Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
как не се намери нито един досега да каже че няма вирус ,има военни учения на нато и заради това е военното положение спрете да бръщолевите с този вирус
138
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Te видяха, че мерките не действат нито никъде, нито в Италия, нито в Германия. Но Италия и Германия си направиха статистика от по 50-100 заразени на 100 хил, ние сме с 3 заразени на 100 хил. Мерките ще се видят че само съсипват икономиката, ще ги вдигнат, хората ще си изкарат вируса, а милиардите за помощ ще отидат в Италия, Германия и Франция.
137
3
 
2
 
! Отговори
@к.133 преди 4 години
До ТозиМасов скрининг при 60% грешка: 1-и тест: тестваният е здрав2-и тест - болен3-и тест - ??? здрав/боленТ.е. руска рулетка.
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още не съм видял репортаж (достоверен) за болни от ковид-19.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да кажа, Стратегията за борба с епидемията не я интересува точния брой заразени. Имаме мерки по физическа дистанция. Тестове се ползват за установяване на масови огнища и защита на медицински персонал, за да се предпази системата от вътрешно болнични инфекции.Всички останали чакаме, или ще развием симптоми и ще ни тестват, или ще се разминем.Масово тестване не е решение, щото освен грешката, моментно може да нямаме достатъчно вируси, които теста да засече, но вече да сме заразени.Ясно !
134
3
 
8
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Оооо,"БЛАГОДАРЯ",Ви,че ми разрешихте да пиша и от домашния си комп.Тържествено''Обещавам",да "Възхвалявам",всяко действие,на нашите "Свидни",УПРАВЛЯВАЩИ.........Така написано,добре ли е?Разберете ме и мен,моля!Имам си мнение,и ето,че се налага да ме ограничавате,за да разбера,че НЯМАМ ПРАВО,да пиша критично,спрямо действията на ВЛАСТТА.....Обещавам,да се поправя!!!
133
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва поне 70% от населението да се зарази, единия вариант е индиректно, другия чрез ваксина, ваксина няма така че остава първия вариант. Чрез карантината се забавя броят на заболелите и не се претоварват болниците.
132
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продължават да сеят зараза!...------ Каква зараза бе, ти нормален ли си? Зараза е чумата или антракса, а това е елементарен вирус на мръсните ръце. И не, не лети във въздуха. Ако не ти се изкашлят в лицето от 30 см, няма как да го хванеш без пипане с ръце. Освен това ако някой няма симптоми, значи организмът му е избил вирусите и те не се възпроизвеждат.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме в историята си минстри и премиери взимали % от доставка на патрони за фронта.Сега като няма за другите проекти дето ЕС казва от тях да се вземат пари за борба с короната,ще взима Баце 70% от маски,облекла,ваксини,шлемове и лекарства.Неговото си върви без значение магистрала ли е водопровод или корона.Яд го е,че трябва да прегрупура мазнинката и се налага да я чегърта,а не само да я сипе където трябва.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
zasto bankite ni pokazvat vsiaka stotinka dvijenie v sveta vsiaka sekunda elektronno, a toz pishman general varti samo teatralno ochi, puska sluhove ili malchi?
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено правилният подход към проблемът е всички под 55години които нямат хронични заболявания на дихателните пътища и сърдечно-съдови заболявания,да се явят на работа и затворените бизнеси да отворят!Дори и да се разболеят вероятността тези хора да починат е под 1% .За всички други забраните продължават.Така икономиката ще оцелее и загубите ще са минимални.
128
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Г-н професоре, може ли без математическия модел да направим предположение: най-рано след 2-2,5 месеци, като е твърде вероятно вместо пик да се получи плато.
127
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 4 години
:)
126
4
 
5
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Нали до преди няколко часа тоя се караше на журналистите и тотално отричаше бързите тестове... Да не би еднокнижния му началник да го е заплашил със спиране на тока?
125
1
 
5
 
! Отговори
ЧЕРНА ДУПКА преди 4 години
300 болни при 80процента безсимптомни има 2хиляди заразени, без тест продължават да сеят зараза!а днес се каза че са направени 6000теста но в това число повторения и потретвания, т.е. са тествани не повече от 2000-3000 в цяла България т.е. 10процента са болни 300души
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При тази ,, чиста" храна, дето я ядем. Пълна с консерванти и какво ли не, никой не може да каже, как ще мутира даден вирус."В огромната си част, да не търся точни проценти, вирусите мутират когато инфектират някой с много прецакани гени. В огромната си част мутациите умират, щото тоя с прецаканите гени умира от заразата преди да инфектира други. А ние какво правим - ония имал "само лека астма" и го спасяваме. Другия младеж на 95, с три вида рак - *** спасяваме го. После откъде идват мутациите.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ЩЕ НИ УНИЩОЖИНЕ ВИРУСА
122
0
 
15
 
! Отговори
Васил Димитров преди 4 години
Защо тия убавци всичките са се набутали 1 до друг и нито 1 не носи нито маска, нито ръкавици, а народът трябва да е екипиран?
121
6
 
4
 
! Отговори
Този преди 4 години
Масовият скриининг, трябваще да едно първите неща, които трябваше да са направени. Ще ме прощава г-н генерала, но тук сбърка и се забави
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 129 зяпналЕ как ще вземе 70% ако вземе дарение от китайците?Защо питаш глупости,или още вярваш в дядо Мраз ти?

Спонсорирани публикации