Няма нови случаи на коронавируса, състоянието на семейството - тежко

Мъжът в "Пирогов" се влошава, жената е в критично състояние
Обновена: 11 мар 2020 10:00 | 11 мар 2020 08:36, Елка Василева
115

Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени снощи. Това каза ръководителят на Националния щаб за COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Случаите в България остават шест – по два в Плевен, Габрово и София.

Още по темата
Има 7 съмнителни проби, за които около обяд ще стане ясно дали са положителни или отрицателни.

"Както знаем, в България има двама новорегистрирани случая вчера. 46 човека са изследвани във ВМА, които са отрицателни, в Националния център са 121, в Стара Загора – 33, във Варна – 24", обобщи проф. Мутафчийски.

"В късните часове беше потвърдено за двамата пациенти, които са в "Пирогов", те са семейство – мъж и жена, както ви е известно", каза още той.

Проф. Мутафчийски поясни, че заразеният 74-годишен мъж е постъпил в неделя в болницата с предходно хронично заболяване във фаза на обостряне. Имал е контакт с 49 други лежащи, предаде Bulgaria ON AIR.

"Състоянието му е с тенденция на влошаване, но не бих казал, че е критично. Жената е 66-годишна, съпруга на пациента, в тежко състояние още в момента на пристигането си. На командно дишане е, в критично положение. Издирени са първите контактни лица, те са 8 и са настанени в белодробната болница за наблюдение", обясни ген.-майор Мутафчийски.

Според него случващото се в Габрово и Плевен, където има по двама заразени с коронавирус, не е съвсем правилно. Той отправи призив към медиите да не обсаждат болниците.

"Излагате се на риск и не давате възможност на колегите да вършат нормално работата си. Болните са изолирани, дезинфекцията е на завишено ниво. Присъствието на външни лица не е желателно. Тези болници ще останат да работят като болници", настоя той.

И подчерта, че болница "Пирогов" продължава да работи, няма да работи само кардиологията.

"49 лежащо болни, свързани с установените случаи, са изолирани и са във вътрешната клиника, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остава да работят в тази клиника, наблюдават се и преминават тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните, са контактни. Безумна е идеята, че трябва да бъдат затворени", коментира още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Директор на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев заяви, че в "Пирогов" автоматично се е задействал екшън план за такива ситуации. Под пълна карантина е Клиниката по вътрешни болести, направена е ударна дезинфекция. Персоналът, който е бил в контакт със заразената пациентка, е под карантина.

"Имаме информация за пристигналите вече облекла, първият ТИР вече е пристигнал. Той ще бъде разпределен чрез Районните здравни инспекции. Това е основна грижа на Министерството на здравеопазването - да защити персонала от заразяване. Изчерпването на здравните ресурси би ни изправило пред много тежка ситуация. Всички медицински кадри ще бъдат защитени", каза още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Близо 120 хил. са заразените в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите.

В Китай случаите за денонощието са само 24.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
Еййй преди 4 години
Намразиха ви с ти мушенгии и баламосвания само приказки ,лафове без доказване.Разлика от гриповете немогете да направите,ама нейсе май последно пране на пари.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията вече не е достоверна...да се свали.
97
0
 
2
 
! Отговори
98 преди 4 години
До Анонимен98, не можеш да делиш броя загинали на броя оздравели - и двете са част от общия брой заразени. Така се вадят спекулативни проценти. Активните случаи + оздравелите + загиналите = общия брой.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало нови заразени... Ако в този момент някой от долно науйнище се зарази, каква е вероятността да потърси лекар, след това в долнонауйската болница да го диагностицират правилно, след това да го карантинират и всички около него да са с предпазни костюми...
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 98 А така, господине, хубаво, че им го показахте с компетентна информация и цифри, какво е положението. Да се взимат нужните мерки за да се пресечат пътищата за масово заразяване на населението не е паника, а въпрос на здравна, професионална и лична култура.
94
1
 
3
 
! Отговори
позорно преди 4 години
Нямало нови случаи на заразени - това им е болчицата на другарете. И добре се потрудиха да има, и то много - само им погледнете смешните "мерки"!Няма паника, няма страх - има само гняв, и то безсилен! Нито едно смислено предложение, лъжи и примери от Африка. Италия, Гърция, Румъния - там какви управляват, какви хора живеят? Не сме народ, а... допишете си го по Славейков.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да няма. Всеки болен се превръща в новина. Българите се самоунищожават на пътя и за тях не им е нужен вирус.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 98 до Радо продължениеИ ако света получи внезапна лоботомия, то лекотата с която се разпространява, ще е въпрос на много малко време да стигне и до най забутаното село.. И викаш "ако бяха 10 пъти повече"? Ами ако станат 10 000 пъти повече? Процента е долу, може да си го сметнеш... Приятен ви ден и без паника.. Топлото време или ваксината ще го спре..
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93 РадоДаде добро сравнение "ако бяха 10 пъти повече" ... И нека да смятаме! Има сайтове като gisanddata. maps. arcgis. com където постоянно се обновява правителствена официална информация, и какво пише там.. До този час официално има 121 061 хора котито някога са се заразявали. От тях 66 216 са оздравелите а 4368 са починалите. Разделяме 4368 на 66216 и получаваме 6.6% смъртност..
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никаква паника и хаос в държавата. Напротив, засега леко ни се разминава. Трябва повишено внимание, всеки да се пази (често да си мие ръцете със свой *** и т.н.), изобщо да се продължат нужните мерки, за да не се изпусне положението като в Италия. Това не е паника , а необходима предпазливост
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата жена на Бойко постоянно е по екраните. Сигурно бая го друса на задна.
88
4
 
10
 
! Отговори
а сиктир бе преди 4 години
Може ли да престанете да показвате този шапкар с униформата вече? В България военен режим ли има, това тука северна корея ли е или европейска страна? Махнете простия шапкар от екрана!
87
1
 
13
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Отделно всички викат Италия, Италия. Защо никой не казва Корея, там има приблизително толкова доказани случая и 10 пъти по-ниска смъртност. Това ми подсказва, че в Италия заразените са около 7,8 пъти повече, просто ние чуваме само за тежките случаи и за смъртните.
86
5
 
9
 
! Отговори
Радо преди 4 години
До АнонименКой е в Критично състояние, човек с хронично белодрбно заболяване на 74 години и 66 годишната му съпруга, която не знаем дали има или няма заболявания. Никой не е казал, че това вирусно заболяване не е лошо, просто не е особено по-лошо от което и да е друго тежко вирусно заболяване, като Инфлуенци и H1N1 и тн. Създава се уникална паника, за 4300 умпрели за 3 месеца, 120000 доказани случая в света. А ако реално случаите са 10 пъти повече, смъртността е реално ниска.
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега като умрат тези двамата и хаоса ще е пълен в държавата и Тиквата ще си подаде оставката без протести даже!
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе генерала щом не спазва устава и не слага шапка и ние няма да го спазваме и ще ходим без маски. Пример даден, пример приет.
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва някой в тежко състояние и вместо веднага да го изследват, те първо го пращат при другите пациенти и едва часове по-късно сигурно някой се плесва по челото "Ами ако е корона вирус? Бе, я да пуснем един тест!" Гениално! И на това му се вика взимаме всички мерки да ограничим заразата!
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едните експерти казват че да се разболееш е по малко вероятно от това да спечелиш тотото.. другия че минавало по леко от настинка през лятото... а сега пък в критично състояние хора и държави под карантина.На очите си ли да вярвам или на експертите по телевизиите?
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво са се сетили да изследват болните, които са били в контакт с тези хора, обаче в новините казаха, че са дошли на собствен ход, най-вероятно с транспорт. А пората в транспорта? А съседите на сина им, ако приемем, че са били отседнали в неговото жилище? А и ми е много странно, идва някой в лошо състояние, настаняваме го в общо отделение пълно с други пациенти и едва след това се сещаме да проверим дали не е корона вирус. Ами то цялата болница ще пламне така!!!
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Годжи го хапят мухите.