Д-р Стойчо Кацаров: Вирусът е тук от около месец

Инфекцията не може да бъде овладяна заради начина на разпространение
Обновена: 12 мар 2020 10:46 | 12 мар 2020 10:30, Веселина Йорданова
50
Д-р Стойчо Кацаров: Вирусът е тук от около месец
Снимка: БГНЕС

Инфекцията не може да бъде овладяна заради начина й на разпространение, заради това, че много малко хора се изследват за коронавирус.

Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Още по темата
Според него трябва да приемем, че вероятно по-голямата част от населението ще преболедува.

"Ако изходим от констатацията, че 1% е смъртността, ако имаме един починал, трябва да имаме 100 заразени, ние имаме 7 доказани случая, но това не дава вярна картина", коментира той.
 
Кацаров смята, че коронавирусът се разпространява в нашата страна от около един месец и изрази опасения, "че ние сме в беда вече".

"Ако искаш да ограничиш такава инфекция, трябва да я хванеш в самото й начало и първите случаи, които установиш, да ги изолираш от останалите. Това е единственият начин", каза още той.

По думите му за съжаление ние нямаме план за противодействие и решенията се вземат ден за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
Мерки ли преди 4 години
Няма абсолютно и грам мерки в моя град.Всички са без маски, всички се движат, децата са заедно по площадките, навсякъде е пълно с хора. Много яко ще избухнем, дано има мерки днес.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Господин за един денНе разчитай на пенсионирани *** от Гражданска защита! Планове има, реални мерки - не!
38
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Може този вирус да го е имало от много години, но да не е предизвиквал пандемия с мутацияте си...
37
2
 
2
 
! Отговори
Сердика преди 4 години
Кацаров е математик: до момента - 7 заразени един починал - според него смъртност 1 %
36
0
 
7
 
! Отговори
ответен удар преди 4 години
Леко притеснително е съотношението заразени/медици - при нас е 7/2.......няма да ни стигнат докторите доникъде !!!!!??
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще умрем!Само, че едните ще умрът с вярата, че правителството гие е защитило с мерките по телевизора!
34
0
 
8
 
! Отговори
Господин за един ден преди 4 години
То всичко тук е така. Ами нали има Гражданска защита, Резерв за медицински материали, план за производство, план за действия, кой за какво отговаря... Нали вчера беше чумата по прасетата. Преди това по овцете. Нали пак имаше карантини. А птичия грип. Нали и там имаше карантини. И пак гледаме екшън репортажи по телевизията.
33
2
 
19
 
! Отговори
Сптрахил преди 4 години
Пичове, някой каза ли ви да не ядете зеленчуци след Чернобил, НЕ! Защо очаквате сега да ви информират и да ви карантират.Работете по-бързо мочя, че идва края на месеца.... данъци ще се събират .
32
3
 
1
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Не става ясно от публукацията къде, кога и при какви обстоятелства д-р Кацаров се запознал с коронавируса, известен с кода COVID 19? Да се уточни мястото и начина на преминаване на държавната ни граница и от кое конулство му е издадена виза. В случай на нелегално проникване, незабавно да се сезира Главния прокурор.
31
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Цитат: По думите му за съжаление ние нямаме план за противодействие и решенията се вземат ден за ден.*Даже не е ден за ден. Решенията на ГЕРБ са от днес за вчера или по-точно от днес за преди една седмица, месец или година.
30
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината е задължителна! Умните се учат от грешките на другите, а глупакът не се учи и от собствените си грешки. Лакомията е лош съветник! Г-Ъ-З глава затрива - доверете се на народните мъдрости и не правете експерименти с живота на народа, а защо не и със собствения си живот. И не става въпрос за паника, а за отговорност и за здрав разум!
29
1
 
20
 
! Отговори
Сс преди 4 години
Ти българин можеш ли да го накараш да прави нещо ! Стойте си в къщи ... Моловете пълни, суперите и те ! Опашки по границата... Ама още 2 месеца и гастерите ще тръгнат от там ще заразяват граничари а те другите и един заразен граничар ще заразяват хиляди на ден
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък съм абсолютен оптимист по отношение на коронавируса. Онзи ден се прибрах от ЮК през Мюнхен, след като обиколих цяла Англия. Ходя си на работа, ходя по магазини и кръчми, не нося маска и се радвам на цветята с двора. Сички луковици са покарали, розите и перуниките също.
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги има един сорт умници, които стоят отстрани и само дърдорят. "Не така бе, така не се прави!" Обикновено им тегля една майна и им показвам пътя.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не го каже направо - мерките, които бяха оповестени вчера от правителствения щаб са неефикасни, а убийствени на фона на ставащото в Европа и мерките, които се вземат там. Убийствени и за хората и за бизнеса! Вредите и загубите, които ще настъпят в дългосрочен план, ще са катастрофални! За поред път доказателствата, че ни управляват безмозъчни и заслепени от алчност посредственици, са повече от очеизвадни. Те не виждат повече от носа си!
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да се ограничава каквото и да е било. Каква карантина трябва да се наложи след като от месеци хората от целия свят щъкат навсякъде? Ами казвате да се затворят границите - а каква е разликата, като в съседните на нас страни вече е установен, както и в нашата? Дали ще пътуваш в градски транспорт в БГ или ще пътуваш до съседна държава, каква е разликата и къде е по-голяма вероятността да се разболееш?
24
4
 
18
 
! Отговори
Много е прав преди 4 години
НСИ ще оправи нещата. Ние вече си мрем, обаче от атипична пневмония, а не от Ковид 19. НСИ може така да направи,че коронавируса да заобиколи България, така като направи и с най-големия ръст на БВП в ЕС, нали.
23
1
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
до 17, съгласен съм и моето лично мнение е такова, това което съм дал е нещо като минимум, а и не искам да всявам паника, но като цяло съм абсолютен песимист по отношение на тази епидемия, още повече това се отнася до способността на нашата държава и съответните органи и институции да се справят със ситуацията, само да припомня че чакаме на други държави да ни пращат едни маски... оттам нататък какво да говорим
22
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
До Waffen SS Ами кажи какво трябваьда се прави, те откъде да знаят? Щом си управлявал държава в условия на световна епидемия, не се притеснявай, сподели опита си.
21
2
 
4
 
! Отговори
Яница преди 4 години
Целта е иэпълнена, сега всички спокойно към моргата!!! Господ да ни е на помощ!!! А апропо, энае ли се кой "иэпусна" ЩАМА!!!???

Спонсорирани публикации