Годишно хвърляме 70 кг годна храна, докога?

Купувайте я умно, не ходете на пазар гладни
48
Годишно хвърляме 70 кг годна храна, докога?
Снимка: БГНЕС

Средно на човек за 2019 г. се пада по 70 кг изхвърлена храна у нас. Данните обяви Драгомира Раева, експерт по проекта "Твоята храна" на фондация "Биоселена" пред БНР.

"За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка - храна не се хвърля, много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме", каза тя.

Раева отбеляза, че според данни от 2016 г. средно в страните-членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския - 44 кг.

"Явно има какво да се направи", посочи тя. Сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството й за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.

Според Раева около 28% от земеделската земя на планетата, или площ по-голяма от тази на Канада и почти равна по размер на Русия, се използва за производство на храна, която впоследствие се изхвърля.

Промяната идва от ежедневните практики, сред които е и умното пазаруване: "Не ходете на пазар гладни, не се поддавайте на промоции "2 вместо 1" или разпродажби, вземайте си малка кошница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: изхвърляне на храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаКак ти стигнаха парите с 6000 заплата, нали не стигали...Също за мен е ново че изобщо имаш жена, тя *** ли работи като тебе....ха ха хах
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Иди в събота в кой да е кауфланд и гледай как пазарува бедния българин - зейнал, все едно ще яде и с гЕза си.
42
6
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
На миналия Гергьовден ми донесоха едно агне с комплекта дреболии.Събрахме се,жените го изпекоха с картофи и пресен лук,направиха дроб сарма.Изядохме двата задни бута, половината дроб сарма и останалото отиде долу на кварталните джинки:):):):):)Мазно е нещо агнешкото:):):)На другия ден от Метро един голям октопод,3 кила скариди и 2 шишета узо Бабадзим и продължихме:):):):)
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно ги изчислихте тези 70 кг.? Ако включвате обелките от картофи, кокалите, негодните лист салата и т.н. може и да се съберат 70 кг. на човек на година. Но българинът едва ли купува храна, която стои в хладилника му докато се развали, имайки предвид, че по-голямата част от хората в България са бедни. Да не говорим и за това, че ако статистиката включва и ресторантите, тогава сметката излиза съвсем крива.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За четящите тук едва ли важи това заглавие, освен ако не ни го спускат за да ни втълпят, че напоследък сме презадоволени. 70 кг. трохи от масата трудно ще съберем за година, но ако добавим обелки от банани, кочани от зеле, кокали и др. кучешка и кокоша храна, да, може. ВИИНООВНИ!
39
5
 
3
 
! Отговори
Еми преди 4 години
На кого да вярвам? Казват най-бедните сме в ЕС. Други, че хвърляме храна....Само питам де...Не ме трийте. Моля ви!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не яжте, че да не фъргате. Хахаха. Сомалия фъргат 0, развитите страни - стотици килограми.
37
3
 
5
 
! Отговори
хах преди 4 години
Как са ги сметнали тези 70кг? Да не ровят в кофите?
36
5
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Просо не се прави бе:):):)Щом обичаш до болка Русия и Путин как да нямаш нищо общо с другарите от БСП:):):):)Там на Позитано 20 всички до един обичат Путин и Русия:):):)Кажи сега наистина ли ти беше този Стефанов къде му подари в Русия иконата?:):):):)
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Много точна преценка, нито колбасите са колбаси, нито месото е месо.Поне по малко да им блъскат хормони и да ги пълнят с вода пилетата.За любимите ми пържоли, окей, но за телешко, овнешко и т.н което разбира се е внос, имам много съмнения.Имам съмнения защото мога да направя разликата, казвам го на троловете.
34
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Тонкатапродължаваш да ме провокираш..Та:-Първо:-НЯМАМ НИЩО ОБЩО НИТО С "другарите ми от бсп",НИТО С КОЯТО И ДА Е "партия"!!!!!...Набий си го в гаванката и престани с тия простотии!!..Второ:-Като гледам,бесепарите изобщо НЕ се натискат към някаква власт,защото много добре знаят,че наследят ли Тиквата,ще наследят един разграден,ошушкан и заробен двор!../сега требе да прекъсна защото ме потърсиха,но по-късно ще продължа.."Очаквайте продължение"/
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаНяма смисъл,то няма капацитет!
32
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Тонкатае,добре!ТРЕТИЯ път обаче нема да е "за глупости"..А,и никой не го е избирал!..Знаеш как се стъкмяват резултатите!..Имаше едно предаване на радио Београд на времето-казваше се "минимакс"..То завършваше така:-"Све има свой край,па чак и Минимакс"....та да *** прощават "брачата" сръби че ще ги префразирам:-"Све има свой край,па чак и Мутроборисовия ЦИРК"....Обаче требе яко да ни го вкара Мутрьо,та да са размърдаме..Но,"народопсихология",какво да правиш?НИЩО ЛИЧНО!
31
4
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Изключено!
30
4
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До ПроСоТоНе знам кой се натиска за власт,но "Женералът ми Тиква":):):):)два пъти хвърли оставка е така само за некви глупости и после пак го избрахме да управлява:):):):)За власт се натискат твоите другари от БСП,защото за 10 години им изгладняха задниците:):):):):)
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво имате предвид под "годна" храна- ментетата на местните производители или второкачествената западна по мия забъркана специално за нас?
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДобре ли сте?
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз хвърлям храна. Доколко е годна е отделен въпрос де. Интересни са ми обаче обвинителите, които хулят хвърлящите. Знам, че много хора и деца включително гладуват. Но кажете как полуразвалена храна да стигне до тях, преди да е станала тотално негодна. Нямам 20 гладни негърчета пред блока, на които да изляза и да дам храната. Какво правим тогава и защо съм виновен?
26
3
 
3
 
! Отговори
д-р Иванов преди 4 години
Номер 8. Абсолютно вярно ! Днешните хора не са подготвени за кризи като световна война например. Има и подготвени в щатите, и по света. Даже имат бункери изградени по всички правила със запаси за година , че и две. По дискавъри ги даваха. Но онези се подготвят за Зомби апокалипсис какъвто дано да няма.

Спонсорирани публикации