Годишно хвърляме 70 кг годна храна, докога?

Купувайте я умно, не ходете на пазар гладни
48
Годишно хвърляме 70 кг годна храна, докога?
Снимка: БГНЕС

Средно на човек за 2019 г. се пада по 70 кг изхвърлена храна у нас. Данните обяви Драгомира Раева, експерт по проекта "Твоята храна" на фондация "Биоселена" пред БНР.

"За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка - храна не се хвърля, много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме", каза тя.

Раева отбеляза, че според данни от 2016 г. средно в страните-членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския - 44 кг.

"Явно има какво да се направи", посочи тя. Сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството й за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.

Според Раева около 28% от земеделската земя на планетата, или площ по-голяма от тази на Канада и почти равна по размер на Русия, се използва за производство на храна, която впоследствие се изхвърля.

Промяната идва от ежедневните практики, сред които е и умното пазаруване: "Не ходете на пазар гладни, не се поддавайте на промоции "2 вместо 1" или разпродажби, вземайте си малка кошница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: изхвърляне на храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ТонкатаТонке,ше са прежаля..заради теб.-Първо:-Честит ти Осми Март ..макар и със закъснение...Второ:-Така и не разбрахте,че властта,към която се натискат Де Билите от обкръжението на "Женерала ти -Тиква" НЕ е смисъла на съществуването!..Е,за вас-негодните за нищо друго освен "усвояването" може и да важи,но..все пак става въпрос за ДЪРЖАВА и ДЪРЖАВНИЧЕСКО отношение към битието ни!!КРАХЪТ ви е НЕИЗБЕЖЕН!..Просто СТЕ "ПРИРОДОНЕСЪОБРАЗЕНИ"..За ваш късмет,нашего брата-българина,е инерте
24
2
 
9
 
! Отговори
лили преди 4 години
Баба ми печеше старият хляб на сухар , и от нея знам ,че никога не трябва да хвърлям хляб !
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова беше изразно, иначе са идвали да ме молят за парче пица и аз съм давал, съответно ставам тъжен.Като се има на предвид че аз самия се чувствам беден...Както и да е имах на предвид че храната беше храна, само ви моля да не ме наричате комунист.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОКАТО ИМА!!!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са 190 грама на ден. Аз всичко бих изхвърлил, но храна не. един хляб го ям цяла седмица сложен в хладилника. И все пак на ден поне 100 грама изхвърлям от кокали, от ненужното като корени и обелки от зеленчуци и плодове.... Или викате и тях да ям?
20
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ще повторя,защото става въпрос за "ручаньето":-СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ е свръхконсумацията и разхищението!!!..СВЕТОВЕН!..И тая свръхконсумация ще доведе до такива тежки проблеми в най-скоро време..10-20 години,че единствено некакво чудо би могло да ни спаси...макар че се питам:-Струва ли си това "Чудо" наистина да се прояви?!...Тенекето нема как да стане бакър....
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще има ловен сезон за разни такива НПО "експерти"? Купил си си го с твои си пари и какво ви влиза в работата какво ще правя с хляба си? И не е тайна веригите магазини какво правят с непродадените партиди. Пак се пускат в пещите и вече са сухари. Слагаш малко подправки и са кубети, крутони и т.н. Тая фондация да почне да учи малко икономика. Имаш верига за милиони и така си хвърляш нещата? Месото тръгва да минава срок и с малко марината - вече са мариновани пържоли. Те да не са шашави?
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези дето хвъргат храна бе дайте я насам бе. Стомаха ми прокисна от боб леща зелен фасул картофи и посен гювеч. Че с на Шлангажията пенсията и за хлеб не ми стига. Да хвъргат храна това е Грехота. Бог ще ги накаже. Храната е божие творение дал ни е животни зеленчуци плодове а тия преялите я хвъргат. Голям Грях. Ще си платят като им дойде времето. Ненаказан Грях няма. Рано или късно идва провидението.
17
6
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До ПроСоТоАбе Просо ти на 3Март беше ли на Шипка?:):):):)
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо станно в това и без това храната не струва в днешните времена.Дори бедни хора с ниски доходи, хвърлят ГМО-то.Няма ги натуралните продукти в късните 80-те и ранните 90-те когато бях още дете.Верно имаше опашки за хляб и пържоли, обаче знаеш че са родно производство ( произведено с мъка, както се казва)Сега освен картофи и прочие, веднага осещаш разликата.
15
5
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До БунгарБунгаре я кажи България едно блато ли е?:):):):):)
14
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
поредната измишльотина!..Много знаят тия от "Биоселена" колко храна се изхвърля на територията на цяла България и колко домашен *** се изхранва покрай тая.."помия"!..ВЕРНО,съвременния човек,в това число и българина се поддава безпрекословно на ВНУШЕНИЕТО :-"КУПУВАЙ!--КУПУВАЙ!"..,но колко точно се изхабява ,е трудно да се установи...Още повече,че има данни за "развитите" страни,като сащ и други,които данни са СТРЯСКАЩИ за това,колко храна се похабява.В ОСНОВАТА Е НАСАДЕНИЯ манталитет на ро
13
5
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Извинявайте, но трябва да се изхвърли малко храна. Природата ни дава храна, но и ние трябва да й дадем храна. Сори, ама освен да мислим за работливите и гладни хора, трябва и 1% да отиде в *** това, което не е нужно.
12
7
 
3
 
! Отговори
отговор преди 4 години
ако бсп дойде на власт, не само че няма да хвърляте, ами няма да имате какво да ядете !справка - две национални кризи след '89 г.
11
4
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
При нас повече се хвърля защото не става за ядене,ниско качество.Особено ако е евтино или промоция.Винаги има уловка.Като се набуташ и го купиш ,защото си мислиш,че си на далавера,но в крайна сметка си се минал..купил си *** и така..с нашето привидно изобилие.Дори нашите луканки и суджуци си харесваме само ние.Където и са ги пробвали по света...не повтарят.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз храна не хвърлям. Грехота е!
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой няма да умре. Човека съществува много преди теб и твойте войни :) Просто живеем в хубав свят, където има всичко. Не живеем в измислен свят на Соц, където трябва да си пълним мазите с бургани, защото режима може да реши да изнася всичко на раша. Кви войни си живял ти пъпеш :)
8
4
 
3
 
! Отговори
иван преди 4 години
Всички сме виновни по тази тема и трябва да внимаваме. Да се пазарува често, но по малко. Да се яде по-рано навън, ако имаме храна в къщи и т.н. Дребни навици, които всеки може да изпробва.
7
4
 
9
 
! Отговори
Не сте наясно! преди 4 години
Навремето хората по селата освен че гледаха животни винаги поддържаха и лични резерви. Мазетата задължително бяха пълни с консерви и трайни продукти. Всеки имаше чували с жито и боб, каче със осолени мръвки и сланина, и разбира се големи количества сушено месо, наденици, суджуци и др.Навремето хората бяха подготвени за кризи. Но това е защото старите поколения тогава бяха преживели 2 световни войни и имаха опит в оцеляването. А днешните хора при една криза ще измрат като мухи.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, за производителите забравихте ли?Как ще печелят ако не изхвърляме храна а?-))))))