Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм

Нужно е тестване на всички потенциално заразени хора
24 мар 2020 13:08, Елка Василева
56
Околийски: Пандемията се засилва, няма повод за оптимизъм
Михаил Околийски. Снимка: архив, БГНЕС

"България все още седи добре на фона на другите държави в пандемичната ситуация, но няма повод за оптимизъм. Скоростта на пандемията се засилва, това е тревожното“. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

„Можем да си купим още малко време, да изпълняваме мерките, не просто да ги затегнем“, смята доцентът.

Още по темата

Според него в България тотално липсва идеята за мултисекторно сътрудничество. „Не е само здравната система, която, ако се справи, всичко ще е наред. Новият модерен подход е здраве във всички политики. У нас се прави опит, смел опит от хората в Щаба и при конкретните действия“, каза Околийски.

По думите му не е достатъчно да сме в защита, да парираме епидемията, трябва да атакуваме. „Тази атака означава тестване на всички потенциално заразени хора. Тестовете са нужни, за да разберем истинския размер на епидемията, за да я контролираме“, смята Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представител на СЗО,ясно,благодаря за мнението ви то значи много за мен,но си е.....майката!
29
5
 
15
 
! Отговори
testowe преди 4 години
Тестове, тестове и пак тестове -това е единствено правилния път. Тестове за антигени и за антитела. Аз имах пневмония през средата на февруари. Много са такива като мен. Всички болници трябва да тестват предишните си пневмонии (месец два назад или поне от февруари). Тогава ще има яснота. Който вече е с антитела -няма нужда от карантина. Ще ходи на работа или ще помага в друго на семейството си поне
28
14
 
6
 
! Отговори
ТАЛИСМАН преди 4 години
В Италия съобщиха, че реално заразените били 10 пъти повече, т.е. някъде към 650 хиляди.Аз мисля, че и в България положението е подобно - да речем, че реално са 5 пъти повече от обявеното - т.е. не по-малко от 1 000 души.При експоненциално заразяване ( в геометрична прогресия) - след 2-3 седмици ще са поне 10 хиляди ...Бог да пази България
27
8
 
10
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Щаб от специалисти от ВМА начело с погребалния генерал Вирус ,и Щаб от специалисти от Токуда начело с проф.Костов, без униформи.Очаква се корона-вируса да се предаде без бой.И пожарния генерал Боку да изкара мандата до край.Че до сега не му се е случвало.А дано , ама на дали.
26
8
 
15
 
! Отговори
Един преди 4 години
Този е като Радев, общи приказки без конкретни идеи.
25
3
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До дни пълна блокада--НО ,колко дена може да издържи без доходи семейство от 4--рима които не са крали и нямат натрупани пари---въобще не ти е ясен филма. Дори и да няма пълна блокада - резултата е същия. Колко време ще издържат фирмите в това положение? Дори и да има възможност за работа от вкъщи? Колкото и да си мислиш, че си важен и незаменим - като няма приходи фирмата - шут отзад. На 1 Май по случай празника - ще почнат да ви сурвакат в Човешки Ресурси.. Ей тогаз излезте пляскайте пак..
24
0
 
6
 
! Отговори
И са прави преди 4 години
Втория щаб е много силен, единствено присъствието на криминално проявен с присъда малко помрачи старта на църквата на мангъров.В бг стил чакаме трети щаб ръководен от Азис .
23
1
 
11
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
Този Околийски "представляващ офиса на СЗО" /какво ли означава това?/ ,къде беше на 25, 26 ,27,28 и 29 февруари?Да беше прочел поне доклада на СЗО за вируса ,публикуван на 25.02. Защото на 29.02 генерал Брояч излезе и каза по ТВ ,че короната е лек грип.А сега гоним Михаля с молитви и блокади.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западът не е опора. Парите се печатат, храната и водата не.
21
0
 
21
 
! Отговори
Филма е ясен преди 4 години
До дни пълна блокада--НО ,колко дена може да издържи без доходи семейство от 4--рима които не са крали и нямат натрупани пари защото едвам са връзвали двата края и преди короната ? Постоянно ни натрапват как в другите държави вече са постоянно под карантина и плашат нонстоп, че чак сами да поискаме пълна карантина---да ама в Бг--ще е карантина+ГЛАД и никаква помощ за обикновените бедни семейства щото началника както където минеше и се хвалеше сега тръби на всякъде ,че сме в дифицит
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, казано от пророци и поети ще се сбъдне!Борисов и приближените му, както и от другите сериозни партии да мислят как да се преустроят съотношенията в икономиката, да се пооткъснем от Западна Европа.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме втори щаб неръководен от Мутафа уплашени сме от мерките които взема. Cега и да се разболеем няма да идем при Мутафччийски искаме диверсификация и втори щаб по-хуманен.
18
4
 
23
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Липсват ми "светилата" Хампарцуци ,Каролев ,Хърсев и...Алена-личнага гадателка на Тиквуня.Цялото котило МСъвет вече се изреди ,барабар с дежурните специалисти по всичко-Тома Биков ,Гърневски и Веждьо.Вече имаме и Втори Щаб от "експерти" ,някакви скучаещи лекари около проф.Костов ,предимно от Токуда. Втория Щаб се присмива на Първия Щаб на погребалния ген.Брояч.Вече не знам дали въобще трябва да слушам когото и да е.
17
5
 
10
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Защо в Израел няма 5G антени? Правите си експерименти, но ще идва пак чичкото с мустаците ха-ха
16
1
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До аз-ътОТ 30 ГОДИНИ СЪМ ИМИГРАНТ МОЖЕХ ДА СЕ ВЪРНА СЕГА НО ТО СЕ ИСКА И МАЛКО ДА ПОМИСЛИ ЧОВЕК
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим къде и защо се засилва!И да помислим как да си преформираме нашата икономика и стопански връзки. Дали автомобилостроенето е най-важно? Или акциите на IT-гигантите? Затъжих се тях. С колко милиарда надолу се движат на ден?
14
8
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
В Италия - Здравната система се Срина,Товарят болните в Карго Самолети и ги пращат в Германия
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под 1000 ако не докажат няма сОбсидия от ЕС и няма кво да се окраде... Мен ме е страх да ида за промивка на оперативна рана и сам си я правя, от операция на 2-ри март, че да не ме натикат, като болен от covid 19, че да има статистика.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай вече празнува 5-и ден без короната.
11
3
 
2
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До аз-ътИма само един щаб, няма десет щаба!