В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини

В София спазват най-много мерките, най-малко – в малките населени места
18 мар 2020 19:35, Красимир Ангелов
62
В борба с COVID-19: Българинът си мие по-често ръцете, пие витамини
Снимка: БГНЕС

От близо седмица България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Редица препоръки и ограничения заляха българина, но как се предпазва той от коварния коронавирус?

По-честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от COVID-19 у нас
. В дните преди обявяване на ограничителните мерки 71% от хората в страната са започнали да мият по-често ръцете си, сочат данните от проучване на агенция Arbitrage Research, проведено в периода 12-17 март 2020.

Още по темата
Второто най-разпространено предпазно средство до петък, 13 март, когато се обяви извънредното положение, е приемането на витамини и хранителни добавки за укрепване на имунната система, практикувано от 29% от хората в страната.

На следващо място е дезинфектирането на дома (21%), избягването на обществения транспорт (19%). Да се хранят навън бяха престанали обаче едва една пета от хората в големите градове.

След обяваването на извънредното положение повече хора започват да взимат мерки, за да се предпазят от вируса.

Най-чувствително се промени мобилността ни - 36% от хората в страната избягват да излизат от дома си, докато само 6% са ограничавали движението си навън преди това. В най-голяма степен призивът да не се излиза се спазва в София, където 49% от хората започват да ограничават движението си, най-малко това се случва в малките населени места.

Втората, най-чувствителна промяна, до която доведе извънредното положение, е запасяването с храни и лекарства. Това е основно феномен на София, където 44% са се поддали на паниката. В малките градове хората изпитват най-малко притеснения и само 10% са купили запаси от храна, 12% - от лекарства.

В селата около една пета от хората са се запасили с храни и и лекарства.

Третата най-чувствителна промяна в начина, по който хората се предпазват от новия коронавирус, е дезинфекцирането. Хората, които дезифенкцират дома си, се увеличават от 21% преди обявяването на извънредното положение до 38% след това.

Като цяло най-активни в прилагането на всички дейности за ограничаване на разпространението на вируса и самоизолиране са жителите на София. Те са и тези, които в най-голяма степен са ограничили пътуванията си – 22% са се отказали от пътуване в страната, а 25% - от пътуване в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Кофти е ! Има и такива хора: жената комшийката която почистваше нашата обща 8 етажна собственост срещу заплащане се отказа да го прави! Вече се оборудвахме с кофа ,*** и белина поне асансьора,площадката пред апартамента и евентуално площадката пред входа да почистим! Незнам,но то бива изолация,обаче от три дена забелязвам ,че никой комшия не си е чистил и дезинфектирал площадката пред вратата!
3
7
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
2 милиона ще умрем от страшния корона вирус! Мийте си ръцете и се хаштагвайте с #стауАтХоме и #биРиспонсибъл. Би риспонсибъл, защото иначе страшният вирус ще убие 2 милиона от нас, ужас!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци пак най-*** излезнаха !!!
1
1
 
2
 
! Отговори
f преди 4 години
Някои невидими слушалки навлизат вътре в ушите и в мозъка, минавайки ПРЕЗ. Тиквата е с невидими слушалки, а на него зищо изобщо му плащат?Вълните ги разобличават, т.нар. джемър, джамърът е поглъщащи вълни, например някое скъпо радио на разнообразни вълни или телефони.

Спонсорирани публикации