Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

Няма да се изнасят защитни средства, докато не "презадоволим" нуждите
Обновена: 18 мар 2020 14:03 | 18 мар 2020 13:08, Веселина Йорданова
573
Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 за мерките срещу коронавируса.

Още по темата

Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.

"Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата. Лесно е да се критикува и по-трудно е всяка разумна мярка да я приложим и подобрим", каза той по повод срещата в Президентството.

Борисов предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания. Той коментира, че да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата, е много трудно.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед на министъра на туризма - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", предупреди министър-председателят.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

81 остават случаите на коронавирус за момента, информира началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, каза обаче той.

Да края на седмицата се очаква минимум 8 хил. защитни облекла да бъдат готови с цикъл на използване по 50 пъти, които са предназначени за местата, където медиците работят в непрекъснат режим.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, информира той в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че тези тестове не са достатъчно надеждни.

Мутафчийски каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили в Щаба готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

На равни начала с държавните и областните болници ще участват в справянето с кризата, информира и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му ще има и законов текст за това - само за времето на извънредната ситуация. Той информира, че до една, максимум две седмици, ще разполагаме с достатъчни количества предпазни средства, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал.

Пред президента вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че имаме разрешение от ЕК да препрограмираме европейски програми, като пренасочваме средства по необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
1
 
9
 
! Отговори
2020 преди 4 години
До 19.03.Днес ще минем 100.
453
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нали имаше три милиарда излишък? Къде отиде бре? Толкова бързо ли се топят парите в хазната?
452
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след тази пандемия няма да има нация.в учебниците по история след няколко години, ще ни оплакват заради извънземните драконови мерки които сме взели, ама сме пропуснали да набавим маски и бързи тестове.след месец като разберем, че марлите не помагат кой знае колко, ще е късно.
451
2
 
30
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Ние нямаме държавна икономика,всичко е частно от фабриката до аптеките..Няма го държавния и военния резерв.Политиците са за затвора,но нали искахте демокрация
450
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що реветекъде бяхте когато тия краваристански изтривалки ви будалкаха за да вземат власта и да се накрадат като за последноами кой каквото си направи сам никой неможе да му го направидокарани сме до състояние - няма държаваи ще траете крадците защото началниците им ще ви направят някой номер като при бай жани след тава за един месец ще изчезне инфлацията като сложат техен човек ако не сте го разбрали си носите последствията
449
1
 
12
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
КВО ПРАВИМ С ЛЕКАРСТВАТА ПО РЕЦЕПТУРНИ КН.ИЛИ И ТЕ НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ??????????????????????
448
28
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Добре, че не са на власт БСП. До сега да сме подминали Китай по жертви /от глад/. Знаем какъв капацитет е Румбата Гечев :))))))))))))))))))))))))
447
3
 
26
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Другите правителства обявяват стимули за десетки и стотици милиарди, нашите никакви ги няма. Откраднаха милиарди, ама не могат да ги пренесат на оня свят.
446
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вожда как се хвалеше колко сме били добре преди а сега за 3 дена сме вече с 3,5 милярда дефицит.
445
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посмъртно няма да се обединя с сородкитеГендари. Мразя ги , желая смъртта им и този вирус ще помогне
444
0
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До АнонименНа Боко 3,5 милиарда дефицит са една хвърчаща цифра в негов стил. Най-много да са изчислили колко пари няма да внесат спрелите да работят фирми - осигуровки и ДДС. Това са несъбрани пари, а не похарчени за 4 дни.
443
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 490 Не сте само Вие което мислите това. Нали ББ се хвалеше, че имаме ръст 3.5% на икономиката, сложиха ни нови данъци на колите , гражданската застраховка скочи , хвалби , че стоиме много добре,имаме сме излишък в бюджета, раздаваха се пари от джипката, а сега изведнъж 3.5 милиярда дефицит. Как стана това?
442
12
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Вчера четох, че в Иран работата е страшна. Вече ги заравят както тук прасетата лятото. Аятолаха нали ги накара да лижат там няква дръжка на врата?!? :))))))))))))))))))))
441
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как от близо два милиярда излищък две или три поредни години / излишък раздаден на близки до власта/ сега за два месеца сме в три милиярда и нещо дефицит? Може ли някой икономист това да го обясни разбираемо и за последният българин, защото харчат неговите пари събирани от всякакви данъци.
440
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече съм напълно убедена, че лицето Борисов няма никаква представа от това, което говори. Плещи за дефицит, излишък. ръст на БВП, без да разбира какво е това. Няма никаква последователност в "анализите" му. Ясно е че съветниците му са калинки, ама чак пък такова невежество. Той и държавния бюджет го няма за нищо, какво като е закон...
439
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът" С кого си във война бе ....? Със собствения си народ ли?Трагично, но по-скоро цинично и смехотворно.
438
4
 
31
 
! Отговори
Дан преди 4 години
Преди 2 седмици имаше милярд и половина излишък?! Какво направи бе шапшал????
437
2
 
27
 
! Отговори
ало ванио преди 4 години
Щом 1 вирус може да срути управата, то е-гАти вируса, е-гАти управата.
436
20
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе на 1 май *** ще се събират ли при пРезидента? :))))))))))))))))))))))До Галин: Не е за 4 дни. Просто са сметнали колко пари няма да съберат от бизнеса, който не работи за 1 месец.
435
4
 
30
 
! Отговори
Галин преди 4 години
Как така държавата за 4 дни похарчва 3.5 милиарда лева и изведнъж изпада в дефицит!?