Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчета

Ако прибавим и тотото, онлай хазарт, ротативки сумата става над 1,3 млрд. лв.
66
Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчета
Снимка: Dnes.bg

Над 500 млн. лв. са дали българите за търкане на лотарийни билетчета само през 2019 г., показват изчисления на “Труд” на база данни на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Общият размер на платените такси от организаторите на моментни лотарийни игри е 52,8 млн. лв. От тях 5,43 млн. лв. са платени от държавния “Български спортен тотализатор”, а останалите 47,3 млн. лв. – от частните организатори на хазартни игри, показват данните на ДКХ.

Още по темата

При проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в ДКХ се оказа, че държавното тото е плащало такса в размер на 15% от всички приходи. А фирмите на Васил Божков, които организират моментни лотарии – 20% от стойността на получените такси и комисионни. В Закона за хазарта има изискване печалбите да са поне 50% от стойността на лотарийните билети. Затова приходите на “Български спортен тотализатор” от билетчетата за търкане са около 36 млн. лв. А частните фирми са получили от продажбата на билети около 470 млн. лв. Оказва се, че само за търкане на билетчета на късмета българите са похарчили над 500 млн. лв. за година.

Общият размер на събраните от Държавната комисия по хазарта такси от организаторите на игри на късмета през 2019 г. е над 170,7 млн. лв. Това е ръст с 8,53% спрямо предходната година, когато приходите от такси са били 157,29 млн. лв.

Събраните такси от държавния спортен тотализатор за поддържане на лиценза за организиране на хазартната игра “Тото” са 19,33 млн. лв. Таксата, която се плаща вместо корпоративен данък за тази игра, също е 15% от приходите. Оказва се, че само за тото фишове българите са похарчили около 128 млн. лв. за година.

Общият размер на приходите в държавната хазна от онлайн залагания през 2019 г. е 62,1 млн. лв., показват данните на ДКХ. Таксата за организиране на онлайн хазартни игри е 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби. Ако изплатените печалби са половината от направените залози, се оказва че за онлайн хазарт сме похарчили 620 млн. лв.

Така общо за търкане на билетчета, тото и онлайн хазарт сме дали около 1,25 млрд. лв. Като добавим и игрите “Бинго”, ротативки и рулетка, се оказва, че за хазарт сме похарчили над 1,3 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: хазартбилетчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
Как да Не даде толкова пари,когато има лошо правителство+домузчиев за работодател и ето ти ниски доходи и ето ти игра на фазарт.99% от българите са гладни и с дългове...юдобре дошъл господин Корановирус ,взимай наред и да се снършва.Почни от Богаташите Работодатели
61
0
 
0
 
! Отговори
До Българин над всич преди 4 години
Има жена,чистачка в Царица Йоана.Спечели си сто бона и си взе къща.Питай
60
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Аман тия билети. Голямо чудо. Един билет да съм си купил на някой празник, за да се забавлявам със семейството и вече хазарт. Истината е,че бяха забавни. На тотото дето излязоха 5 последователни числа преди 2 седмици,това е още по-голямо мошеничество. Да забранят и тотото. Даже на билетите по 10-15 лева съм печелил за разлика от тотото.
59
3
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Половин милиард лв. за билетчета сте дали простолюдието. Значи не сте бедни.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Юнацити не си ли българин?... малко е тъпо да слагаш всички българи под общ знаменател
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който имал, дал за билетчета
56
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Хората, търкащи билетчета си мислят, че богат се става за един миг, от днес за утре...Истинската промяна изисква много време (години), но това го знаят само хазартните босове.
55
5
 
9
 
! Отговори
Евала преди 4 години
обаче евала на ГЕРБерастите, че забраниха лотарията. Откакто не се търкат билетчета Фандъкова мълчи за фините прахови частици, значи въздухът се е пречистил, значи фините прахови частици са били от търкането на билетчета. Сега следва да измислят как насила да ни принудят да се движим с електрически тротинетки. А те да си возят държавно отглежданите "опорни точки" в държавно плащаните скъпи бензинови коли.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Имали, дали "
53
0
 
7
 
! Отговори
Даването преди 4 години
на пари за лотария е доста по-продуктивно от плащането на данъци в тази държава - така и така ще ти ги откраднат, но поне си купуваш надежда. Надеждадат е приятно чувство.
52
1
 
8
 
! Отговори
men преди 4 години
в швейцария има доста хора които търкат. обикновено бедни които като гледат банкерчетата наоколо как си живеят живота и карат скъпи колички искат и те. бабки на по 70 години влизат в киоска, бам 300 франка за талончета и евромилиони на седмица и сигурно яде по цял ден равиоли от консервата. бедноста и неравенството водят до това. интересно ми е в дания и финалндия каква част от населението цъка хазарт. финландците от тъмното са малко сбъркани и къркат много така че вероятно се пристрастяват лесно. в дания където уж са много равни и социални и дори изпадналите живеят нормален живот дали играят
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не познавам човек, който да търка билетчета, но явно има такива. Моето участие в хазарта беше епизодичното пускане на фиш за тото 2, примерно по 1-2 фиша на месец в последните 20 години, но преди пет години и това го спрях.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че българските граждани дават доста по-малко пари за хазарт в сравнение с хората от Западна Европа. По границата казината са пълни с гърци, турци и други чужденци. Май по-голямата сума идва от чужденците. От билетчетата на Божков може и да сме на печалба - половината от сумата е за печалби, 20% е данък, т.е. пак за нас, 3/4 от билетчетата са ги купили чужденци, т.е. половината от парите им остават в България.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До tomahawkКолко достатъчно образован си - 8 клас ?!
48
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До tomahawkДано си си помечтал добре за тези 1000лв. Да беше купил нещо за детето....
47
4
 
13
 
! Отговори
tomahawk преди 4 години
Да си призная и аз търках билетчета (може би около 300 откакто има лотария).Допуснах подаряването на лотариен билет да измести стандартните подаръци като цвете или бутилка вино. Достатъчно образован съм, но все пак го допуснах.Много добре успяха да ни накарат да мечтаем, кой за вила, кой за къща, кой за мечтан ремонт :)
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този жалък народ сте го вкарали в ЕС , а искате и в ЕЗ ?! Осъзнайте се - мястото му е в Съюз Африка-Близък изток , защото в Евразийския вече изискванията са му високи ...
45
0
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчетаКОЛКО ОТ ТЯХ СА ПРАНИ ПАРИ:ДЕКЛАРИРАЛ 500 млн. ОТ ТЯХ ИЗПРАЛ 400 млн. ДРУГИТЕ БИЛЕТИ ГИ ИЗГОРИЛ, И ГИ ПИСАЛ ПРОДАДЕНИ....
44
4
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчетаНОРМАЛНО ЗА ХОРА КОИТО СА ОБИРАНИ ЕЖЕДНЕВНО ОТ КОМУНИСТИ
43
2
 
5
 
! Отговори
Евала преди 4 години
До търкайтеНай накрая някой да каже нещо смислено!