Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм

Нужно е тестване на всички потенциално заразени хора
24 мар 2020 13:08, Елка Василева
56
Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм
Михаил Околийски. Снимка: архив, БГНЕС

"България все още седи добре на фона на другите държави в пандемичната ситуация, но няма повод за оптимизъм. Скоростта на пандемията се засилва, това е тревожното“. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

„Можем да си купим още малко време, да изпълняваме мерките, не просто да ги затегнем“, смята доцентът.

Още по темата

Според него в България тотално липсва идеята за мултисекторно сътрудничество. „Не е само здравната система, която, ако се справи, всичко ще е наред. Новият модерен подход е здраве във всички политики. У нас се прави опит, смел опит от хората в Щаба и при конкретните действия“, каза Околийски.

По думите му не е достатъчно да сме в защита, да парираме епидемията, трябва да атакуваме. „Тази атака означава тестване на всички потенциално заразени хора. Тестовете са нужни, за да разберем истинския размер на епидемията, за да я контролираме“, смята Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
22
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Сега е момента президента Радев, да уволни Бойко и да въведе военно положение, народен съд и национализация. Изгонване на американския посланик и тесни връзки с Русия. Всички гербаджии в Белене, излизане от ЕС и НАТО и забрана за пътуване до капиталистически държави. Само така ще излезем от калта.
9
1
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Абе да хваща ама само дано да е без пършница
8
1
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
В смисъл засилва се?! Има само 1 болен днес, а и втория щаб току що по хоризонт отрече методите на първия щаб където явно нищо не разбират.---супер, че и не съм само аз забелязал. Добре, сега какво - единия щаб отрича мерките на другия щаб, аз съвсем се обърках вече...Не знам за Лидл, но чисто психологически - колкото повече държат хората затворен -толкова повече ще се увеличава напрежението. Те и затова не смеят още да кажат, че на 13ти ще увеличат с още 1м, само Каракачнката намекна дебело.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще въведат мерене на температура и дезинфекция на всички превозни средства по КПП тата за влизащи и излизащи от най-засегнатия град в София?Кога ще направят КПП та и на входовете на метрото? Контрольорите вместо да обикалят, да им дадат по един термометър и при температура над 37, да не се допуска в метрото и да му се направи бърз тест. При положителн резултат, карантина.Без адекватни мерки, само с говорене по телевизията няма да се справим и последствията за всички ше бъдат много тежки.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички тия говорещи глави само ни бутат в тинята. Трябва комунистическо управление за да се оправим от тая мизерия.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В смисъл засилва се?! Има само 1 болен днес, а и втория щаб току що по хоризонт отрече методите на първия щаб където явно нищо не разбират. Лидл люлин вече май пускат свободно вътре е гмеж
4
15
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ТИЯ ДЕТО СЕ ВЪРНАХА И ДОНЕСОХА ВИРУСА ДА СИ ГО ПЛАЩАТ ТОЯ ТЕСТ. НЕ ДА МИ СЕ ЗАПИСВАТ НА БОРСАТА---ей ще ти се пукне жлъчката от злоба срещу емигрантите бе...бачкерче си нали?
3
4
 
32
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
най-накрая един човек с акъла си. За къв К*Р затваряте всички хора това е лудост... ще ми цедите по 10-20 заразени и така до Коледа? Да де, ама на тия от щаба заплатките им текат нали ? Масово тестване, наистина масово и единствено тези дали положителни резултати вкъщи. Ама ние по соца - ритай го Гошо Раята той е свикнал ще издържи.....Пляскачите по терасите ... вие ще квичите най-силно кат ви останат децата на улицата. Нека е ясно за всички - ще увеличат карантината и след 13-ти. Ай сиктир
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ново здравно "светило" на хоризонта!И вероятно също толкоз некомпетентно като останалите дето ги гледаме по телевизора!До оня ден викаха вируса бил по безопасен от обикновена хрема а сега затвориха народа!
1
3
 
32
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ТИЯ ДЕТО СЕ ВЪРНАХА И ДОНЕСОХА ВИРУСА ДА СИ ГО ПЛАЩАТ ТОЯ ТЕСТ. НЕ ДА МИ СЕ ЗАПИСВАТ НА БОРСАТА