Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

Няма откъде да дойде ново количество, казва д-р Маджаров
30 мар 2020 23:30, Нели Христова
161

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не харесвам Радев, но само той може да спре този цирк в момента. Народът ще застане зад него!
45
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещам как освен маски,ще сложим и качулки и ще вземем бухалки...
44
0
 
27
 
! Отговори
Чудя се нещо.... преди 4 години
Мисъл някаква дали са имали в главите тези, които измъдриха и приеха размера на глобата??? 5000?Сериозно? Съгласен съм, че трябва дисциплина и спазването на правилата за задължително, обаче... 5000!?!?Не стига, че няма маски или са безумно скъпи, но и такава несъобразена с абсолютно нищо глоба. А помните ли как наскоро точно тези, които измислих сега това, апелираха да не носим маски, било ненужно, неефективно, само болните трябвало да носят и т. н. Безумие след безумие! Пълно разочарование
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз живея на село тук няма от къде да се снабдят с маска .*** заповед,,...... Аман от интелектуални управляващи ни инвалиди,............54....
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е бе глобите са за отпускане на бързи кредити а държавата ги гарантира чрез съдия изпълнители.Мутра друго освен това няма как да измисли!
41
0
 
23
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Настъпват вече котето по опашката.....последиците ще са непредвидими ми се струва
40
1
 
24
 
! Отговори
ПАРАГРАФ 22 преди 4 години
До В аптеките масово липсват предпазни средства , а ни задължават да носим маски .Този който издава такава заповед е за Карлуково .Ами да отворят резерва , или той кънти на кухо ?
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Турчин от ЛудогориетДА,МАСКИ,СПИРТ и ВИТАМИН C НЯМАААА,и децата го знаят,само "ЩАБА" не
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години се знае за скапаното здравеопазване, но тогава Ананиев се занимаваше само с приказки в бъдеЩЕ време. Сега обаче е много активен: маски ЩЕ има, но глобата се плаща СЕГА!
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобата е висока и в другите държави има,но е 150-200евро, което е 300-400лв.Защо е 5000лв в БГ?От тези ли пари ще отпуска държавата гаранции към банките,които ще раздават безлихвени заеми?Така ли ще помага държавата?
36
0
 
31
 
! Отговори
Турчин от Лудогориет преди 4 години
Няма маски по аптеките. Тези се подиграват с хората. Първо маската не върши работа и второ няма я в аптеката. Държавата може да глобява че нямаш маска само ако е осигурила такава БЕЗПЛАТНО и ти не си я сложил понеже си с космати гърди, вониш на чесън и ракия. Няма маски, спирт и витамин С. Мутрите глобяват. То да убиеш човек не излиза толкова скъпо бе амджъказлии.!!!
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе за една маска 5000лв глоба какво е това?А има и друго.Тези маски 1 милион бяха поръчани от Борисов както той сам си каза без посредници и пак струват толкова пари за колкото Франция купи и получи 10 милиона маски.А сега де?!Който не си купи маска 5000лв глоба така ли?Да му избиеме ''умната'' инвестиция!
34
0
 
14
 
! Отговори
а? преди 4 години
маск N95 откъде? само те предпазват
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още пляскайте на такива като тоя,които довчера с основание пляскахте по болниците
32
1
 
35
 
! Отговори
Бат Жоро преди 4 години
Вие се гаврите с тия глоби от 5000 лв бе... Вижте в Италия глобите... Прогонихте всички млади хора в чужбина, сега няма лекари и накрая хората да плащат...
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като отказват прегледи то никой няма да постъпи ще си мре в къщи от всичко не от коронавирус, убийци
30
1
 
7
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Да говориш и нищо да не кажеш,да ама,а 5000лв. бе тарикат недоносен,мангър джангър маджар дори и имената ви са сбъркани,егати научната гилдия,да си имам държавата,да си *** и късмета.
29
0
 
23
 
! Отговори
Решение има преди 4 години
Преди няколко дни едни под карантина нали звъняха на щаба да им изпратили бира и цигари? Та защо сега всички не им звъннем да ни пратят маски или да дойдат да ни ушият от чаршафите ни? Аз не мога да шия, имам фобия от игли. Та кой беше телефона на щаба да не го търся през Google?
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКаква логика от лакоми ***,които са там само за да си вземат паричките
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни.------- Това е пълен абсурд да го каже един човек със здрав разум. Абсолютна липса на логика.