В моловете ще работят само банки, аптеки, хранителни магазини

На ресторантите разрешават само доставки по домовете
Обновена: 13 мар 2020 21:41 | 13 мар 2020 21:30, Веселина Йорданова
73
В моловете ще работят само банки, аптеки, хранителни магазини
Снимка: БГНЕС, архив

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

Уточнението е със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още по темата
Засега заповедта е до 29 март.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И застрахователите :)
38
0
 
13
 
! Отговори
Йорго преди 4 години
Имах си хас банките да не работят. Е как без тях, и да мрем, те бачкат за нас.
37
0
 
2
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН преди 4 години
Брато ти си Дърво Пиян и Дърт - Децата ще Оцелеят , кучетата също - така и така ще Умираме , нема да се плащиш - поздрав от Перник .
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пловдив са с Имунитет
35
1
 
2
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
кое е това всичко?зора и технополис вече затвориха магазините сищск направи същото фитнес залите и те затвориха...а да давай да критикуваме и да правик каквото си искамещото на нас не ни пука...
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес казаха търговски обекти - сега се оказа, че всичко без заведения може да си бачка.
33
1
 
9
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
тук освен мрункчи други има ли? в китай мерките бяха дори и по-строги и резултат какво се вижда има вие какво точно искате? ако се прави нещо защо се прави...ако не се прави нищо защо не се прави...
32
0
 
15
 
! Отговори
Мъдрост преди 4 години
Човек за човека е... вирус
31
0
 
3
 
! Отговори
Daweda преди 4 години
//а за хотелите защо нищо не де говори?
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете на моловете да не ни чакат, нямаме пари, направо могат да затварят. Не знам как ще си платят климатизацията само, дано банкерите помогнат с нещо.
29
0
 
26
 
! Отговори
Евала преди 4 години
Това извънредно положение си е тест за интелигентност. Повечето от онези 80% се устремиха към магазините с идея да награбят пакети с боб, захар и брашно. Сигурно ще им стигне за 100 години самота :))).
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи все пак моловете ще са отворени, въпреки че циркулира един и същ въздух.
27
0
 
22
 
! Отговори
яко преди 4 години
Целият мол ще стои отворен, заради един хранителен магазин и една аптека.
26
9
 
8
 
! Отговори
ПЛИС! преди 4 години
ДО,: ДНЕС...БГ, моля Ви, пиша няколко пъти във вашия сайт, корона вируса може да бъде излекуван, като затоплите кръвта на човек заразен с корона вирус до 40-41 за не повече от 10-20 минути! Моля, уведомете учени, виросолози, доктори, за да се види тази моя теория дали е важна за тази катастрофа! МОЛЯ!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До комунистЩе чакаме държавата да ги изплати.Държавата е отговорна.
24
2
 
2
 
! Отговори
Ahaaa преди 4 години
Zna4i ko izliza Rdev wi e winowen a.Tuka samo gerberi.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КуриеритеEконт няма да работят. Извадих късмет че днес ми доставиха пратката.
22
0
 
19
 
! Отговори
NZ преди 4 години
Изключения:БензиностанцииБанкиМобилни операториМагазини за дрехиНещо друго остана ли (освен Лафка, които вече затвориха по други причини)
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да закриват държавата. То по улиците в моя град видях само една жена с маска.Българския народ е като ***.Ние можем да оцелеем и при ядряна катастрофа. Не се плашим от един вирус.
20
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Уж да.