Борисов във видеовръзка с лидери: Еднакви мерки, да не блокираме икономиката!

Учениците вероятно ще са на училище от четвъртък
Обновена: 9 мар 2020 13:20 | 9 мар 2020 12:08, Веселина Йорданова
187
Борисов във видеовръзка с лидери: Еднакви мерки, да не блокираме икономиката!
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е светът да се напрегне и да намери лекарство за коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов във видеоконферентна връзка със световни лидери, предложена от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От българска страна в нея участваха представители на Националния щаб, създаден във връзка със заболяването.

Борисов акцентира и на проблема с бежанците в региона. "Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол, идват от много тежко заразени региони, което е допълнително утежняваща ситуация", каза той.

Премиерът изтъкна, че много държави са забранили износа на защитни облекла и медикаменти, а това не е решение.

"Всяка държава се спасява сама за себе си, но думата солидарност значеше нещо в Европа", коментира той.

Борисов предложи да има обмен поне на тестове и най-необходими медикаменти, ако се наложи.

Премиерът каза също, че са създадени строги ограничения, макар че това не е пътят според него, защото се блокира икономиката и стопанският живот.

"Ако затворим градския транспорт и метрото, ще блокираме всякакъв стопански живот", каза Борисов и попита какви са мерките в другите държави спрямо училищата и детските градини. В тази връзка той каза, че у нас сега родителите не могат да ходят на работа, тъй като е обявена грипна епидемия.

"Гражданите на всички държави да имат еднакви мерки. Всички мерки трябва да преизчислим колко продължителни могат да бъдат", подчерта още Борисов. Той посочи, че ако здравните заведения достигнат максималния си капацитет, лекарите трябва да кажат как хората да се лекуват по домовете си.

Щабовете на страните да се съберат и да обменят по същия начин информация и мерки, предложи още Борисов.

Израелският премиер Нетаняху каза, че няма проблем с инфектиране на деца и тийнейджъри, а за възрастните хора. В този смисъл не се налага затварянето на детски градини и училища.

Училищата не са в риск, те са напълно овладени, посочи Нетаняху.

След края на видеовръзката премиерът ни каза, че учениците са в грипна ваканция до сряда, но след това е добре да тръгнат на училище, включително и заради учебния материал. Все пак той каза Щабът да помисли по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително важно е светът да се напрегне и да намери лекарство за коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов Боко, откри топлата вода ... повтаря очевадни неща и с нищи не помага, бросто бла бла бла движи въздуха
166
0
 
1
 
! Отговори
дедо от село преди 4 години
Ще стане, ама иска чакане, бре серсеми! Колкото има ваксина срещу грипа, та и за тоя краварски вирус пуснат от некоя лаборатория
165
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Тоя Натанвхо , Защо ни разпитва ?Той ли е Автор на Ковид-19ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
164
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на какъв език са я водили тая видеовръзка .... Че нашата тиква друг освен шопски диалект не знае.
163
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Изключително важно е днес да дадем 50 милиона за стадион ,вместо за борба с корона вируса ! Може половината българи да измрат , но стадиони трябва да има , за да могат останалите живи фенове да има къде да ходят и да си показват магариите ! До крач на годината ще се отделят още 5 милиарда за построяване на стадиони по селата , където селските кучета да се чифтосват.
162
0
 
10
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ преди 4 години
За коронавируса, манипулацията и стадото с овце.. Психолог Моника Балаян
161
4
 
6
 
! Отговори
Националист преди 4 години
В момента най-правилната стъпка е : Всеки заразен с корона вирус да бъде заселен за 1 месец в граничния район с Гърция - време е за еьтрени мерки срещу гръцката наглост ! Веднага мобилизация на заразените с вируса и назнааването им за отговорници по границата ! Може и да си поканим малко туристи - китайци за разходки по границата с Гърция.Там имаме много за разглеждане.
160
0
 
14
 
! Отговори
БАЙ ГАНЮ НА ГРЪЦКИ преди 4 години
БАРБА ГАНИОС
159
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
,,Изключително важно е светът да се напрегне и да намери лекарство за коронавируса,, - Ми нали ти си СВЕТА ве тикво .Нали ти управляваш и имаш финансовия ресурс и армия от вишисти за които ние сме платитли милиарди да ,,учат,, Къв свят като ресурсите са в твоите ръце ,а ние сме платили милиарди за тях . Къде са резултатите ??? И ако все някой друг трябва да ти върши работата ,за кво си ни ти ???????
158
0
 
12
 
! Отговори
Барба Гани-ос преди 4 години
Ало, да обявявам ли карантина ил ида не обявявам, ало, ало, имаме ли връзка.....Чакаме някой лидер да ни каже по телефона какво да правим, зер си нямаме специалисти?Поне пишете осифиално зпаитване с молба да ви дадат програма за ограничаване на заразата. така по тела като нищо ше се загубим в превода.
157
0
 
13
 
! Отговори
реплика преди 4 години
До ТичаСпоред мен не са го превели както трябва. То зависи и от епидемологичната обстановка. В Европа навсякъде където има зараза училищата са затворени.Няма по-голям развъдник на вируси от училищата. Поне 1-2 деца на клас имат кошмарна хигиена и поне още толкова ходят на училище с температура и други симптоми.
156
0
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
В уилишата се налага карантина, въпреки че дацата не са толковам ного зпалашени. Те са носители на вируса и ако има едно дете с такъв вирус то може да зарази стотици други деца. Те от своя страна да заразят поерсонала на институцията и да си го занесат в къщи като подарък на родителите.
155
0
 
11
 
! Отговори
Ганьовски гениалност преди 4 години
Трябвало да се намери лек. Това е ясно по дефиниция. Едва ли на другите лидери не им е хрумнало също. Или идеята е да се "надъхат" световните лидери като на мачле?"Да не блокираме икономиката" - това също е грешно разсъждение. Всяка мяра по карантината носи разходи и не е приятна. Но тя се налага за да не загубим повече - вкл. и икономически.И какво мънка на другите лидери да не вземат сериозни мерки белким го е рам , че не взема такива мерки у нас.
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барба Ганиос в стихията си...
153
0
 
16
 
! Отговори
Тича преди 4 години
Значи според евреина детските градини и училища не са проблем, понеже младите карат заболяването леко. А прави ли сметка, че тези деца имат баби????
152
0
 
14
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 143 преди 4 години
Бай *** е "генерал" ама на ДС..
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балкански поток не е имало, че да умира.Балкански поток и хъб Балкан - мокри мечти в будалясали кратуни.
150
0
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Щом "Винету" е "лидер".......българският народ си заслужава положението,в което се намира......
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УМРЯ БАЛКАНСКИЯ ПОТОК
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че тя е много важна икономиката?