо намаление трябва да е за клиентите на "Топлофикация София"
5 мар 2020 07:00, Анисия Иванова
102
Заради поевтиняването на газа: Връщат ни 20% от сметките за парно
Снимка: БГНЕС

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикационните дружества заради намалението на цената на природния газ.

От 1 април цената на парното ще се намали с 40,3 на сто. Толкова ще предложи “Булгаргаз” в заявлението си до регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране. При това намаление цената на парното в София трябва да падне с 27% от 1 април, заяви пред “Труд” Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За останалите градове намалението трябва да бъде с около 20 на сто. Разликата се дължи на различната технология, която се използва в различните топлофикации, обясни той. По-евтиният газ трябва да се отрази и на сметките за ток, чрез намаляване на такса “Задължение към обществото”.

За битови потребители, които консумират около 300 мегаватчаса на месец, намалението на сметката ще е с около 1-2 лева, изчисли Божков. За бизнеса обаче намалението ще бъде сериозно, допълни експертът.

Още по темата

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август м.г. до края на март. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци.

“В някои месеци намалението ще е 35%, в други – 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките”, коментира той.

70 на сто от цената на топлинната енергия се определя от цената на газа. Така от началото на отоплителния сезон – от октомври до края на март, средното намаление на разходите за газ ще е с 30 на сто. Или сметките показват, че това ще се отрази с близо 21 на сто на крайната сметка за отопление.

Редно и справедливо е както “Булгаргаз” ще възстанови суми на своите клиенти, така и по веригата да бъдат възстановени до крайния потребител. Изравняването на сметките за енергия обаче не е в компетенциите на дружеството, а на регулатора, обясни Павлов.

България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година, съобщи още той.

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне”, каза той. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.

Договорът за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ бе сключен от “Булгаргаз” през септември 2013 г. Доставките трябваше да започнат от 2019 г., но се забави строежът на газопроводите ТАНАП през Турция и ТАП през Гърция и Албания за свързването на находището “Шах Дениз II” с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 90Не можеш да правиш елементарни сметки, а си седнал да спориш?! Не умееш да четеш внимателно и да разбираш текста. Не съм твърдя никъде, че газът представлява 50 % от цената, а съм написал, че явно така излиза, ако ще връщат 20%. Защото 20 са половината на 40. Що не се качиш на някой прозорец и ти? Има кой да те оцени. Не очаквай повече отговори от мен, безсмислено е.
93
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ АКО НЕ ВИ ОКРАДЕ И ИЗМАМИ ЗНАЧИ ТОВА НЕ Е БОРИСОВ!!!
92
0
 
5
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Ама пъргаво ги нагласиха тези 40% мизерниците, че и на *** ни правят: пада с 40%, ама ще се отрази с 20%..?..ха ха ха, подиграват ли се? И оня плазмодий от комисията като се изтопоса и резила е пълен.
91
0
 
5
 
! Отговори
D преди 4 години
Намаляват газа с 40%, ама на вас ще върнем 20%. Останалите 20% са за нас. Трябва всички да са щастливи. Особено ние измекярите политици. И какви такси, нали вече са били взети тези такси, колко пъти ще се вземат, един път такси за вземане, и после за връщане пак такси. Прекалихте в наглеенето!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, значи нямаш информация за това кое как се формира, но видиш ли било 50%, всичко е ок, да се радваме и на 20%, че даже го изкара човека скаран с логиката, *** бил и не като хората.Ти си прав, другите са криви и след теб потоп. Ти си големия анализатор, а другите скарани с логиката и *** ,защото не виждат логика в твоята логика и накрая пак ти си прав, защото си казал така. *** в огледалото го намери. Топлофикация не я мисли, по-вероятно е хората и троловете да бъдат прецакани отново.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лъжете!Вчера този от КЕВР каза,че това няма намаление няма "по никакъв начин" да се отрази на сметките.
88
1
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 83Кой не вижда? Нормалните хора или троловете? Това са различни неща. Дай ми информация за елементите на себестойността и ще я анализирам. Елементарно е.В Топлофикация не всичко е наред и аз виждам много по-големи проблеми. Например от сметката ми за БГВ, става ясно, че водата е подгрявана със 120 градуса, което е три пъти повече от реалното подгряване с около 40 градуса, което е абсурдно. Три пъти е завишена цената на БГВ. В Топлофикация явно са си измислили нови физични закони?!
87
0
 
4
 
! Отговори
ГАНЧО. преди 4 години
ЛЪЖЦИ. МИЗЕРНИЦИ. ***.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газа поевтиня с 40% а на народа връщат 20% :) еваларка брото - кирия до шия, те пак като не го вдигнаха хахаха
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДЕКЕВЪРТоплофикация София казва -"кръв повръщам , пари не връщам!"
84
0
 
6
 
! Отговори
какво се чудим преди 4 години
Дължим това на ЕС че заплаши със санкции Газпром за злоупотреба с монополно положение и на САЩ че докараха през океана втечнен газ с 40% по-евтин от руския. А не Газпром се съжалил над бедните българи .
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилЗа сезон 19-20 Топлофикация София има нужа от 697 198,74 кубични метра природен газ (~348,2 милиона лева) и 74,46(~149,2 хиляди лева ) тона газьол за създаването на нужната топлинна енергия. Природния газ е основна компонента при формирането на цената за потребителите и всички останали проценти, таксички стъкмистики се равняват с цената на природния газ. Ако е истина, че цената на газта е 50% от общата която плащаме, би ли анализирал защо се получава така. Хората не виждат явно.
82
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Злобното създание от кадавър,или декевър-все тая,каза че няма да има връщане на пари,нито намаление на цената с 40%.Толкова.
81
1
 
1
 
! Отговори
ДЕКЕВЪР преди 4 години
Няма снование парното да поевтинее защото не ползва газ а отпадъклук.
80
4
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До АнонименМного си скаран с логиката човече. С 40 % се намалява цената само на газа, а останалите разходи не се намаляват. Явно разходите на газ са около 50% от цената на "парното" и затова е логично цената да спадне с 20%. Сега светна ли ти? А иначе да плюеш можеш, но да анализираш не!
79
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 4 години
До АнонименКогато увеличават цените, не променят първо закона, за да стане увеличението законно. Сега, когато са длъжни да върнат надвзетите пари, оказва се, че законът им пречи и трябва да се промени.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските топлофикации работят с италиански ***, газа няма отношение към сметките ви.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се намаля с над 40% на входа е логично да се намали с толкова и на изхода за крайния потребител. Кви са тези 20-25-35, от къв *** ще прибирате разликата,тия проценти и таксички и преди са били калкулирани в цената, мошеници, да се задавите.
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, връщат! От Топлофикация вече казаха, че не могат да върнат нищо със задна дата без решение на административния съд. Много искат да ви върнат, ама закона не позволява. Така че ще пиете една студена вода (и ще си я платите на Софийска вода).
75
1
 
1
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убави новини имаме днес!За първи път в тотото бяха изтеглени 5 последователни числаЗаради поевтиняването на газа: Връщат ни 20% от сметките за парно