Няма нови заразени с коронавирус, изследват над 140 контактни

Има мащабен скрининг на персонала в болниците
130
Няма нови заразени с коронавирус, изследват над 140 контактни
Снимка: Bulgaria ON AIR

На този етап няма нови случаи на коронавирус у нас и засега броят на лицата, дали положителна проба за новото заболяване, остава 4. Това стана ясно след поредната редовна пресконференция на Националния оперативен щаб.

Случаите на COVID-19 са по 2 в Плевен и Габрово.

Още по темата
Голям обаче е броят на контактните лица, които се изследват във връзка със случая на коронавирус в Габрово. Те са 140, съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В Плевен все още няма окончателен брой на контактните лица със заразения.

Общо 14 проби за коронавирус, изследвани във ВМА, са отрицателни на 8 март. През нощта едва ли ще има допълнителна информация предвид натовареността на лабораториите, заяви проф. Мутафчийски.

"Има поголомен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица", допълни шефът на щаба.

Той съобщи, че страните, обхванати от инфекцията с коронавирус, са вече 107.

"Версията, че нулевият пациент е дошъл от Гърция отпадна. Няма развитие по този въпрос. Няма специфично действие за коронавирус, има същите алгоритми като при вирусна инфекция", отбеляза Мутафчийски.

По-рано днес от здравното министерство спуснаха 10 важни препоръки към хората във връзка със случаите на коронавирус у нас. Dnes.bg ги публикува отново:

❗️Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.

❗️Избягвайте контакт с болни хора.

❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️Търсете информация от компетентните институции.

❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87От тези дни имаше новина за столетник излекуван от корона вирус.Та кажи на 80-годишните младежи от вашия вход да не губят надежда.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко забрави да честити 8-ми март.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Помня. Помня.Вие бунтарите имахте осигурена надница за 3 дни и после се разотидахте.Прави сте.Никой вече не работи за без пари.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КоронабалъциЗвучиш цинично,нима нямаме близки,и познати стари и болни? В моя блок имаме няколкко бабки над 80 години,много яки бабки и си ги харесвам.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
85 забрави кога подаваше оставки, два файтона бяхте вие с прасетата, но сега ви ги умъртвиха.Камион с прасета дойде в София, за да подкрепи протеста в защита на Бойко Борисов.Камионът е паркиран между "Св. Александър Невски" и общината, но жандармерията не разреши прасетата да бъдат изкарани на жълтите павета пред българския парламент.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следете ги тия кога ще си обявят грипна ваканция.А ,като заваляват оставки ще се опитат да се измъкнат за нищонеправене.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82С два файтона хора с по 50 лева надник бунт не се прави.Сеирджиите ще са повече от вас и ще ви се смеят.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжльовците Тиквата им е наредил до 4.След около месец ще пуснат на материала още 4.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един хубав бунт и тиквата ще забрави за вируси и пак ще се прави на жертва да вдига кръвно. Засега още номерата минават, масмедиите всяват паника и задават тон на стадото. Кой помни САРС, почти никой. Милениалите не знаят даже за лудата крава.
74
0
 
8
 
! Отговори
релеватност преди 4 години
Миналата 2019 година в България беше внесе доста *** от ... ИТАЛИЯ, като един от градовете с най-много *** се оказа Плевен. Само за миг си представете, че този б.оклук не е бил случаен, той е внасян в България със строго определена цел, например разнасяне на зараза. Колко и странно да звучи, но разследващите органи, уви, те нищо не направиха до този момент. Да не се учудваме ако в най близко време и в други градове, като Варна, Лом и ... бъде установено наличие на коронавирус. нищо е случай
73
10
 
6
 
! Отговори
Коронабалъци преди 4 години
Глупчовци, за да починете от короната трябва да сте дърт или вече сериозно болен от съце, черен дроб или диабетик.Важните думи са СЕРИОЗНО БОЛЕН. Ако сте здрав го изкарвате като грип!!!
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УжасИталианците са дъртаци.Затова.
71
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Хората станаха много лоши !Сега, по време на заразата,ще оскотеят тотално.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постановки гербави. Цялата държава гипс заради четирима с хрема. Оставка!
69
2
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До 666Къде е измесленият Премиер, който твърдеше, че в България няма коронавирус и обикаляше Европа с цял самолет държавни чиновници?
68
0
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Какво се случва в Италия... Вече минаха Южна Корея, а процентът починали срещу оздравели е по-висок. Ужас
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука 99% от коментиращите са за Калуково. Знаете ли какво има там? Там е обетованата земя без коронавирус. Тръгвайте на там
66
5
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До 666Къде е измесленият президент, който твърдеше, че в България няма коронавирус и обикаляше Европа с цял самолет държавни чиновници?
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
италианците пак изкъртиха миФката с 1500 новозаразени.
64
6
 
1
 
! Отговори
666 преди 4 години
Къде е сега измисленият президент Радев да каже, че всичко това е постановка и болни няма, а хората да се събират на тълпи!? Радев, оставка! Не ни трябва такъв г л у п а в президент, който да рискува живота на хората!