16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ми ги броят всеки ден тия бе?! Що не броят новите с ХИВ, или с рак?! След два-три месеца ще броят ли умрелите от ГЛАД? Щото натам отиват нещата...
218
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdАми много професори казват и обратното, че короната НЕ Е СТРАШНА! Един пример https://handelsblatt/finanzen/anlagestrategie/trends/interview-investor-dibelius-shutdown-der-wirtschaft-macht-mir-mehr-angst-als-das-virus/25671192.html?ticket=ST-1420371-HVIebEsmj9KLpjeWHLAC-ap4Но няма икономист, който да ти каже, че идващата икономическа криза не е страшна. Защо да слушаме част от лекарите, а да не слушаме икономистите?Още нещо, от грип са УМРЕЛИ много повече хора само тази година
217
6
 
28
 
! Отговори
8 преди 4 години
Каква е целта на ограничителните мерки следкато вирусът е навсякъде и изолация от него е невъзможна ? Не за да се запазят хората , а за здравната система ,която няма да ги поеме , ако няма ограничение .Тоест , всички ще го прекараме и ще оцелеят мнозина със добра имуннасистема .Ще има само забавяне !Значи , "мижида те лажим !"Докато не се създаде лекарсво и ваксина .Но, дотогава оцеляванети ни е под въпрос !Докторите и властниците да си правят пиар на спасители ! Демагогия !
216
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно има хорица родени мазохисти!
215
3
 
8
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
S T O P 5 G mahnete tova v Mladost...
214
21
 
20
 
! Отговори
asd преди 4 години
На много места вече усетиха кое е по-страшно грипа или това. Болниците им са претъпкани и лекарите изнемогват. Крематориумите също. Това не е извънредна ситуация. И това при тези ограничителни мерки. А ако ги няма тези мерки? Абе хиляди професори се занимават с тези въпроси, тука *** се опитва да разсъждава и да търси под вола теле.
213
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички,които призовават населението да излиза навън и да се заразяват още и още хора, да умират още и още хора, работят срещу България и населението в България, троловете мислят как само да вземат властта,ако ще това да струва маса умрели от коронавируса!Повръща му се на човек,като ви чете коментариите,коронавируса наистина е опасен и заразен и се разпространява отвън,а не от вкъщи и ако си стоите по домовете!Не слушайте троловете!
212
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217Грипът идва и преминава за 10 дни.Представяш ли си това да е целогодишно?Ще разберем след 20 дни.Кое тогава е по-лошо?
211
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdНяма как да сравняваме с грипа, защото от него има много повече УМРЕЛИ, отколкото от короната има заразени. Грипът е много по-опасен, по-разпространен и по-страшен.
210
12
 
16
 
! Отговори
asd преди 4 години
Ситуацията очевидно е извънредна, не сравнявайте с грипа. Никой няма да затвори света и да претърпим невиждани загуби, ако не беше наистина извънредно. Колко професори
209
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пришивайте вчерашни заразени към днешни.Статистика се прави ВЕДНЪЖ дневно а не както ви скимне.Снощи в 24'00 имаше 346 заразени и само 8 нови случаи за денонощието КАК станаха 16 и 354???Кви са тия селски сметки в кръчмата???????Или плашенето на хората е основната задача на медиите и Годжи (гологлавия тигър)???
208
6
 
5
 
! Отговори
До 200 преди 4 години
Стига глупости! Ще си разходите цялата семейна *** на тумби и ще ходите по кръчми след като мине епидемията! Просто почакайте! Знам, че предпочитате да се правите умници и да спекулират от какво време насам върлува тази чума та току-виж някой се обърне към вас като към експерти, за да зависи от вас да кажете дали може да се ходи пак по паркове и плюска в кръчми. А вие разбира се искате още от утре! Че как, без трапези живее ли се? Няма смисъл да ви обяснявам научно защо вирусът е нов...
207
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще вкарвате заразени българи от чужбина, а ние ще седим затворени? Защо не са уточнили новите случай откъде са?
206
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шарани, не на кука, на ченгел се хващате.За 5 пари акъл нямате.
205
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатни са само брифингите, всичко друго е или с пари, или го няма.
204
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чистият въздух май не е полезен и не лекува.
203
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава да направят пак кореком или показен магазин и в него да се продават дефицитните стоки за избранници
202
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас на Димитър Петков магазините за цветя работят, втората употреба също.
201
5
 
5
 
! Отговори
Журналист от Днес бг преди 4 години
добрв че са грета путин и нинова та да не съм аз най *** същество на планетата
200
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана на бсп