Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Боце, да не искаш да кажеш, че ти си дал съвет на светът, кое как да се случва?
389
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе довечера ще работи ли народния театър? :))))))))))))))))))))))))))
388
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пред ияБааа бааа ще си помагаме.. Ни кви сме, че да си помагаме? Ти българин да си помага видял ли си?
387
3
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Докато мафията е на власт, никакво извънредно положение.
386
1
 
5
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
И ЗАТВОР ЗА НЕДИСЦИЛИНИРАНИТЕ.Да се стегнем,Да си помагаме.Да стопираме по Бързо тоа вирус
385
1
 
8
 
! Отговори
Див Петел преди 4 години
Те полицаите и до сега безчинстваха, особено тези по пътищата, а сега направо ще ни обират където ни хванат и извънредното положение ще им е оправданието.
384
2
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Такаа, рекох пред дни, че страните от ЕС ше си затварят границите. Пак тогиз рекох, че САЩ ще се изолират и почва ужасът!Следваща стъпка - чипиране на населението под предлог да се следи здравословното му състояние от разстояние и да могат да се вземат превантивни мерки. Който няма чип все едно не съществува и ще бъде извън закона !
383
1
 
3
 
! Отговори
prevencia преди 4 години
Ако са закъснели мерките, а те са такива, никакво извънредно положение или дисциплина не може да спре вирус, който е навлязъл в страната, много страни затвориха границите си/както и всички полети/ това е едно от решенията, другите са тестове на по-голяма част от наслението/както прави Южна Корея/,заседанията на министри или народно събрание също не помагат, невзетите навреме решения водят до неадекватно поведение
382
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Да фалира бизнеса, хич не ги жаля! Човешкия живот е по-важен, да работят само хранителни магазини, аптеки и банки. Неизбежно е, въпроса е кога ще го направим - сега или като станем като Италия
381
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЧНО ТАКА СТАРНДЖАНКА, ЛЮБИМАТА ТИ ТИКВА И БАНКЯНСКА КРАДЛИВА КРАТУНА НИ ДОКАРА ДО ПОЛОЖЕНИЕТО НА ИТАЛИЯ!
380
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Къде са превантивните мерки, къде е държавническото мислене, къде е професионализма"...___________________________________________________________В Италия пич... - в Италия...
379
5
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
И почва чистенето на неудобните !
378
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СУПЕР! КАБИНЕТЪТ НАЧЕЛО С МУТРАГЕНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СЪС СИТУАЦИЯТА. ПРОСПАХА ВРЕМЕТО, В КОЕТО МОЖЕХА ДА НАПРАВЯТ МНОГО, ОКРАДОХА ПАРИТЕ И НЯМА, НЯМА ЗА ЗАПЛАТИ НА ЛЕКАРИ И СЕСТРИ, ЗА ПРЕДПАЗНИТЕ ИМ МЕРКИ, ЗА ОБОРУДВАНЕТО ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА И КАКВО ЛИ НЕ. СЕГА ХВЪРЛЯ ГОРЕЩИЯ КАРТОФ И КАЗВА - ОПРАВЯЙТЕ СЕ! ПАК НАРОДЪТ ЩЕ ПЛАТИ-ЗА КРАЖБИТЕ МУ, ЗА НЕКАДЪРНОСТТА МУ, ЗА НАХАЛСТВОТО И НАГЛОСТТА МУ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ДА СТИСКА ВЛАСТТА.ЖАЛКО ЗА НАС!
377
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Къде са превантивните мерки, къде е държавническото мислене, къде е професионализма"...___________________________________________________________В Италия пич... - в Италия...
376
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Малкото Хрушчовче плахо поглежда към входната врата... - в очакване на Борисов...
375
6
 
20
 
! Отговори
- преди 4 години
Радев ви го каза преди месеци - корупция и разпад на държавността! На трети март каза че няма двоен аршин за вируса -в сОФИЯ може а на Шипка неможе! Кой разбрал разбрал!!! Що се отнася до това недоразумение - вижте как се дейстнва в другите държави и сравнете! ПР по време на чума не е прилично поведение! Къде са превантивните действия, къде е държавническото мислене, къде е професионализма??? Епидемия има от 2 месеца, тепърва се разработват планове , организират се производства - това ни е хала
374
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова нещо като самоизолация не може да се случи в България. Българина ще си каже: "Те ще ми кажат на мене! Ай сиктир!"И ще отиде у Моло.В Италия има 3 години затвор или голяма глоба когото хванат да се шлае на улицата. В Бълагия дажи и това няма да помогне.
373
2
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Смятам,че е по-удачно да бъде въведено военно положение.То е по-ефикасно.Вчера съобщиха за някаква женица,която била от купонджиите в Лом,след като се прибрала в Пловдив,където живее получила някакъв пристъп и била настанена в болница,но получила паник-атака и избягала от болницата.Та се сетих за един случай в КНДР,който кореспондира с нашият случай.Та там някакъв гражданин поставен под карантина отишъл на корейска баня,която е нещо като сауна.Та той бил издирен,установен и разстрелян
372
1
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
За да иска извънредно положение Борисов трябва да имаа готов план с мерки като например затваряне на границите, ограничаване на пътувания, налагане изисквания към работодателите... а не заа затваряне на училища! *** той може и затваря училища и отменя спортни прояви и без извънредно положение!
371
1
 
14
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Вече половин час Парламентът е останал без дъх... - чака да влезе Началника..."Колко е почасовия надник за платено хвалене на ГЕРБ в мрежата?