Каракачанов: Армията няма да тръгне с танковете по улицата

Министърът на отбраната заяви че военните ще имат право да арестуват
21 мар 2020 11:40, Нели Христова
81
Каракачанов: Армията няма да тръгне с танковете по улицата
Снимка: БГНЕС

Армията ще има право да проверява лични документи, да спира хора, да ги задържа и да ги предава на полицията, ако се наложи. Какво ненормално има в това, след като виждаме, че полицията се задъхва. Но не може депутати от БСП да спекулират, че ще излязат танковете, коментира пред bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментарът му бе по повод критики към новото извънредно законодателство, което дава на армията контролно-охранителни функции.

Армията няма да тръгне с танкове по улиците, както се спекулира.Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише - контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана, заяви Каракачанов.

Ние се борим с вирус, не с външен противник, няма нужда от танкове, добави министърът.

Какво ги притеснява някои от депутатите от БСП, за какви танкове говорят, защо те не дойдоха в петък да носят леглата, които колегите от армията оборудваха за няколко часа в зала "Арена Армеец", която в рамките на учение бе превърната в полева болница. Бяха подготвени 9 кабинета, направена е цялата логистика - откъде влиза болният, къде го преглеждат, обясни вицепремиерът. Каракачанов съобщи, че такива учения ще има и в Пловдив, Варна и Русе. Градовете са избрани на географски принцип.

Моля опозицията да не се заиграва с подобни теми. Армията е необходима и тя си върши работата. Нали като паднат снеговете, армията отива да помага с военна техника. Обществото да не се притеснява. Не можем да прекрачваме граници, които не са разписвани в закона. Може да помагаме в контрола по пътищата, в контрола върху движението в гетата, да охраняваме обекти. Но не мога да гарантирам, че ако някой тръгне с оръжие срещу военен, той ще му чете вестник, каза Каракачанов.

По повод приетият от депутатите текст, който разрешава на мобилните оператори да следят телефоните дали хората под карантина я спазват, Каракачанов коментира, че е мярка, която цели да предпази здравето на останалите граждани от приумиците на някой безотговорен "малоумник".

Няма да се слушат разговори, а ще се проследява движение. Какво да ги правим иначе младежите, които щъкат насам-натам, попита министърът. Ще се вижда дали от "Люлин" сте отишли в "Надежда", даде пример той.

Каракачанов прогнозира, че най-вероятно извънредното положение, обявено засега до 13 април, ще бъде удължено и призова хората към спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
15
 
4
 
! Отговори
Татул преди 4 години
До 21Предлагам да започнат от теб. Много хора не разбират също като теб, че тези хора се опитват да ни спасят, нас, нашите родители и деца. И точно такива лигл'ьовци като теб нарушават дисциплина и се разкарват наляво надясно с риск за самите себе си и околните. Е тука е ролята на армията да ги озапти такива и мен ако питат, защото няма да ви разстрелят, преди да ви прибират на топло в къщи поне един хубав бой да ви хвърлят.
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква армия бе бай ***? Вие всички некадърници положихте максимум усилия да няма българска армия, сега искате да ви помагат! Та те /войниците/ не стигат и за преврат! Да има да няма 10000 щика! И ги ползвате най-често за задгранични мисии с/у мижаво заплащане! Ползвайте услугите на ченгетата, те са 60000 парчета!
48
18
 
4
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Не се управлява лесно това племе. Държавата прави всичко за да ви спаси безполезните животи. Стига сте ревали!
47
1
 
5
 
! Отговори
Правилно! преди 4 години
До пилотаДа пуснат самолети да хвърчат и да реват над страната ни, та дано подплашат вируса и той да не посмее да се появи във въздушното пространство!Деси да убеди мъжа си да настоява пред новия ни Голям брат да съкрати сроковете, в които трябва да ни осигури грипените, та и те да хвърчат и да ръмжат. Защо иначе дадохме толкова пари?
46
2
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Армията за какво ви е? Не я намесвайте, защото тя ще бъде последен шанс да си върнем демокрацията.
45
3
 
13
 
! Отговори
пилота преди 4 години
А що не пуснем самолетите да фърчат,а?Зер дадохме милиарди за тях! А ся си помислете тия милиарди ако бяха в бюджета,колко по голяма полза щеше да има,а ?Тоя и Гешев трябва да бъдат атрестувани!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Moje RRadev da porasva s svetena voda, da pokazva chudotvornite ikonki i da kadi tamian da goni viruzite iz prezidentstvoto i nso...drugite automatichno izchezvat posle...
43
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
То нямаме толкова танкове.
42
2
 
2
 
! Отговори
не знаех преди 4 години
Имали сме армия!? Веднага да я изпратим срещу Путин, че той пусна вируса
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да не пускаш танкове като нямаш хаха
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тез не е зле да почнат да минават профилактично психопреглед и тестове за наркотици и упойващи вещества, деменция и ядрено магнитен резонанс на всеки 6 месеца. Може и тоя да има рак на мозъка или нещо ако го загубим такъв кадър какво ще правим.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
времена в които тъмните непроизводителни сили властват
38
1
 
21
 
! Отговори
Тц преди 4 години
Казвайте какво ще правите и докога. Всеки ден казвате по нещо нов. Ние се чудим докога ще сме без доходи. Работодатолите и те не знаят. Никой нищо не казва кога и какво трябва да стане,за да отмени мерките. На 23 имам падеж на кредит.На 25 имам непълен аванс заради малко работните часове. Няма да платя вноската,защото явно няма да взема заплата. Трябва да живея някак. Но тиквите не блокираха кредитите. И какво-очаквам сега лошо цар и заплахи за съд. Идват избори догодина. Ще ви го въранем.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** дари кръв бе и няколко милиона лева продай си и колата и купи маски на хората помогти с нещо , фашист със фашист щял да ни заключва, туй ли роди фатмaшкия ти недоразвит мозък.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов, да ти таковам пенсионерската армия от 30 хиляди чичковци
35
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
Защо пък да има в Щаба вирусолог или епидемиолог? Нали има старци от БАН, да правят изчисления по данни, ПОДАРЕНИ ИМ от чужди научни среди?Интересно е да знаем какви бонуси ще получат старците за тази "велика" своя дейност, която може да извърши и четвъртокласник? Припомням, че бонусите не се изразяват само в еднократни хонорари, а в придобиване на нови научни степени, които гарантират пожизнено по-висок доход от бюджета (от нашия джоб), добавен към заплатите и увеличаващ бъдещите им пенсии.
34
1
 
13
 
! Отговори
Вестници и патлаци преди 4 години
Викаш, нямало да чете вестник на оня с оръжие с ръка. А раздадохте ли им вече излишните пистолетчета от складовете, да ги пъхат в ръцете на гръмнатите? Ще имат ли функции като в един сталински плакат: "Да разобличим и да УНИЩОЖИМ разпространителите на слухове, всяващи паника"? За мнения за некадърността и имитацията на дейност от властта направо ли ще разстрелвате, или все пак първо ще има заседания по 2-3 минути на военнополевата "тройка"?
33
0
 
17
 
! Отговори
Как така няма? преди 4 години
Ами ако една значителна част от онези тръгнат от маалите си на големи тумби по улиците, за да разбиват магазини и частни домове под претекст, че са гладни, но наредбите им пречат да работят в строителството и да упражняват някои свои традиционни занятия (знаете какви)?При подобна ситуация армията няма ли да защити градивните граждани, реда, законността и цивилизационния модел, който сме изградили, а някои са се присламчили към него, за да ги хрантутим?
32
2
 
13
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Каскета защо още не е арестувал Шкембето?Нали уж дебне за далавери? Тоя само като го видиш трябва да лежи поне 20 години.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко

Спонсорирани публикации