Насърчаваме участието на жените в усилията за мир на ООН

Приехме Национален план за жените, мира и сигурността до 2025 г.
12
Насърчаваме участието на жените в усилията за мир на ООН
Министрите заседаваха днес онлайн. Снимка: МС

България прие Национален план за действие относно жените, мира и сигурността. Документът е за периода 2020-2025 г.

Насърчаването на ефективното участие на жените в усилията за постигане на мир е приоритет за ООН, формулиран чрез единодушното приемане на резолюция 1325 относно жените, мира и сигурността от Съвета за сигурност на ООН на 31 октомври 2000 г.

Това е първият международен документ, който свързва пряко ролята на жените в процесите на предотвратяване и разрешаване на конфликти и изграждане на мира.

България като съавтор на тази Резолюция придава приоритетно значение на въпросите, свързани с равнопоставеността на половете във всички области на обществено-политическия, икономическия и социалния живот, в това число и в общите усилия на национално и международно равнище в полза на изграждането и укрепването на международния мир и сигурност.

Разписани са дейностите, които следва да бъдат реализирани за конкретния период, отговорните органи, източниците на финансиране и сроковете за изпълнение на тези дейности, както и индикаторите за изпълнението им.

В проекта са предложени институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, мерки за защита, възстановяване и реинтеграция, мерки за популяризиране на темата.

Република България е 83-тата държава-членка на ООН, която разработи такъв документ, изхождайки от активната си политика в сферата на правата на човека. Този документ допълва усилията в национален аспект за овластяването на жените и тяхната по-активна роля по въпросите на мира и сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко чете Днес. Пишете отговорно и с мяра. Да не станете причина за национален катаклизъм.
4
0
 
2
 
! Отговори
Моля? преди 4 години
Приемате тихомълком феминистки закони, докато ние се чудим как да оцеляваме по време на чума???
3
0
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Абе насърчавайте си там разни глупости, но знайте,че идват избори!Това извънредно положение няма да ви го простим
2
0
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
?!?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ООН дълго ли са чакали БГ да приеме закон за жените и мира, не са ли звъняли на Световния политик да го питат как да постъпят.