Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!

Премиерът заяви, че сега не е време да се спира плащането на сметки
Обновена: 31 мар 2020 21:46 | 31 мар 2020 20:11, Веселина Йорданова
437
Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът има резерв, но заем може да ни потрябва, когато сегашната ситуация свърши, защото ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Още по темата

"Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда, но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката", каза Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира".

Според премиера сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 г.

"Когато става въпрос за пари във физическия смисъл на парите, с мерки, направи се тогава Европейски банков съюз, Банков фонд и забравихме за нея. Сега - веднъж имаме жертви, втори път имаме тежко заболели за дълго време, трето - много от социалните здравни системи, плащайки за това заболяване, ще фалират, но най-вече икономиките", разясни той.

 

Борисов посочи, че най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, коментира премиерът.

По думите му сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си заплати, а са вземали пари на ръка.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък смята, че сега България е много по-подготвена, отколкото през 2009 г.

В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора, отколкото в Германия, съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, за да се завърши имунизационният календар.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Е,а любимата ти червена тиква,колко подари.
305
0
 
29
 
! Отговори
Обяснение преди 4 години
Как ще е празна хазната? Та вие с мин.Горанов с вашите заеми за 11 години имате средно по 2,5 млрд.лв на година. И сетне отчитате нарастване на БВП 3,1-3,6% на година. Та от него 2,5% са външни заеми! И тая година се готвите да ни вкарате с 10 млрд., макар че реално са ви необходими 2-3 млрд., при ИП 3-4 месеци - около 5 млрд. Дайте счетоводна обосновка по пера на тези разходи.
304
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Йоца излежа в тюрмата 6 от 15-те присъдени години. Май е време за излизане за примерно поведение, а? Някой има ли притеснения?
303
1
 
17
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Германия е 12 пъти по-голяма. До момента са тествали поне 500 000, Годжи да каже 40 000 тествани има ли в БГ.
302
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен до Зозо преди 4 години
А разрухата на България е дело на *** от ГЕРБ.
301
22
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Коронавируса е дело на *** - китайските.
300
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В. ....защото е главният лъжец на републиката!!!!
299
2
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
До Ф.С.В.Е, повечето милиарди отиват в "правилните" джобове, не достигат до редовия данъкоплатец, та затова и сме най-бедните !!!Бъдете сигурни, че и от сегашната криза *** и сие ще окрадат повечето пари !!!
298
2
 
38
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Не знам какви милиарди Борисов налива в икономиката но се сетих за един скорошен заем на 16 милиарда лева и се чудя -как при условие че ГЕРБ налива милиарди всяка година-ВСЕ сме най бедните? От 1О години сме НАЙ БЕДНИТЕ В ЕВРОПА А ОТ СКОРО СМЕ НАЙ БЕДНИТЕ И НА БАЛКАНИТЕ? и се чудя как емигрантите са най големият чужд инвеститор за България с милиарди евро годишно- И пак сме на дъното на заплати пенсии и условия за живот-Явно Някои хора не живеят в реалността и не виждат каква ДУПКА е Държавата
297
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се наядохте вече 11 години !
296
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на Русия подписахме Сан Стефанския договор. Благодареие на Европа Берлинския договор.
295
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как е празна ве?НАл сме се на излишък и всички ни хвалят!!!!!!Или поне 10 години така ни обясняваш и убеждаваш!
294
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато те управлява Дърво, дървари много.
293
3
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Борисов за заема: Хазната ни не е празна""Мда--а-а-а, днес е първи април,но Борисов малко избърза със съобщението за пълнотата на хазната още вчера,Просто изпревари с няколко часа деня на лъжата,но тава не му е за първи път и най-вероятно,няма да е за последен,ако има кой да му вярва.Предполагам,че тези пари още в самото начало ще изчезнат в банкови сметки в банки на екзотични острови.Може да се отбележи,че при многобройните правителствана Борисов,доста заеми се взеха и изчезнаха по пътя
292
2
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е ПРЕМИНАЛА ПРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЗИМА НА ЖАН ВИДЕНОВ !ЩЕ УСПЕЕ И ПРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ЛЯТО НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ !
291
2
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
НАРОД УПРАВЛЯВАН ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ "" ТРОЙКАДЖИИ "" В СИМЕОНОВО И СВИЩОВ ...... """НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН """ !!!!
290
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятай що за ид.иот трябва да си да гласуваш за тиквата 3 мандата подред. Кокошкарските калинки и милицията не ги броя, щото гласуват за тоя, който ще ги държи на хранилката. Хахахаха скоро няма да има пари за калинките и ушевите. На държавна хранилка винаги са били най-големите от.репки, дето са на нивото на римляните.
289
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Депутките от ГЕРП , ОПРОСТЕНИ ПРЕДАТЕЛИ , НЕВОЛЯ ( като множество) подкрепени от другите до 240 ...ОПРЕДЕЛЯТ СВОИТЕ И ЗАПЛАТАТА НА МИНЧОВЦИТЕ НА ТИКВАТА И ПРЕЗИДЕНТА и много други !ДЕПУТКИТЕ НА БОЧКО НЕ ПОСМЯХА ДА ЛИШАТ ОТ ЗАПЛАТА ДОРИ НИНОВА ПРИ БОЙКОТА НА ПАРЛАМЕНТА .
288
23
 
8
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Хазната била празна каза Прецедента е как тогава си прибира всеки месец по 12 хиляди лева ? Да не му ги пращат със запис директно от Москва ???
287
5
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Борисов за заема: Хазната ни не е празна""Е,като е пълна защо се взема заем.Нека да позная,за да може още преди да е пристигнал в БНБ,да може да изчезне в нечии банкови сметки,както се случи с един предишен,ако не греша от 14 милиарда.Ако е вярна поговорката,че на лъжата краката са къси,то Борисов трябва да се тътри,по седалищни части.Пред него лъжливото овчарче,винаги казва истината.