Обявиха извънредно положение в България за месец заради COVID-19

Решението бе взето от Народното събрание
Обновена: 3 апр 2020 21:39 | 13 мар 2020 11:30, Камелия Цветанова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът гласува и прие предложението за обявяване на извънредно положение в България, което бе взето на извънредно заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб.

Единодушно Народното събрание взе решение за обявяване на извънредно положение в цялата страна заради COVID – 19.

Още по темата

В пленарната зала присъстваха 201 законотворци и всичките те подкрепиха искането на Министерския съвет.

С решението си НС задължи МС да предприеме всички нужди мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Премиерът обясни, че по този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове, конференции, спортни мероприятия.

След приетото решение в НС днес Борисов благодари на депутатите за отговорното им поведение и че са показали, че в „един такъв критичен момент мислим за народа“.

В отговор на искането на червената шефка Корнелия Нинова МС да предложи социални и икономически мерки които да омекотят удара след отминаване на здравната криза, Борисов предложи да се сформира социален и икономически щаб с представители на всяка парламентарна група, експерти и министри.

Той призна, че и днес е бил готов да предложи такива, но според него това не би било честно спрямо следващото правителство защото времето до новите избори е кратко.

„Да излъчим щаб и в една по-спокойна, делова обстановка да видим с какви пари разполагаме и колко можем да похарчим“, каза Борисов.

Депутатите бяха запознати от председателя на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски с актуалната обстановка.

Има три гнезда, които нямат нищо общо един с други – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години затвор, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.

Лекарите, медицинските сестри, санитарите ще получат допълнително възнаграждение за извънредната си заетост заради коронавируса. Това ще стане с актуализиране на бюджета, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

„Ситуацията преди два дни беше различна, преди две седмици, преди една седмица. Вчера беше като бомба на изявление на всички лидери в сета по всички краища“, каза той.

Премиерът благодари на медиците, които са на първа линия.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

„Това чудо коронавирусът буквално съсипва света и здравословно, и в стопански вид, променя ни начина, с който сме свикнали – пътуване, движение. Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата“, коментира още Борисов.

 Той съобщи, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лошо ситуация.

Борисов призова депутатите да приемат неговото предложение за обявяване на извънредно положение, за да дадат добър знак, че в кризисни ситуации могат да се обединят.

Той призна, че то е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази, за „тези които нарушиха забраната и умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени, а ние не знаем с колко са общували още“.

На извънредното заседание през нощта в МС той поиска тези, които нарушават карантината да бъдат глобявани, а днес се отказа от тази идея и съобщи, че и сега законът предвижда за това нарушение 1 година затвор.

„Не е нужно да има глоба, една година затвор е тежко наказание, стига да се приложи“, призна Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
25
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Хунтата на Боко Тиквата ни води към дъното.Дедо Дончо Тръпестия ще ни прати респиратори с онези летящи катафалки Ф-16/модел 1974г/ ,които Тиквата плати на цена 3/три/ пъти по-висока от цената на нови Ф-35 ,които могат да се купят веднага.ОСТАВКА ТИКВИ ,ОСТАВКА! И ЗАТВОР ЗА ЦЯЛАТА ХУНТА НАРЕЧЕНА КАБИНЕТ "ТИКВА-3".
223
1
 
13
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Защо непрекъснато ми триете резонния въпрос защо извънредни мерки заради короната са въведени в страните от Евросъюза, а в Англия вече извън него въпреки заболелите от вируса всичко си работи на пълни обороти???Бритиш мюзиъм с пълния си капацитет само на сайта подсещат хората да си мият ръцете, стадион Анфийлд- над 50000 човека препълнен с хора от цял свят
222
15
 
3
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
Пиша до селянина отдолу - в момента работя от вкъщи, ти тракай майка си некадърник просто
221
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е заповедтта да се затворят границите ни? Ето това ще е извънредно положение, мършляци такива!
220
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдателен преди 4 години
На тия ръцете им са само по устите и лицата.
219
9
 
7
 
! Отговори
Мечтата на чекиста преди 4 години
Публикувано във факти.бг: Вирус може и да няма,но извънредно положение има!Сега е момента да пишете доноси за комшиите си,хунтата ще ги разстреля щот кашлят!Като чумавите прасета ще ги избива!
218
9
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
И аз съм против Борисов, но за момента ни е нужен. Няма кой да свърши тая работа
217
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Сега им е жътвата на парламента! Толкова пари ще гепат колкото през всичките години не са ...
216
12
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
И аз съм против Борисов, но за момента ни е нужен. Няма кой да свърши тая работа
215
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от месец - на три месеца а посли година..............докато ни има.
214
4
 
5
 
! Отговори
Аферим машала преди 4 години
Публикувано във факти.бг: Вирус може и да няма,но извънредно положение има!Сега е момента да пишете доноси за комшиите си,хунтата ще ги разстреля щот кашлят!
213
3
 
13
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
това извънредно положение няма да измени почти нищо, на хората не им дреме (хеле пък на някои определени електорални единици ), цял ден гледам как по улиците се разхождат всякакви, който накъдето си е намислил...майки с деца, с бебета; учениците направо са пощурели (нали извънредна ваканция и хубаво време - как пък да си стоят вкъщи !?!) както много пъти казах - адекватни мерки може да се вземат в бели държави, не и в нашата...и да спомена за някои неверни неща в изказването на Бойко - НЕ! не сме взели всички мерки ( здравни, социални, финансово-икономически и др. ) които са взели други държ
212
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
До Аз съм на селотоАми да, сега вече съвсем легално могат да затворят фирми на тези, които не си плащат рекета, някой очаква ли гербаджиите да работят за народа !!!
211
0
 
9
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Правилно се приема това изв. положение. Който не е доволен да заминава.....Къде ли? На Луната, Марс, Юпитер.....Както винаги ще има мърморещи...
210
0
 
11
 
! Отговори
Отчаян преди 4 години
Точно в едно такова изпитание за целия свят се разбира къде има истински народ и държава и къде просто територия с население.
209
1
 
16
 
! Отговори
Аз съм на селото преди 4 години
Освен, че обявиха извънредно положение, смятат ли наистина да правят нещо съществено?
208
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Плевен пуснаха маски миналата седмица за 1.20 лв. бройката- изчерпаха се за деня. Днес пак пуснаха маски цена 2.50 за брой. Говорим за маска за еднократна употреба,която през януари струваше 17 стотинки. Да живеят спекулантите
207
4
 
16
 
! Отговори
huhu преди 4 години
*** защо триеш коментар, който съдържа самата истина.1. Без план, извънредното положение ще се превърне, ако съдим по досегашната политика на ГЕРБ в масово и незнаказано крадене.2. Ако не се предприемат социални и икономически мерки ще последва фалит на хиляди малки фирми, което ще доведе до дългосрочни икономически негативни последици. Това ще ви го каже дори и некой брат от малата с диплома от кофите. Интересно защо само всички наши префвалени икономисти мълчат.
206
3
 
8
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Хаха Изкукундрелия нещо кашля :))))
205
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименвсъщност,уважаеми,не толкова късметя спохожда Еднокнижния ага от село Банкя,а по-скоро некаква ПРОКЛЕТИЯ,зла прокоба тегне над нас....С нещо сме "Прегрешили" и сега /и то не от вчера/,просто сърбаме попарата си..Аз друго обяснение за тая..чутовна дивотия-претъпо същество,мутра и *** да дърпа конците в България,нямам....Има и друг вариант-просто да са фърла в обятията на твърдящите че земята е плоска,но...това нема как да стане..НИКОГА!