Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!

Проф. Константинов: Вирусът ще се пречупи около 20-25 април
465
Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смъртността от К-вируса у нас засега е между 10 и 200 пъти по-ниска, отколкото във “великата” Европа. Анализът е на математика проф. Михаил Константинов пред "24 часа".

"Ние ли добре се справяме (щаб, правителство и народ), генът ли български е по-як, чесънът ли помага, няма значение. Засега е такова положението, и дай боже да остане същото", коментира той.

Още по темата
По думите му средно за света смъртността е 3,5 на 1 млн. души, а у нас тя е 0,7 на 1 млн., т.е. 5 пъти по-ниска.

"С почти същия малък дял може да се похвали Израел с неговата фантастична медицина, докато в тежко поразената Италия броят умрели на 1 милион е 151, в Испания е 110, в Нидерландия е 32, във Франция е 31 и в Швейцария е 28. В Швеция е 10, а в най-добре справящата се Германия е “само” 5, колкото и в САЩ. В Германия впрочем не правят аутопсии на починалите и така донякъде си оправят статистиката. А има една жестоко ударена италианска държавица, Сан Марино, където броят починали на 1 милион е 619, т.е. близо 900 пъти повече, отколкото у нас", посочва той.

Според официалните данни, които приемаме за верни поради липса на други, към 27 март 2020 г. починалите от К-вируса по света са общо 27 344 души. В поставилата тъжен рекорд Италия на същата дата и от същия вирус са умрели 919 души.

По думите му числата са стряскащи, защото са големи и много бързо растат. Броят на починалите от вируса от 20 март насам по целия свят нараства с 13-14% на ден. Това значи, че този брой се удвоява на всеки 5-6 дни. И съответно би се увеличил повече от 30 пъти за един месец, ако тази тенденция се запази.

Ние обаче се надяваме, а и математическите модели показват, че процесът ще се “пречупи” между 20 и 25 април и кошмарният танц със смъртта ще продължи, но с по-ниско темпо. Казано на математически език, някъде около Великден кривата на заразата ще премине през инфлексна точка и скоростта както на заразяване с К-вируса, така и на умиране от него ще започне да намалява. Дано да няма плато процесът или дай боже да няма втори пик, за да са по-малко умрелите. Защото засега се очертават 10 милиона заразени и 500 хиляди починали, казва той.

Проф. Константинов посочва, че не знаем обаче колко хора умират всъщност от коронавируса.

"Населението на Италия към 2019 г. е 60 милиона и 550 хиляди, а коефициентът на смъртност е 10,7 на 1000. Така починалите италианци за 2019 г. са били 648 хиляди, или по 1775 на ден. За съжаление, не успяхме да открием колко италианци са починали на 27 март 2019 г., но ще приемем, че са 1800. Все пак през пролетта и есента смъртността е малко по-висока.

Ще предполагаме следователно, че и без К-вируса на 27 март 2020 г. щяха да умрат около 1800 граждани на Италия. Ако на 27 март 2020 година се окаже, че са умрели например 2700, то наистина би имало 900 = 2700 – 1800 умрели по причина на К-вируса. Но ако се окаже, че на 27 март 2020 са починали примерно 2300 италианци? Даже цялото увеличение над очакваните 1800 да се дължи на К-вируса, то ще се окаже, че той всъщност е причинил смъртта на 500, а не на 900 души. Пак е кошмарно много, но е почти 2 пъти по-малко. За сравнение, у нас на ден през 2019 г. са умирали по 296 души на ден без корона вирус. Или поне без този днешния, дето побърка", изчислява математикът.

За да разберем, колко са починали от К-вируса на дадена дата, примерно на 27 март 2020 г., от официалния брой починали, примерно П, трябва да извадим броя на починалите на същия ден и месец, но предишната година. Когато за К-вируса не бяхме и чували. За Италия това е числото П минус 1800. Ако и когато получим данни за П (за това може да са нужни месеци), тогава ще отговорим по-точно и на този въпрос, уточнява проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До неразбралабе явно си разбрал!...Ние УЖ също разбираме....Защо обаче САМО ПИТАМЕ,а..както се казва:-"Отговор не искаме"?!
371
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа тук е фантастичен и затова. Ние си живеем непрекъснато в сървайвър, дали ще е социализъм или демокрация, народа си е на самооцеляване. Как си представяте нашите пенсионери с 250-300 лв пенсия, дали в Европа някой би оцелял със сто, сто и петдесет евро на месец.
370
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайИ откъде си сигурен, че това, което твърдиш за Италия е истина ? Значи нямаше и нужда да затвори цял свят границите..? Или не виждаш по-далеч от носа си?
369
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До неразбралПилците се броят на есен... ако не знаеш... Твоето е сТъкмистика, а не статистика... Май имаш желание да има повече мъртви?
368
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 4 години
Уби го (морално) с този въпрос.А ако сметнеш и тези, които се подготвят за емиграция...
367
3
 
16
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
Проста сметка за много *** професор-гербаджия.Днес са починали 177 човека и са се родили 111. Разлика -66.Нито един не е починал от Вируса ,т.е. смъртност от Вируса-0.00%.Но от герберска простотия сме се стопили с 1/3 или над 33%.Въпрос към *** професор: Кое по-опасното Вируса или герберската простотия?/данните за днес са от "население БГ"/
366
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"великата" европа го дразни, злорадства, че там са умрели повече - а защо не се пресели в русия, да бъде обгрижен от путин и защитен от вируса още по-добре?
365
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имайте оредвид, че колкото позитивно тествани имаме, 4 пъти повече са тези, които го карат без симптоми. Така че вече има едно 1300 човека, добили имунитет по естествен път. Това стеснява възможностите на вируса и намалява скоростта на разпространение.
364
3
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 4 години
Герберски пропагандатор и обикновен манипулатор.Никога нищо не е познал или изчислил.При Мишо Процента статистическата грешка е до 100% .А за пари прави всичко.
363
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да се спре минаването на вируса през 70-80% от хората, но нали идеята беше да стане плавно, за да не се товари здравната система? Но ако мерките са прекалено строги, процесът пък става много бавен и продължителен - убиваме икономиката. Така че здравословно е да върви малко по-бързо.
362
1
 
5
 
! Отговори
експерт преди 4 години
поредната глупост, колко процента е смъртността на база починали/излекувани ? защо се смята починали/заразени ?
361
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сърбия мерките са много по-сериозни и има много повече умрели. В Корея мерките са по-меки, а умрели почти няма. Разликата е там КОГА се въвеждат тези мерки. При нас беше сравнително рано. Но това е до голяма степен и късмет, защото ако и да ги бяхме въвели в друг момент много зависим и от това дали съседните страни имат мерки. Цялата работа се осмисли (донякъде) от това, че всички в Европа се затвориха в един момент.
360
1
 
8
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Аз ли не разбирам или тоя вкарва статистика % на милион и го сравнява с нашите 400 човека? Не може ли още поне 250 пъти да се смени картината? Не е ли вярно, че колкото повече са заболелите толкоз по-лошо? Не заради математиката, а защото като са повече не могат да се лекуват. Ако не се лекуват шанса да има фатален край е по-голям..
359
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 години
Човека е поизкуфял. Прави едни сметки дето отдавна са направени. Тази година в Италия и Испания ще умрат толкова хора колкото си отиват средно годишно НОсега голяма част от тях ще умрат в месеците март и април.Вируса не убива тези хора - умират си от естествените болести на възрастта обаче вируса катализира процеса и за това те умират масово и едновременно - от това нещата стават драматични и за обществото и за здравеопазването.
358
0
 
14
 
! Отговори
Докога ще словослови преди 4 години
Този човек е готов да каже всякаква безмислица, стига да му се появи името в публичното пространство.
357
6
 
3
 
! Отговори
Атилкесе/Аспарух преди 4 години
Нашия ген иде от Китай,Алтай,Урал и т.н.С две думи....мешена скара:)
356
1
 
2
 
! Отговори
бактерия преди 4 години
До Дарвин философАко е така, както твърдиш може да се окаже, че това не е вирус, а бактерия, защото туберкулозата се причинява от бактерия.
355
7
 
4
 
! Отговори
Льолев преди 4 години
Генът ни е як,това се знае и от другите народи.Яка,гадна,идиотска е и ненавистта на обслужващите Борисов, представители на купения сайт,знаете кой е,срещу президента на държавата Румен Радев.Защо трябва да показват,кой им пълни за.....те с народни пари,за да "ръфат"президентската институция,която се с най висок рейтинг в държавата?Не противопоставяйте българите и без това настанилия се у нас вирус,ги стресира като никога до сега!
354
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още нищо не сте видяли...
353
0
 
6
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Ами на няколко места видях публикации ,че старата ваксина за туберколоза БЦЖ масово поставяна в България имала нещо общо с имунитета срещу корона вируса ,който също както тоберколозата засяга белите дробове.Може и да е вярно.