Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм

Нужно е тестване на всички потенциално заразени хора
24 мар 2020 13:08, Елка Василева
56
Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм
Михаил Околийски. Снимка: архив, БГНЕС

"България все още седи добре на фона на другите държави в пандемичната ситуация, но няма повод за оптимизъм. Скоростта на пандемията се засилва, това е тревожното“. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

„Можем да си купим още малко време, да изпълняваме мерките, не просто да ги затегнем“, смята доцентът.

Още по темата

Според него в България тотално липсва идеята за мултисекторно сътрудничество. „Не е само здравната система, която, ако се справи, всичко ще е наред. Новият модерен подход е здраве във всички политики. У нас се прави опит, смел опит от хората в Щаба и при конкретните действия“, каза Околийски.

По думите му не е достатъчно да сме в защита, да парираме епидемията, трябва да атакуваме. „Тази атака означава тестване на всички потенциално заразени хора. Тестовете са нужни, за да разберем истинския размер на епидемията, за да я контролираме“, смята Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
С проследяването на контактите вече не можем да се справим. Трябва да се работи на статистически принцип. Затова трябват тестове. Строгостта на карантината трябва да се определя от броя преминали вируса. Най-лошият вариант е през Октомври да има преминали само 20-30%. Това оставя "матриал" за есенен пик. Не знам как мислят, но за мен това е логиката.
49
0
 
4
 
! Отговори
Вътко преди 4 години
Много професори се показаха в последно време. Да почакаме и да видим Италия, може пък да наближават падащата страна на графиката, тоза ще значи, дори и при такова натоварване на системата, 1 месец е големия зор. Ако и днес има спад при тях, са 3 дни поред.
48
0
 
2
 
! Отговори
Кан преди 4 години
Не е истина вече, че епидемията в България се засилва! В световен мащаб има къде,къде по-зле от нас... Поне за малко успокоение на всички, що се панират... Споко Господ е и в рая. Значи ако умрем болката ще е за малко... след това ще се радваме на вечността. Значи трябва да сме щастливи.
47
0
 
4
 
! Отговори
Dr. Know преди 4 години
До 44 АнонименЖената от Карлово е била заразена ПРЕДИ ДА СЕ КАЧИ В САМОЛЕТА! Няма как да развие симптоми за 24 часа. Има инкубационен период между 4 и 14 дни!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
С други думи трябват мерки, а не както е досега твърдения, че сме взели всички мерки.
45
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Още един "професор" ! Аман от професори! Имаше един филм , в който точно така се подиграваха с двама несретници , а и те помежду си : "Доктор !" - "Доктор" , всяка втора дума беше "Доктор". У нас обаче : "Професор" .,"Професор" ! У нас има и : " Генерал" ,"Генерал" ...... Оказа се , че в България почти 2/3 от населението са или Доктор, или Професор ,или Генерал . Останалите са секретарки,пенсионери, *** и милиционери. Изобщо нямаме работници, земеделци,животновъди,стругари.... !!!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заразените НЕ са от гастарбайтерите, а от щъкащитете курортаджии. Някои сигурно от пътуването в недезинфекцирани самолети. Може би жената от Карлово е такъв случай. Както и туристите от Банско, прибрали се в Израел.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намериха нова дойна крава. От всяка човешка мъка намериха как да докопат още приходи. Абсолютно ненужно.Защо в новия медицински съвет хората не са само от държавни структури? Частниците защо не поемат трудните, спешните случаи? Нали получават от държавата? Като е да дават акъл, са много компетентни. Като е да са реално в помощ, се издънват. Заразата на 30-годишния медик е от частна болница.
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без паника. Непрекъснато цитират някакви доктори които приличат на черногледи бабички. Няма лечение,няма надежда трилион жертви. Що не ходите да си купите малко антидепресанти
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,ама няма тестове.Чакат някой да ни подари.А много от заразените/предимно гастарбайтери/си щъкат по села и паланки,докато някой случайно не ги открие и прибере.
40
0
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
По каква логика , да не е свързано разрастването на епидемията с хора. Аман , от грамотници и разбирачи
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив , свързано е именно с хора
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, неграмотний юроде, пандемията не може да се "засилва", тя се разраства, т.к. има общо с територия, която покрива, а не с брой заразени, болни илипочинали хора.Иначе вирусът много от нас са го изкарали и ще го изкарат, без дорида разберат за това. Паникьори, обаче - бол. Търсещи евтина популярност и печалба от тях - също.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно не е нужно да се изследват всички поголовно. Преди буквално час-два официално ни обясниха, че заразата се предава около 4 дена преди да се е проявила, след това маркери са в наличност в организма на различно ниво 30 дена след като е отминала болестта. Тъй че тестовете целят да покажат колко души са минали и овладяли ситуацията. Което има стойност евентуално за науката, да си напишат публикациите. И тъй в Б-я базата няма да е конкурентна с големите популации. Ненужен харч и психоза.
36
1
 
9
 
! Отговори
Статистически и ис-- преди 4 години
--торически погледнато всеки един на ръководен пост се заобгражда само с образи по--зле от него самия,защото по умните не биха го търпяали , а и той не би могъл да ги понася ...това може да го използвате за шаблон и като го наложите на нашата действителност всичко ще се проясни
35
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До ТАЛИСМАН. Това не е вярно, не всявайте паника!
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо да кажете за фалшивата проба заради която затвориха Банско(справка в сайта на Афера)
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В човешкото тяло повече от 30% от масата му са микроорганизми. За какво е този вой колко души реално съдържат вируса, но не са болни. Всеки малко повечко попрочел за завоюването на Америка, знае, че европейците са победили местните чрез заразяване на вируси, циркулирали в Европа, но чужди за новите земи. Ако вземат да правят скрининг на всички бацили и дзвери, що са нагъчкани в нас, всички ще излезем опасни като радиоактивност.
32
8
 
36
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
За 10 дни разбрах че професорите у нас са поне 3 пъти повече от медицинските сестри , а числото на генералите ни от всякакъв вид- съответстват на числеността на китайската армия.Куцо ,кьораво и сакато се докопало до научни титли и пагони , и ръси ли ръси милиционерски мозък.Но като си помисля че и Тиквоний е генерал и доцент ,всичко ми се изясни.Просто следваме примера на Вожда.
31
1
 
5
 
! Отговори
До 25 Аз... преди 4 години
Че филма е ясен е ясно ---ми кажи за какво се бориш ,че да ти разберем критиките ....