Без паника и страх от COVID-19, потиска имунните клетки

Възрастните са най-застрашени, трябва да ограничат контактите си
Обновена: 12 мар 2020 08:34 | 12 мар 2020 08:30, Камелия Цветанова
22
Без паника и страх от COVID-19, потиска имунните клетки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Паниката и страхът потискат имунните клетки. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. Китай е прекрасен пример за това. За 2 месеца те успяха да потушат коронавируса”. Това заяви пулмологът София Ангелова пред Нова тв.

Още по темата

"Намираме се в доста сложна ситуация. Основната цел е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат. Всички, които се връщат у нас от епидимични  райони, задължително да спазват карантина. Ако се развие заболяването, а човекът е на работа, то той ще зарази колегите си”, каза още пулмологът.

Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми  и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона.

"Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, каза още Ангелова.
По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар.

"Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип Б”, поясни София Ангелова.
Лекарката апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.

"Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Можем може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още пулмолог Ангелова. Тя допълни, че маските трябва да се носят от болните хора.

На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОГ да пази България, и най-вече дечицата ни!!! Амин!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да си заривате главите в пясъка! Първо,беше вирусът поразява най вече азиатците!Второ,ние сме далече и докато дойде тук той ще отшуми! Трето,като дойде топлият сезон,слънчевата радиация ще го унищожи! Четвърто,вирусът поразява най вече хората със сърдечни и белодробни проблеми! Пето,хората в напреднала възраст са най застрашени! ХА ДАНО,когато почнат по улиците да колабират съвсем млади хора,си извадите главите от пясъка!
20
0
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Китай го ограничиха с драконови мерки, 14 нови болници с хиляди легла и забрани да се излиза на улицата. Във всеки магазин, кафе и прочие има термо камери, на входа на всеки град ти мерят температура. Икономиката работи на 25 до 50%. Докато няма лекарство всичко е само ограничаване на разпространението.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидней пак не разбрал! Стресът подтиска имунната система, не вирусът.А при СПИН вирусът "изяжда" CD4 клетките в кръвта, които са отговорни за имунната система.
18
6
 
3
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 10Стига с тия маски бе! Ако помагаха щяха да са задължителни в Италия примерно
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми изглежда, че тези репортажи от Китай са симулативни, защото целия свят ги намрази. Изобщо не може да им се вярва. Няма да се учудя ако болните там са вече милион и само ни будалкат с някакви клипчета.
16
0
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
Сега е момента управляващите да подпишат изгодни международни договори. Никой няма да ги отрази щото журналята отразяват вируса. За благото на страната може да сключим договори с американски фирми за доставки на медицински маски в следващите 20години на цена 1.60 за брой. Все пак сега се търгуват по 2 лв за брой и е изгодно.
15
12
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Коронавируса е полезен за България, членовете на БСП до края на годината от 83848 ще станат 48,тоест ще се гътнат 83 800 ходещи мумии, и ще останат дежурните 48 из трещели де генерата, които винаги ги има в тази партия.
14
7
 
9
 
! Отговори
отСидней.Австралия преди 4 години
Че това си е спин бе. Вирус който навлиза в кръвта, за разлика от грипа който седи само в белия дроб. И подтиска имуната система. Това си е жив ХИВ. След предаване по полов път, сега вече и по въздушен. Нали знаете болните от спин не умират от спин, а от всяка друга обикновена болест която здрав човек не умира.Ай поздрави от Сидней Австралия
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На изток има една страхотна поговорка- НА ЩРЕК, НА ЩРЕК, НО СПОКОЙНО, СПОКОЙНО! Защото бяха на щрек не изпуснаха нещата от контрол, взеха драстични, направо драконови мерки и вече контролират нещата. А спокойствието идва когато знаеш, че нещата са под контрол, че децата ти са защитени и на близките ти им е даден шанс за оцеляване.
12
6
 
5
 
! Отговори
страхливци преди 4 години
така е, да се вземат мерки !военно положение,насилствени карантини,премахване на човешките права,премахване на парите,слагане на чипове с които да се плаща,нека земята се превърне в затвор,за да има повече сигурност!за какво ни е тая свобода, ако няма сигурност ?
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай потушили ? -трънки, просто разбраха , че не им е изгодно да съобщават актуални данни .
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите ......моля Ви пуснете маски по аптеките !!!!!Дайте ни по шанс имаме деца за гледане...
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За 2 месеца те успяха да потушат коронавируса"Успяха китайците защото те го пуснаха и знаят много повече за този вирус, отколкото ние си мислим. Как при тях 100 годишни преборват вируса, а в Италия и 40 годишни си заминават заради него.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата, оня с лампазите с безсмислените си брифинги по N-пъти на ден и престараващите се *** направиха всичко възможно за да насядат паниката, а сега видите ли без паника.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера гледам в тролея една отвеяна кукувица ,алоооо на тия години и с това което се случва къде си тръгнала *** !!!!!!
6
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възрастните на тази планета не ги чака нищо освен бавна и мъчителна смърт, докато тялото им остарее. Вирусчето е полезно, няма лошо да обикаля всяка година.
5
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЯ ПА КОМУНИСКА ДАВА КИТАЙ ЗА ПРИМЕР! МИ АЙДЕ ДА ПОЧНЕМ ДА ЯДЕМ КУЧЕТА И ЗИИ КАТО КИТАЙ!КОЛКО СЕ СПРАВИХА ВИЖДАМЕ- ЧЕ ОБЪРКАХА ЦЕЛИЯ СВЯТ!ГЕНЕРАЛНА ГРЕШКА НА САЩ- КОМУНИЗМА ТРЯБВА ДА СТОИ ЗАД ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА, ДА СИ *** ТАМ...
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пак призовавам ДАНС да проверят дали вероятно управляващите не укриват обществено значима информаци или е налице престъпна безодговорност ....
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво ни сравняват с Китай ....! Та ние дори и много да искаме неможем маски да си сложим , там всички са с маски ....Това е като на война без оръжие народе ....