В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини

В София спазват най-много мерките, най-малко – в малките населени места
18 мар 2020 19:35, Красимир Ангелов
62
В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини
Снимка: БГНЕС

От близо седмица България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Редица препоръки и ограничения заляха българина, но как се предпазва той от коварния коронавирус?

По-честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от COVID-19 у нас
. В дните преди обявяване на ограничителните мерки 71% от хората в страната са започнали да мият по-често ръцете си, сочат данните от проучване на агенция Arbitrage Research, проведено в периода 12-17 март 2020.

Още по темата
Второто най-разпространено предпазно средство до петък, 13 март, когато се обяви извънредното положение, е приемането на витамини и хранителни добавки за укрепване на имунната система, практикувано от 29% от хората в страната.

На следващо място е дезинфектирането на дома (21%), избягването на обществения транспорт (19%). Да се хранят навън бяха престанали обаче едва една пета от хората в големите градове.

След обяваването на извънредното положение повече хора започват да взимат мерки, за да се предпазят от вируса.

Най-чувствително се промени мобилността ни - 36% от хората в страната избягват да излизат от дома си, докато само 6% са ограничавали движението си навън преди това. В най-голяма степен призивът да не се излиза се спазва в София, където 49% от хората започват да ограничават движението си, най-малко това се случва в малките населени места.

Втората, най-чувствителна промяна, до която доведе извънредното положение, е запасяването с храни и лекарства. Това е основно феномен на София, където 44% са се поддали на паниката. В малките градове хората изпитват най-малко притеснения и само 10% са купили запаси от храна, 12% - от лекарства.

В селата около една пета от хората са се запасили с храни и и лекарства.

Третата най-чувствителна промяна в начина, по който хората се предпазват от новия коронавирус, е дезинфекцирането. Хората, които дезифенкцират дома си, се увеличават от 21% преди обявяването на извънредното положение до 38% след това.

Като цяло най-активни в прилагането на всички дейности за ограничаване на разпространението на вируса и самоизолиране са жителите на София. Те са и тези, които в най-голяма степен са ограничили пътуванията си – 22% са се отказали от пътуване в страната, а 25% - от пътуване в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще дойде време да бягаме в Северна Корея
23
0
 
12
 
! Отговори
до 123 преди 4 години
Всичко временно е вечно, Северна Корея ще ни се стори като върховна демокрация!
22
2
 
11
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Така е! Вечерен час, военно положение, ограничения, за това ли скачахме!?Честита ни демокрация!
21
5
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Каква е тая страшна чума, която е в България вече поне от месец и всичко на всичко има двама починали възрастни хора от нея като и двамата са имали доста други заболявания ?
20
4
 
3
 
! Отговори
Бг мама преди 4 години
Българинът си мисли, че ще живее 100 години, но... не мисли. Пандемията тепърва предстои.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не разбрах колко време трае вируса, един с един нямаше, всеки казва различно, от 12 Мин. до 9 дена! Как не можаха за толкова месеци да направят едно просто изследване!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръце не си мия, нито си мия зъбите, къпя се веднъж-два пъти в месеца и си честитя със съседа. Нужникa ми е отвънка. Летно време се къпа y ряката.
17
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Боко ще създава полицейска държава. Комунизма при Живков ще ви се стори по-голяма демокрация от това което идва.
16
2
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 18Липсата на мозъчна дейност вече си личи при теб....аз си мия ръцете като изляза от тоалетна, след като съм ползвал градски транспорт или метро преди да се появи вируса...въпрос на възпитание и навик и хигиена
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съдим по коментарите, честото миене на руце не се отразява добре на мозъчната дейност на и индивидите. :-) Млже и от витаминините да е, но се съмнявам. :-)
14
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Някои пият ракия против ковид.Мислят се за големи тарикати.
13
1
 
6
 
! Отговори
Олигофрен преди 4 години
Добре,че е корона вируса,че да си мия ръцете по- често.Че и да се къпя! Че и да пия витамини.Аз до сега никога не съм знаел,че има витамини! Съвсем за прости ми имате! Защо днес направиха в Банско извънредно положение,след като беше обявено преди 4-5 дни? Явно там хотелчета,които са на разни депутати трябваше да им върви бизнеса от надрусани англичани?!?!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И думата с.а.п.у.н ли сте цензорирали бе смеш.ници???
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си измием ръцетеИзмиване на ръцете, ама и дветеДлан в длан Търкаме и не до тамЕдна върху друга с разперени пръсти и обратно сапунисай богатоПалеца обтриваме добре Т а ка, че вируса да мре.Послушава нашите ръце И ги дезифекцираме с грижа за да сме добре
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив - сичкото селян е в София и се държи безобразно - няма контрол по улиците,младите без маски,пуберите си ходят на гости па и напъват да идат на "работа" продавачките в мола - мъкаааВиж Бургас и др Провинциални градове са за пример ! В София е плявата на Бг.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витамин Б Комплекс 1000IUВитамин Ц 1000IUВитамин Д3 10 000IU или нагоре до 50 000IUВитамин К2 400IUВитамин Е 400IUЖелязо 14мг
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изненадващо за мен видях, че даже и бенгалците са започнали да купуват *** друг въпрос е дали и колко го ползват.
7
1
 
5
 
! Отговори
До Ужас преди 4 години
Сега ще те докладвам и поста ти ще бъде препратен към Прокуратурата, дано вземат мерки! Неси мисли че си анонимен!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И к'во дезинфектират?Днес една професорка по btv е казала, че новият вирус се задържа по кожата 10 минути!!!! По гладки повърхности, като стъкло, метал, пластмаса, 24 часа. Пълна шизофрения навсякъде.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да си мие ръцете, пак няма да му дойде акъла.

Спонсорирани публикации