Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?

Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?
17 мар 2020 10:40,
108
Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?" С тези въпроси потърсихме едни от водещите експерти в бранша от цялата страна, пише imoti.net.

Още по темата


Александър Василев, Insidemaps Bulgaria

Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти. Технологлията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла, е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавирусът, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти.

Майя Катанска, Катани Инженеринг - София

Как ще се отрази на пазара за имоти този стряскащ всички ни коронавирус ? Трудно е да предвидим последиците. Вероятно застой - възможно дългосрочен. Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си. Пазарът на имоти през годините е минавал през кризи, имало е приливи и отливи, сменяли са се надежди и разочарования. Но винаги е оцелявал. Ще оцелее и сега. Имоти има и ще има. Важното в този момент е да ни води презумцията , че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации.

В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти. Трябва ни търпение и вяра.

Мартин Кателиев, Матекс имоти - Варна

Според специалистите в Матекс е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в град Варна в дългосрочен план, но в краткосрочен план можем да отчетем следното:
Хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти.

Имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората, тъй като виждаме, какво се случва на фондовите пазари. Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината.

Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца.

Прогнозираме, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад.

Като цяло, имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение.

Още мнения за различните градове у нас четете в imoti.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Vilnius преди 4 години
Ти пък как прецени , коя е най смешната столица? Прегледай стойността на Литва БВП и средна работна заплата и си свери часовника. Плюс това в България над 30% от жилищата са празни. Така , че не е като да няма предлагане. Ако разбираш малко от графики разгледай ги всеки един пазар печели когато графиката върви на горе или на долу(едните от едната страна другите от другата страна) ако графиките вървят в едно положение няма пазар(по лесно казано). Те си бяха вече в застой така или иначе от 4-5 мес
90
1
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Пипи, пазара преди вируса беше надценен с около 30%. От -30% до -50% нали се сещаш, че не е много при тая криза.Със сигурност много няма да продават като се срутят цените. Това с нищо не променя факта, че губиш -50%, нали?Само баламурнците се надяват, че вируса си отива след 3-4 месеца..Сори, кво да ти кажа, ако си "инвестирала" в имот в БГ, ще загубиш много, кво друго да ти кажа?
89
2
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
До Крали Маркокак пък ги изчисли тия проценти. Магьосник :) цените ще отидат надолу за 2-3 месеца, само дато никой няма да продава.. Във най-смешната европейска столица(например Вилнюс ) са по 2000-3000 евро. Чакам да видя как ще паднат. За да паднат заплатите на родопските селяни дето бачкат по строежите трябва да станат 500 лева ама едва ли
88
3
 
6
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Задава се страшна криза. Пазара на имоти в БГ ще се срине в идните месеци. Както писах очаквам цените да паднат около 50-60%.Едната от причините е, че имаше балон и преди това чудо да дойде. Другата е, че много хора ще загубят работата си.Няма никаква подкрепа от държавата както е примерно тука в Англия. Ако те изхвърлят, държавата ще ти плаща 85% от заплатата.Това е смъртоносен коктейл. Никой обаче не трябва да мисли, че ще хване "далаверата". В тая обстановка на никой не е гарантира работата
87
1
 
2
 
! Отговори
В преди 4 години
По-подвежаща и *** статия не бях чел
86
4
 
13
 
! Отговори
Математик преди 4 години
Приятели, не купувайте имоти! Предствои спукване на имотния балон, който алчните брокери и държавата надуха от 2014 г. насам! Моделите показват, че есента цените в София ще са с 40% надолу, а в големите градове в провинцията - 30%. Средната цена на кв. м. ще бъде 800 евро в София и 600 в Пловдив/Бургас/Варна. Скоро обикновените българи ще могат да се сдобият с жилище на реални цени. А брокерите ще останат без работа...
85
2
 
9
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Е за такива "инвеститори" говоря като долния с 100 хиляди евра апартамент.Вкарал бил тея пари, след няколко месеца му струва обаче -40%Вика ще си го държа. Ами дръж си го, ама вече струва 50, 60 хиляди:-)
84
1
 
8
 
! Отговори
РЕАЛЕН РЕАЛИСТ преди 4 години
Пък когато това натисне цените надолу, реакцията ще е верижна, защото много ще искат да спасят поне част от инвестицията си и също ще изкарат "инвестиционни" имоти на пазара, подбивайки цените още. Па ти... никой няма да се бие за апартамента ти. Ако не ти трябват парите - няма да го продадеш, разбира се. Просто ще си горд собственик на апартамент, за който си дал 100 Евра, а той струва на половина ;)
83
1
 
11
 
! Отговори
РЕАЛЕН РЕАЛИСТ преди 4 години
Хахаххахахха! Ти у ред ли си? Миналата година съм дал 100 евра за апартамент и утре ще ти го продам за 50??? Ти нормален ли си??? Нека си седи, ни хляб ми яде, ни вода ми пие!----Ми ти си дръж апартамента със затворени в него 100 евра и се бий в гърдите. :)Само че има хиляди новопостроени имоти - непродадени ИЛИ които няма да бъдат изплатени. Едрите инвестори "затворили" в тях милиони, няма да издържат дълго преди да ИМ СЕ НАЛОЖИ да продават и ще търсят купувачи със свещ, дори и на загуба :)
82
3
 
5
 
! Отговори
иванов преди 4 години
До АнонименВашият коментар е меко казано отвратителен. При положение, че благодарение на тези "селяни" вие имате доходи.
81
3
 
4
 
! Отговори
иванов преди 4 години
До До 37Плащаш данък, което не означава "нищо не давам,той си седи".
80
2
 
12
 
! Отговори
брокер преди 4 години
очакваме добър период за недвижимите имоти в БГ скоро много скоро всичко ще си дойде на мястото и всеки ще може да си купи евтин и изгоден имот
79
3
 
26
 
! Отговори
Реален преди 4 години
Минимум 50 % надолу
78
4
 
12
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Трябва да си "инвеститор" да мислиш, че имотите няма да се срутят ако всичко друго прооопада...Елате пиленца в Лондон да видите каква сеч става на пазарите. "Инвеститорите" на имотите да приготвят студените води че сте им трябват много скоро.Чети долу съм писал какви спадове се очакват. Всичко друго е плач и рев на хора вече "инвестирали" в имоти
77
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
От *** по *** коментар...цените са такива, защото в Мамковината няма други инструменти за инвестиране. Ще паднат когато гастарбайтерите ги хване рецесията и на ИТ-тата им паднат проектите и доходите, което май ще е още тая година. А при нивото на задлъжнялост може и банките да отворят по някое бюро за недвижимости...
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера радостта от евентуален срив на имотния пазар! Сякаш всичко ще си е по старому, та даже и по-хубави пари ще се изкарват, а само имотите рязко надолу за кеф на завистливците, дето така или иначе не са били и няма никога да бъдат клиенти на пазара.2008-2013 год. когато бяха с 200% процента надолу колко от вас си пазаруваха?Ако тази сила имотите паднат, смятайте колко ще сме паднали ние обикновените хора и колко още по непосилно ще ни е да се доберем до имот.
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес видях оферти в Пловдив вече на 490 евро кв.м :))))) (същия апартамент беше около 900-1000 преди няколко седмици) ... тетриса започна да се нарежда
74
2
 
33
 
! Отговори
ХоХО преди 4 години
Кризата има и добра страна, някои неща ще си дойдат на мястото. Моите уважения към всеки честно трудещ се, но не може майстор и маникюристка да имат по-добри доходи от лекар или медицинска сестра, да не говорим за тираджии и сервитьорки. Не съм лекар, но както се вижда и в момента, в световен мащаб има силна нужда от образовани и можещи хора, не може само строителни "предприемачи"....
73
8
 
4
 
! Отговори
Марко Кралев преди 4 години
До Крали МаркоМОЖЕ, защото има кой да плаща и за раздути цени. Хората имат пари, какво си мислиш!И не ни навирай лондонското сити в лицата.
72
4
 
3
 
! Отговори
Имот преди 4 години
Мисля че се отразява доста добре - писна ми да ми сменят собственика...