Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
не стадо , а *** правилно го е казал поета а бай *** не иска митницата вече ,той е премиер 100 год.след алеко
198
0
 
3
 
! Отговори
Чиновника преди 4 години
Да не бързат!
197
3
 
5
 
! Отговори
в али баба каза преди 4 години
До Бърз тесттук само най тъпите хора коментирате
196
3
 
9
 
! Отговори
Бърз тест преди 4 години
Сега проверих по Alibaba 1 тест там на едро излиза по малко от 1 лев. Защо струват тогава 300,000 теста 10 милиона???!!!
195
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младото поколение в Бг е пълна скръб - нагли , неграмотни Нехранимайковци !Повечето са "заети" в абсолютно ненужни дейности - продавачки на парцали , кол центрове, сервитьори ,ди джей ,плеймейтки и тн Това работа ли е ?
194
10
 
6
 
! Отговори
Ефрейтор Димитров преди 4 години
Направете си един бърз тест за корупция г-н Генерал-Майор!
193
0
 
20
 
! Отговори
TESTOWE преди 4 години
МНОГО ВАЖНИ са тестовете за антитела. Как в цялата държава пълна с професори и генерали един не се сеща. Аз боледувах от двустранна пневмония през средата на февруари. В България много хора са имали пневмонии от средата на февруари до 08.03.2020. Всяка болница трябва да си тества пневмониите преди 08.03.2020. Това е МНОГО ВАЖНО -ще даде картината на области и градове, които вече са минали през корона вируса, много преди ЩАБА ОФИЦИАЛНО ДА ГИ ПРЕБРОЯВА
192
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някoй нaпрaвили му впeчaтлeниe, днec нa брифингa, кaквo прoчeтe Бoйкo Бoриcoв oт eднo лиcтчe, дoкaтo cричaшe. Някoй знae ли кaквo знaчи нa aнглийcки RАPID, рeшeниe зa пoръчкa нa 600 хил. RАPID-... и 400 хил. RАPID-... тecтoвe. RАPID e cинoним нa QUIСK, прeвeдeнo нa бългaрcки БЪРЗ. Тoecт прaвитeлcтвoтo пoръчвa 1 милиoн БЪРЗИ тecтa.Кaк мoжe дa вярвaмe нa Мутaфчийcки, кaтo прeди двa дeнa тoй кaтeгoричнo зaяви нa брифингa : кaтeгoричнo тeмaтa c БЪРЗИТE тecтoвe e ПРИКЛЮЧEНA!
191
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНикакви тестове не спасяват ситуацията... Всеки здрав може на следващия ден да се зарази... В магазина, в аптеката, в асансьора, от банкомата, в автобуса и т. н. Набийте си го в главата!
190
1
 
6
 
! Отговори
CC преди 4 години
До Яким Вълев Донев 2абе ретард, ракът, инсултът и инфарктът заразни ли са, бе??? Ако ти кихна ше пукнеш ли след 10 дена от инфаркт??? То бива да сте кухари, ама тва вече не е реално!
189
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързите тестове биха показали кой вече е преболедувал. За него да се спре домашния арест и да ходи да работи, че и без това икономиката ни потъва.
188
5
 
3
 
! Отговори
112 преди 4 години
До Яким Вълев Донев 2Виж какво стана в Китай и какво става в Италия, Испания, Германия и САЩ и може сам да осъзнаеш колко си кух.
187
1
 
0
 
! Отговори
серена преди 4 години
ново пет.От днес бързи тестове през оградата,през пункта,през кпп и изобщо през...оная работа.Спрете се смешници,бързите тестове,срам за специалистите!Хайде мирно и ,като оная работа...по седянките!Ама вече да ги разтуряме и хранилките и мотовилките!Цирк ама от мащаба на Европа,чакалнята,евро и малко ...рубли!
186
4
 
6
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
Питам "ГЕН ЩАБА" - 1. ЗАЩО ПРИ "БУМА" НА СВИНСКИ И ПТИЧИ ГРИП преди 10 - 12 години. НЕ БЕШЕ ОБЯВЕНА ПАНДЕМИЯ? И НЯМАШЕ МАСОВА ПСИХОЗА? ЗАЩО НЯМАШЕ КАРАНТИНА ТОГАВА? А можете да бъдете убедени , че СВИНСКИЯ и ПТИЧИЯ ГРИП НЕ СА по - малко опасни от Короната !!! Дори тогава вероятно е имало повече починали невинни хорица , от това сега !!! ... 2. ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ДУШИ ИЗМИРАТ НА ДЕН ОТ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? ОТ ИНФАРКТ? ОТ ИНСУЛТ? ЕТО ТОВА Е С РАЗМЕРИТЕ НА ПАНДЕМИЯ! А не измислената "Корона".....
185
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден пристигат заразени. И тези които не са били заразени и те вече са заразени с тези тълпи по границите. Живяли по 20 години в чужбина яли пили весели ли, и когато видяха проказата тръгнаха да ни заразят нас дето 30 години търпим експериментите на комунисти седесари пъдар дето ни оправи за 800 дни. А накрая един шлангажия ни надена маркуча и вече 10 години го набива у канализацията. А най умното което направи че прокажени от Италия влезнаха и ни довършиха. Докога ще ги търпиме.
184
0
 
8
 
! Отговори
ЕВО преди 4 години
Кои тестове-подарените,дарените или "купените' от Китай.От там и котка в чувал цял свят не купува ,а вие ... и оборудване и ...Никой вече не ви вярва.Щаб до Щаб,патриот до патриот и айдук до айдук!Айде метла!
183
5
 
5
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
Кви бързи тестове ? Кви пет лева , бе ? От няколко места вече дочувам - ( Познати Фармацевти и лекари ... ) - Тия така наречени "тестове" грешали доста често ! И горе долу били все едно да стреляш по някой с ... халосни патрони ! Освен това дали с тестове. Или без тестове. КАРАНТИНАТА ще си стои - точно докато Ви наредят "СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ" ! Преди 10 - 12 години - когато беше "БУМА" на Свински и птичи грип , а той НЕ Е по малко опасен ! ЗАЩО НЕ ОБЯВИХТЕ ПАНДЕМИЯ , бе , "Тарикати" ?!?! .....
182
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вие младите ползвате Всичко построено от по-старите - Болници, Държавни сгради ,Училища ,и наглеете щото сте Лузери ,искате старите да измрът та да им харчите имотите ! От младото поколение - Нищо - чалгария и простотия "Вие старите сте си купували апартаменти за 6000лв, работния ден ви е бил два пъти по-малък, работата - лежерна, на 50 години са ви пенсионирали и сега сте тръгнали да давате акъл. Вие нищо не знаете, лyзepи!
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам антитела и отивам да заразявам дърти комуниcти братмеееее
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие младите ползвате Всичко построено от по-старите - Болници, Държавни сгради ,Училища ,и наглеете щото сте Лузери ,искате старите да измрът та да им харчите имотите !От младото поколение - Нищо - чалгария и простотия !