Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не

20% смятат мерките за прекалени, а вирусът – за обикновен
Обновена: 25 мар 2020 19:06 | 25 мар 2020 18:50, Красимир Ангелов
184
Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията от коронавирус в Европа е в разгара си. Старият континент е парализиран, а болните се увеличават със застрашителни размери всеки ден.

На този етап болните в България са над 200
, а експертите започнаха да прогнозират пик на заболелите в следващите 2-3 седмици. Кога обаче животът ще се нормализира никой не може да каже. Дотогава ще важат редица тежки мерки, сред които включително трудно предвижване между областните градове, което създава много нерви както на пътуващите, така и на органите на реда.

Още по темата
Достатъчни и адекватни ли са мерките за борба с коронавируса у нас? С този въпрос се обърна екипът на Dnes.bg към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 3267 души.

Като цяло по-голямата част от анкетираните одобряват действията на управляващите за борбата с COVID-19. 21% от хората посочват, че предприетите мерки на напълно достатъчни и адекватни, а други 24% ги подкрепят, но и са съгласни на още по-строги мерки при нужда.

За други 29% пък мерките не са достатъчни, а трябват крайни действия, за да спрем епидемията. Трябва обаче да се отбележи, че анкетата е направена преди последните мерки, които включват и ограничаване на пътуванията между областните градове и разходките в парковете.

Всеки десети българин обаче (11%) смята предприетите мерки за прекалени, а други 9% са на мнение, че се прекалява с истерията около коронавируса и той е просто е един нов вирус, който съвсем естествено протича по-тежко.

Други 6% пък смятат, че най-важното е да сме спокойни и да вярваме в институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По последни данни рейтингът на Мутафчийски е по-висок от тоя на Боко.
77
0
 
3
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Сега всеки ден и всеки час,на всеки километър има и вирусолог,придържайте се към мнението на специалистите,те са учили за това.
76
6
 
3
 
! Отговори
Ко ? преди 4 години
Комунист да спазва и да не е против ... няма такова животно.
75
13
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другарите вият на умряло като чакали под новините в Днес БГ:):):):)Генералите Бойко Борисов и Венци Мутафчийски спасяват нацията:):):):)Нищоправеца от Дондуков1 наказан в ъгъла с вдигнати ръце само гледа как рейтинга на Бойко отиде до небесата:):):):)
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, страшни мерки. Каролев ще го съдят, че отишъл донякъде с колата си, а с дядо поп от седмица се гласят да разговарят за службите, ама още не са се нагласили. Айде да мине и Великден, че тогава.
73
2
 
6
 
! Отговори
---- преди 4 години
Одобрявам, трябват още по-строги мерки. В момента до 10 април тече кампания във всеки областен център за отчитане на документите за участие в програма зимни пръскания. Стотици земеделци пътуват до Областните дирекции за безопасност на храните и Разплащателната агенция в областта. Така се разнася вируса и подлага на риск здравето на всички контакти по веригата. И всичко това заради нерешителността на министерството на земеделието да отложи във времето отчитането на документите.
72
1
 
13
 
! Отговори
реално преди 4 години
При положение,че сте на ДС сайт и мутрата ви разреши да застраховате,ползва ви Арена Армеец,много ясно че одобрявате!Проучването в този случай вие тип ПИК тоест кафяво!
71
3
 
1
 
! Отговори
Hhhhhhh преди 4 години
Всичко че се наради бре хора
70
2
 
8
 
! Отговори
Ненчо преди 4 години
Като се взимат мерки, да се спазват от всички, а не мазни попове да ми обясняват, че с вяра нямало да се заразиш. В 2020-та ми излизат с нерационални фантасмагории, само и само да не им затворят касичките.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 81 От свински или птичи? От свински не знам и един човек да е умрял, брато.
68
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще си умрете по панелните си дупки, мишки от страх, а не от короната!И случайно ако оцелеете, ще излезете един ден за сиренце, а отвън ви чака котаракът. Да ви кажа ли кой е котаракът? Капитализма!Ще ви вземе всичко което имате, защото сте на кредит, а вие няма как да си го изплащате."Киро Брейка!
67
3
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 4 години
От свински грип умряха хиляди................но май тогава нямаше ЕВРОмилиони за усвояване.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли някой най-после да обърне внимание на факта, че в Индия 1.3 МИЛИАРДА души ще си седят у дома. А в Русия Путин нареди от следващата седмица никой да не ходи на работа. В България обаче Радеф наложи вето на мерките и сега много българи са ДЛЪЖНИ да ходят на работа и да се разболяват защото на шефчетата не им пука. Защо партия ГЕРБ клекна на ветото на клепoухия и не го прегласува? А, да, сетих се. Защото всички обслужват олигархията - истинския господар в страната на тиквитe.
65
5
 
7
 
! Отговори
Чуждоземец преди 4 години
Поздравления до всички в БЪЛГАРИЯ. Една от страните с най-адекватна политика и най-адекватно поведение на хората в тази световна криза Нека само хубави вести да е отредило бъдещето за това благословено място!ПАЗЕТЕ СЕ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое одобрявате? Че който иска си ходи с маска, който не иска не ходи с маска или че персонала в магазините носят всички ръкавици, а клиентите не?
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви толкова мерки са взети та да ги одобряват повечето хора? Миенето на улиците в София според Фандъкова което никой не е виждал или КПП-та през които щъкат коли и камиони насам натам без да бъдат дезинфекцирани а повечето от проверяващите полицаи са без макски щото държавата няма откъде да им даде такива. Страшни мерки,ЕВАЛА.
62
3
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ето това не могат да преглътнат безродниците - правителството предприема сравнително читави мерки в кризата. Да, може и по-добре, но не забравяйте кой е начело. При тези обстоятелства е доста приемливо
61
5
 
5
 
! Отговори
дивергенти преди 4 години
Още мерки трябват.Да се деференцират хората по соц статус.Да се запази елита ,да не се зарази от простолюдието.
60
3
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Естествено. Проблем са осталите дебилни каролници.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Училищата са най-малкият проблем. Големият проблем ще са фалитите.