Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчета

Ако прибавим и тотото, онлай хазарт, ротативки сумата става над 1,3 млрд. лв.
66
Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчета
Снимка: Dnes.bg

Над 500 млн. лв. са дали българите за търкане на лотарийни билетчета само през 2019 г., показват изчисления на “Труд” на база данни на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Общият размер на платените такси от организаторите на моментни лотарийни игри е 52,8 млн. лв. От тях 5,43 млн. лв. са платени от държавния “Български спортен тотализатор”, а останалите 47,3 млн. лв. – от частните организатори на хазартни игри, показват данните на ДКХ.

Още по темата

При проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в ДКХ се оказа, че държавното тото е плащало такса в размер на 15% от всички приходи. А фирмите на Васил Божков, които организират моментни лотарии – 20% от стойността на получените такси и комисионни. В Закона за хазарта има изискване печалбите да са поне 50% от стойността на лотарийните билети. Затова приходите на “Български спортен тотализатор” от билетчетата за търкане са около 36 млн. лв. А частните фирми са получили от продажбата на билети около 470 млн. лв. Оказва се, че само за търкане на билетчета на късмета българите са похарчили над 500 млн. лв. за година.

Общият размер на събраните от Държавната комисия по хазарта такси от организаторите на игри на късмета през 2019 г. е над 170,7 млн. лв. Това е ръст с 8,53% спрямо предходната година, когато приходите от такси са били 157,29 млн. лв.

Събраните такси от държавния спортен тотализатор за поддържане на лиценза за организиране на хазартната игра “Тото” са 19,33 млн. лв. Таксата, която се плаща вместо корпоративен данък за тази игра, също е 15% от приходите. Оказва се, че само за тото фишове българите са похарчили около 128 млн. лв. за година.

Общият размер на приходите в държавната хазна от онлайн залагания през 2019 г. е 62,1 млн. лв., показват данните на ДКХ. Таксата за организиране на онлайн хазартни игри е 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби. Ако изплатените печалби са половината от направените залози, се оказва че за онлайн хазарт сме похарчили 620 млн. лв.

Така общо за търкане на билетчета, тото и онлайн хазарт сме дали около 1,25 млрд. лв. Като добавим и игрите “Бинго”, ротативки и рулетка, се оказва, че за хазарт сме похарчили над 1,3 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: хазартбилетчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
И ядрена да беше електроцентрала с посочения материал пак екскременти щеше да произведе .!.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-простия и бедно племе в европа нарежен бгСтанци.Диви селяни нищо повече
20
3
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Това са 80% от "умниците" на България.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такова търкане на билетчета можеше да направим електроцентрала, задвижвана от търкащите.
18
2
 
24
 
! Отговори
ined преди 4 години
Имали бол пари, дали ги на Черепа
17
3
 
17
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Посочените българи не са чак толкова българи .!.
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най простите и бедните търкат най много.после реват че нямат пари
15
6
 
8
 
! Отговори
Бай Тоз преди 4 години
Е кой те кара да ги копуваш, бедни българино, много *** народ сме ей.
14
1
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
а ба'лъците кога ще ги забраняваме, щото има ли ги тях ще има и измамници
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да забранят и държавната лотария и тотото.Не само националната и интернационалната.Щом държавата си позволява да будалка хората....
12
0
 
21
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
тъй тъй.. то всеки познава някой, дето познавал друг, който бил спечелил :)))като вица с *** :пържоли ял ли си, бе? не, ама тате е гледал как се яде :))))
11
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Ами щом зелена си купи къща явно някои така успяват.Както писа един по долу,помните са чужденци за държавата.Само ни стрижат
10
2
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
и като нямаш друг начин за забогатяване.. от лотария ли ще станеш богат, бе ахахахамного си умен
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само за година българинът дал над 500 млн. лв., за да търка билетчета"Не съм дал нито лев за тази простотия. Значи според заглавието ви съм чужденец?
8
5
 
24
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
тия глупости с "удавника за сламка" ги приказвай някъде другаде.. на б'алъка утре и 1000 евро да му направиш пенсията - пак ще си остане б'алък.. човек, който оставя по кофи за б..оклук и пейки всичките си спестявания не е удавник, а **от!
7
11
 
11
 
! Отговори
До6 преди 4 години
Не обвинявай народа.Като няма възможност да забогатееш честно,кво ти остава?Заплати минимални,ДДС,данъци,от минималната я останат 200лева я не.На почивка много хора не могат да отидат,не се хранят здравословно,купува се от втора употреба.Съжалявам ги.Е,има и изключения като ***,но и те печелят поне50процента нечестно.Като тегля чертата ***крадат от нас(държавата)като помощи.После Божков ги краде,а сега държавата пак си прибира парите.Големи приходи в таз държава,голям икономическ
6
4
 
15
 
! Отговори
Мангалия над всичко преди 4 години
До България над всичкоМного са бедните и се хващат за билетче като удавник за сламка.Да не искате Влади Горанов,вуйчо му и компания да търкат билети.Те търкат нашите тиквида им плащаме за щяло и нещяло и си пълнят гушии джобове.
5
1
 
31
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
да не говорим, че голяма част от тия пари са дадени от пенсионери! в 200 лв. пенсия освен лекарствата, тока и хляба.. да наместиш и билетчета.. е, това е да си и'диот!
4
5
 
33
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
тоя ли е бедния народ, дето нямал пари да си плати тока и пенсиите не стигали - хвърлил на *** половин милиард лева.. щото е "беден"... не парите са ни малко - глупостта ни е много!!
3
0
 
39
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Обикновено това става в банановите републики ,но в България и банани нямаме ! Много ,много беден народ , и си мисли ,че тотото ще го спаси !