16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
6
 
! Отговори
WTF преди 4 години
Тия ще счупат *** ако въведат смс-и
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,страшен вирус има,това не е лъжа,но гадното е,че не знаем кога,по какъв начин,на кой и как го ръсят или слагат,затова ако нямате спешна работа навън,не излизайте от домовете си,докато премине бурята !
137
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122Със страх си служат диктаторите.
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП със своя хибриден троянски по- точно презокеански кон по- точно кобила, където ги е яхнал, скоро няма да се отърват от Брауново движение.
135
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се въведът часове за разходката на Кучета !!! примерно сутрин от 7 до 7.30 и вечер от 19 до 19.30 - и до 100м от местоживеенето. Какво е това сега ,цял ден обикалят шото били с куче ?
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек да вземе да си сложи шапка. Нали е военен.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, Русе, пропуснали сме ви, ще се поправим днес в 17ч.на брифинга!
132
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората на домашно лечение сами ли трябва да преценят дали са се влошили достатъчно за прием в болница? Няма ли риск да позакъснеят и дето се вика да отиде коньо. Влошаването става доста бързо и изненадващо. Както е казал Булгаков" Човекът е смъртен безспорно, но работата е там, че понякога е внезапно смъртен."
131
1
 
1
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
До Анонимен 132Хахахахах...верно железни са.
130
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не сме имали по-страшни правителства от десните,а герберите засенчиха всички, толкова смърт,беднотия и трагедии на населението,не сме имали никога,по-добре Нинова да се махне от управлението на БСП и БСП,АБВ да се върнат на власт!
129
7
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 123 (Лекар)Лекарю, да започна с това, че много неясно и объркано си написал коментара си.Какво точно искаше да кажеш, че не разбрах за вирусите?Единственото, което е ясно и имам забележка е, че няма как да извадиш електронния микроскоп изпод бюрото си, защото е бая тежичък. Хеле пък по време на испанския грип Лео Силард и Денис Габор са си правили само експерименти, първият работещ микроскоп е конструиран чак началото на 30-те години!
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарсианецЛекар = ДокторПриемам, благодаря!
127
4
 
12
 
! Отговори
До 129 преди 4 години
София е населена основно със самодоволни, самовлюбени самог***зници.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛекарПрез 1924 г. френският физик Луи дьо Бройл работи върху представата, че движещата се материя притежава и вълнови качества. На тази основа през 1931 г. се появява първият електронен микроскоп, конструиран от немеца Ернст Руска.С годините почти си уцелил...Все едно, прието е, че вирусните пневмонии винаги дават усложнения, а нелекуваните такива могат да доведат и до летален изход.Та да се прецизира - никой практически не лекува вирусни инфекции, само се намаляват щетите от тях.
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНещо не ми се връзва... От Русе съм, където преминава по-голяма част от международния трафик, а няма нито един регистриран случай все още (не че искам да има). Някак си всичко понамирисва...Доказано е, че в Русе сте железни. Оцелятхте след толкова обгазявания
124
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Представях си посрещането на Коледа и Нова 2021 г година по друг начин - но явно ще бъде една дълга романтика -най вероятно до тогава ще има и зомбита (американците са умни в това отношение -въоръжиха се с тежко въоръжение) ХМ!
123
2
 
6
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
До Анонимен 129Не искам да се обидиш, обаче лекар си е българска дума за чуждицата доктор, така че няма разлика.
122
3
 
10
 
! Отговори
Пасито де е ? преди 4 години
Третата глобална патаклама ни изненада вирусо-хибридно....Ко праим ся ? НАТО ни охарчи за "модерни системи" пък няма нито една маска на склад... ..даже план се оказва, че няма ?!
121
2
 
9
 
! Отговори
Леле Майко ! преди 4 години
"хората поставени под карантина за 24 Хиляди Основно в София " !!! Кой следи тези хора дали спазват карантина ? или са същите тези дето се разхождат на Пук , пият кафета и бири на сбирки пред блока , влизат по цял ден в суперите
120
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: ПенсионерНапълно съм съгласен и подкрепям!Майка ми беше с онкологично заболяване и сме минали през този ад, така че много добре знам за какво става въпрос.Някои гербави тук "умно" констатират, че "се извъртали нещата".Много е лесно да си фен на някой футболен отбор или партия и да обясняваш партийната линия.От тия дни имаше репортаж който установи, че от Перник за София се е образувала километрична опашка предвижваща се часове.Като как болният ще успее да я пререди не ми е ясно?