До дни: Цената на бензина пада до 2 лв./литър

Горивото ще е по-изгодно до края на седмицата
10 мар 2020 10:52, Елка Василева
39
До дни: Цената на бензина пада до 2 лв./литър
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите няколко дни - до края на тази или в началото на идната седмица, очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин. Това каза за „Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции.

Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, каза Живодар Терзиев. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

Още по темата

В понеделник цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам.

До ранния следобед у нас обаче петролът върна част от позициите си и намалението спрямо котировките в петък стана 20%. Фючърсите за месец май за петрола сорт Брент в понеделник следобед бяха 35 долара за барел. Толкова ниски цени не си спомням да е имало, каза Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха дори 33 долара за барел. Цената на американския петрол падна и до под 30 долара за барел, но след това също върна част от стойността си.

В ранния следобед в понеделник цената на дизеловото гориво на международните пазари беше 350 долара за тон, или с около 62 долара под нивото в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските борси, намалението беше по-голямо – с 80 долара за тон, каза Живодар Терзиев. Бензинът пък се търгуваше по 375-380 долара за тон.

Има такива котировки, но въпросът е имал ли кой реално да продаде горива на такива цени, коментира Живодар Терзиев. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е реални обеми, допълни той.

„Когато инвеститорите чуха, че за месец май Саудитска Арабия ще увеличи с 1,5 млн. барела на ден производството, започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а реални физически единици. Няма играч, който на ниската цена от сутринта да може да ни продаде гориво”, обясни Живодар Терзиев.

В момента рафинерията в България преработва нефт, който е договорен през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62-67 долара за барел. Но тенденцията е ясна, в следващите дни ще видим февруарското намаление по бензиностанциите, заяви Живодар Терзиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Да да преди 4 години
Той картелът така свалял цени. Тука още дълго ще ни гърбят с горивата на руския монополист, докато сме руска клоака така ще е .
31
0
 
12
 
! Отговори
Добре, обаче преди 4 години
Ако тръгне петрола нагоре през май-юни, ще задържите ли цените ниски до септември кавали такива
30
1
 
6
 
! Отговори
AK преди 4 години
Марешки и в момента продава дизела по 1.92 лв/л, бензинът е още по-евтин... Когато Лукойл продаваше по 2.32 лв/л дизел , те бяха по 1.98 лв... Имате избор !
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо до 2лв - 10% ? по света паднаха с 30% - демек трябва да падне до 1,60лв !
28
0
 
13
 
! Отговори
А в BG преди 4 години
... цените на всичко останало остават непоклатими с тенденция към повишаване!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената при Марешки ще падне до 1,60-1,80 лева. Да живее международното положение и всички вирусета, по всички земни кълбета.
26
0
 
33
 
! Отговори
TheCrow преди 4 години
Като се вдига цената на петрола, как тогава веднага и тук скача цената на горивата, а при намаляване чакат месеци да мине....
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера в Одрин дизел 1,75 лв. за литър.
24
1
 
34
 
! Отговори
Гатанка преди 4 години
Цените на нефтът падат, цените на бензина се вдигат. Що е то?/България/
23
1
 
24
 
! Отговори
БАРБА ГАНИО преди 4 години
ЩЕ ПАДНАТ, КОГАТО АЗ ПАДНА ОТ ВЛАСТ
22
0
 
23
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
само да добавя към няколкото подобни мнения, нашите търговци даже не чакат международните цени да се повишат за да вдигат и те, при най-малкия намек за бъдещо покачване веднага реагират и ги вдигат, така да се каже действат изпреварващо; единственото им действие като пазар, но неадекватно е да купуват винаги на най-скъпите възможни цени (според тях), а когато поевтинее да се оправдаят че имат големи количества от скъпия...
21
4
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Аахахахахааааааахахаха колко хубаво казано. Забрави да споменеш, че ще се редят на Марешки на бензиностанцията да напълнят "колата" с нафта, която не е нафта.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега очакваме половин Люлин с бракмите си от рода на BMW E60, Audi A6, Mercedes E и всякакви подобни 10-та употреба 10+ годишни гробници от Италия и Швейцария на цена колкото една заплата на нормално платен човек в София да се презапаси с туби. Изпразнете бидоните с кисело зеле, напълнете с бензин, бързо!!! Опааа... Забравихме, че сте на газ или с нафтови печки. Ахахахахахаха.
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как 2 лева бе вие може ли да смятате трабва да нее по скъп от 1.40 малау....мноци докога ще ни доите бе маааа.*** ви
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Ох. Аман от миячи на чинии, раздаващи безплатен акъл как да си живеем живота.
17
2
 
23
 
! Отговори
Грешите преди 4 години
Петрола падна с 30%. След това обаче се вдигна с 5%. Следователно по български се чува само последната новина и горивата следва да се повишат с 5%. Плюс това от отдавна съм забелязал, че у нас горивата не се правят от петрол - те само се вдигат. То по тази логика вече трябваше да са поне по 2 лева горивата, защото петрла отдавна беше паднал на 45 долара. Да не говорим, че и долара е поевтинял с 10 стотинки.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя цената по света пада с по 40%, те ще свалят цената за потребителите с 2-3%.
15
1
 
18
 
! Отговори
до11 преди 4 години
И аз това се чудя-хората са готови да умрат от чумата навън - но не и да бутнат *** които бавно но сигурно ги затриват
14
6
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Ти явно си ***, понеже се говори тук, че цените в цял сеят пдат, само тук НЕ! Марш мутропитек!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се повозим и да зареждаме по 2 кила