Д-р Стойчо Кацаров: Вирусът е тук от около месец

Инфекцията не може да бъде овладяна заради начина на разпространение
Обновена: 12 мар 2020 10:46 | 12 мар 2020 10:30, Веселина Йорданова
50
Д-р Стойчо Кацаров: Вирусът е тук от около месец
Снимка: БГНЕС

Инфекцията не може да бъде овладяна заради начина й на разпространение, заради това, че много малко хора се изследват за коронавирус.

Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Още по темата
Според него трябва да приемем, че вероятно по-голямата част от населението ще преболедува.

"Ако изходим от констатацията, че 1% е смъртността, ако имаме един починал, трябва да имаме 100 заразени, ние имаме 7 доказани случая, но това не дава вярна картина", коментира той.
 
Кацаров смята, че коронавирусът се разпространява в нашата страна от около един месец и изрази опасения, "че ние сме в беда вече".

"Ако искаш да ограничиш такава инфекция, трябва да я хванеш в самото й начало и първите случаи, които установиш, да ги изолираш от останалите. Това е единственият начин", каза още той.

По думите му за съжаление ние нямаме план за противодействие и решенията се вземат ден за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
29
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Няма как да се отрече,че действията,които предприема правителството,много приличат на хаотично пляскане на давещ се,който смята,че плува.За съжаление практиката показва,че това е малко ефикасно
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е СМЕ.ШН.ИК САМОЗВАНЕЦ
18
1
 
18
 
! Отговори
Съвсем си е тук преди 4 години
Никой обаче не го интересува. Не се изследват повсеместно в болниците пациентите в белодробните отделения и масово да се изолират хора, особено от заразените страни, а се правят дискусии на тема: Спокойно, няма страшно. Кораба потъва бавно, вода има за всички.
17
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е *** САМОЗВАНЕЦ
16
2
 
14
 
! Отговори
Сметки без кръчмар преди 4 години
До kirasirrav3% са жертвите когато може да се окаче адекватна помощ на болните. Ние не сме в състояние да го направим под каквато и да е форма.
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата и най безобидна и ефтина мярка беше 14 дневна тотална карантина-------Каква е тая мярка и как точно си я представяш?Ще дойдеш да минзаковеш вратата да не излизам ли?Тьпак...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички идаващи отвън да престояват 14 дневна карантина!Който не иска,да се връща обратно!Чужденците си платят престоя(с ЕС медицинска карта или ако не са от ЕС - пари в брой),а на българите здравната каса да ги плати!
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали преди два месеца хората от БАН ви откриха и направиха лекарство срещу тоя вирус,защо чакате одобрение от Франция и САЩ,а не приложите лекарството веднага на пациентите?Заразата трябва да се спре веднага!Да се обяви извънредно положение и да се спрат обществените прояви,а всеки чужденец влязъл в страната да може да си плати пренощуването за 14 дневна карантина и да престои 14 дена преди да навлезе в страната,ако не може да си плати карантината да се връща обратно откъдето е дошъл!
12
10
 
6
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
Според мен нещата в БГ ще се случат така - колкото казаха примерно едно 60-70% ще се заразят, да кажем 4 млн. грубо, от тях 20 % или 800К ще развият в една или друга степен грипа, около 3 % смъртност да речем 20-30 хиляди души и това е. За някакви карантини и пр. тук не може да се говори изобщо, всеки си ходи кой накъдето си е намислил както си е било преди епидемията, маски няма и малко хора ги интересува ...
11
2
 
43
 
! Отговори
- преди 4 години
Първата и най безобидна и ефтина мярка беше 14 дневна тотална карантина. След нея заразените са идентифицирани и ограничени. Но това вече е закъсняла превантивна дейност! Ще бъде въведена постфактум!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лудия Макс ще стане ако полицаи и военни започнат да напускат.....Карантината в Китай и недопускането да се получи като в Ню Орлиънс след урагана -кой мислиш го наложи?В подобна ситуация сигурноста е веднага след здравеопазването.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СА 5 А ти какъв си, да попитам? Не се самозаблуждавай, т-п си като г-з.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вирусът е тук от около месец, значи ние сме много здрава нация, та досега да има само един починал от него.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2Има хора със здрава имунна система, които няма да се разболеят. Яжте силна храна и не слушайте някои лекари, които казват че трябва да се ядат леки храни.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като хванеш инфекцията в самото начало и изолираш първите случаи, други няма ли да се появят.
5
1
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Трябва да се обясни повече на тези, които са против изолацията, защото не била спирала инфекцията - чрез изолация се забавя разпространението, а това е особено важно, защото така най-важните системи като здравеопазване и изхранване ще могат да поемат натиска, в противен случай следва "Лудия Макс".........
4
28
 
3
 
! Отговори
СА преди 4 години
Какъв доктор е този индивид.Пълен ***.Изпълзи от някоя дупка и казва някоя простотия
3
3
 
28
 
! Отговори
гост преди 4 години
при нас се преглеждаха на границите още преди да имаме заразени. В другите държави не знам как е било, но сега се затварят. Нужна е дисциплина, а ние не сме дисциплинирани, всеки ден ПТП-та и всеки ден някой се прави на голям майсторлия зад волана. С вируса също ще е така, но да му мислят тези които считат, че нма да ги стигне и този път. Пазете се, стойте си повече в къщи, без нужда не излизайте.
2
2
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Има начин и той е само един - изолация. Всичко друго са дрънканици и заблуди. Например тази докторка е за солена глоба, ходила на два конгреса, нима е било фатално, ако не бе отишла? Със сигурност е предала заразата на неизвестен брой и т. н. Сега ще става каквото има да става, единствената надежда е, че няма да се разболяват млади, защото тогава светът просто ще рухне.........
1
8
 
46
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ние си го знаем това, само доктор Тиквун, не го знае и отказва да го признае.

Спонсорирани публикации