Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!

Премиерът заяви, че сега не е време да се спира плащането на сметки
Обновена: 31 мар 2020 21:46 | 31 мар 2020 20:11, Веселина Йорданова
437
Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът има резерв, но заем може да ни потрябва, когато сегашната ситуация свърши, защото ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Още по темата

"Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда, но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката", каза Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира".

Според премиера сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 г.

"Когато става въпрос за пари във физическия смисъл на парите, с мерки, направи се тогава Европейски банков съюз, Банков фонд и забравихме за нея. Сега - веднъж имаме жертви, втори път имаме тежко заболели за дълго време, трето - много от социалните здравни системи, плащайки за това заболяване, ще фалират, но най-вече икономиките", разясни той.

 

Борисов посочи, че най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, коментира премиерът.

По думите му сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си заплати, а са вземали пари на ръка.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък смята, че сега България е много по-подготвена, отколкото през 2009 г.

В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора, отколкото в Германия, съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, за да се завърши имунизационният календар.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
21
 
8
 
! Отговори
кой окради хазната? преди 4 години
БКП само знае да руши това, което никога не е създала!
285
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
веднага доставка на хлороквин.азитромицин.респиратори.защитни средства.маски.ТЕСТОВЕ.....ВЕДНАГА...тестове и здравите да работят.иначе ще започнат гладни бунтове по улиците.и сме на косъм да нямаме държава.ако трябва доброволни дарения събирайте.за да стане.
284
12
 
6
 
! Отговори
Е преди 4 години
Кукундрелия да дари ТЕХНОИМПЕКСА и всичко ше е наред с пари за здравната система!
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето честни български евреи още преди 1989 се изнесаха в ИзраелНякои и след това като Леа Коен с пълно еврейско самосъзнание и вече нулево българско та поне не я смяташ за конспираторТа до фамилийте на Паси и Вагенщайн и прочие от БКП ли опря проливали българска кръв не само при Йосиф ДжуганаИ в еврейското стадо има мъ.ршаГледай ги англосаксонските л"узари за да защитят един-единствен евреин Карл Маркс сам-самички си подписаха смъртната присъдаЧервеното *** си е червено ***
282
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 24 000 са българите под карантина заради коронавируса. Това пък заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той уточни, че те са предимно в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Към момента пък имало образувани над 200 досъдебни произовдства за нарушаване на карантината.Служители на тол системата пък ще подпомагат полицаите на КПП-та на входовете на областните градове, за да регулират товарния трафик.
281
6
 
9
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен БОКО *** КЪДЕ СА 5те милиарда НАЛИ НИНОВА ТЕ ПИТА ДАЙ ОТЧЕТ ПРЕД НАРОДА ЧУДОВИЩЕ МРЪСНО И УМРИИИИИИ......
280
3
 
13
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До АнонименА защо боко не даде 7 заплати за да подпомогне с маски като Ердоган а се гуши с откраднатото все още нарциса му гаден открадна ги от глобите на хората без да имат вина
279
1
 
3
 
! Отговори
КЛАСИКА Й.Сталин преди 4 години
Сталин сам си е назначил Троцки за враг членуващ в неговия червен елит и изтребвал само троцкиститеЧак при появата на Хитлер е принуден да пречука и то с чук за да се знае от нацистите от кого е пречукан евреина ЛейбаНо Йосиф ДЖ. иска да сложи знак на пълно равенство че Лейба Бронщайн и Адолф Хитлер са един и същи човек като геният от село ВеселиновоАдолф Хитлер е ВОЕНЕН и смята че Лейба Бронщайн иска да унищожи германската АРМИЯ тресейки се от страх пред нея което го подвело към ВОЙНА
278
2
 
13
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До ЧЕСТИТКАА защо предварително глобиха хората за маски които ги нямаше и сега пристигали от Китай а бе вие нормални ли сте махайте се и без вас можеме гадове и мръсни чудовища бахур бахар и сополан паси от една банда на тато поне да бяха се научили как да опазят и малкото което остана от Големия ГЕНОЦИД на един славен български народДокага! Народе Български ще търпиш тия *** да се гаврят с теб.СТАНИ, СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ!!!!!!!
277
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко,парите,които ви дават от ЕС са много малко,как ще се справите,Гърция е подобна на нашата държава и им дадоха много пъти повече пари!Първо трябва да осигурите най-слабите,пенсионерите,бедните работещи,обикновените хора, които са теглили кредити!
276
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчваме още половин милион тестове от ЕС и 2 милиона от Китай.Премиерът обясни и какви точно 1 млн. теста са поръчали от ЕК.Искаме от Европа 600 000 PCR теста,както и 400 000 бързи тестове.Той поясни,че след като пикът на болестта премине и дойде времето за т.нар."плато",ще ни трябват между 20 000 и 40 000 теста на ден.Ако не може да се сдобием с тези допълнителни тестове от ЕС, ще минем към директно договаряме между държавата с фирмите.Масовото тестване на гражданите ще бъде през Април и Май
275
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати. Очакванията на здравното министерство са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуваме от Китай 50 -те респиратора и над 1,1 млн. маски,за които по-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи.Борисов и министрите на извънредно заседание са одобрили договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма Региони в растеж,здравното министерство ще закупи малко над 1,176 млн. предпазни маски на стойност 1,412 млн.
273
5
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТИТКА преди 4 години
Може да не съм от МВР но като интелектуалец поназнайвам и за полициятаБойко Методиев Борисов няма нищо общо с която и да е психологична полицейска или милиционерска школа но за сметка на това е близко до АЛО-школите от Гарите Горна Оряховица,Левски и прочие както и до столипиновската,факултетската и прочие школиИ все пак Бойко не е от малцинството което значи че си имаме ПРЕМИЕР-ПСИХОПАТ с непрекъснато прогресиращо и задълбочаващо се психиатрично заболяванеНеам думи за народ гласувал за...
272
2
 
10
 
! Отговори
Дон Тиквоне преди 4 години
'Хазна празна, глава - пълна' Опа, обратно беше, май. Нищо, аз вярвам в Бойко. Събирай там пари от контрабанда и ше се оправи 'икономиката'
271
3
 
3
 
! Отговори
УЕСТИСТОРИЯТА преди 4 години
И все пак Тодор Живков е селянин но ЖУРНАЛИСТА да пречукаш Писателя Георги Марков и да лепнеш убийството му на правешкия ЖУРНАЛИСТ може да настроиш цялата ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА МАФИЯ срещу своята държаваТо май че убиецът с чадър с рицин е селянинът ЖУРНАЛИСТ от Работническо дело и офицер от ДС и издаващ посмъртно творчеството на Георги Марков то ест ВЛАДИМИР КОСТОВЧЕРВЕНА ГОВЕЖДА Мърсотия пълна че даже и укриващия се в САЩ от английските служби Джон Ленън пречукахаВ САЩ ще се укрива от Ю Кей?
270
2
 
2
 
! Отговори
УЕСТФИНАЛА преди 4 години
Иван Славков-Батето бе линчуван от защото е бил ШЕФ на ЖУРНАЛИСТИТЕ промиващи мозъциШефското място във БФС е ЗЕЛЕН ХАЙВЕРБатето стартира дори от ЦСКА на Червено знаме и става левскар по заповед заради гибелта на Гунди и КотковЖУРНАЛИСТА трябва да е СУПЕРГЕРОЙ и ЖИВ а писателя кучета го ялиСъбратята на Дърева западни журналисти унищожиха СССР преследвайки на всяка крачка Горбачов и ЕлцинПри пуча Си Ен Ен:"ФАШИСТИТЕ на ЕЛЦИН взеха власта а после звън телефона и обратната версия"ФАКТ
269
2
 
2
 
! Отговори
Уесторията-2 част преди 4 години
Георги Марков се оженва за англичанката Анабел и се обаждат комплексите му от българския си произход и става....англофоб....и вероятно хвали дори и България на ЖивковПрозренията му че "Само ченгето от ДС Николай Хайтов е способен да разгроми ДС" приличат на цитатите на фронтменът на Бийтълс ДЖОН ЛЕНЪН пречукан малко след негоГеорги Марков е ПИСАТЕЛ и никога не е бил от ДС или журналистЗАЩО двойникът-близнак на Тодор Живков:ВЛАДИМИР КОСТОВ--НЕПИСАТЕЛ а журналист от органа на БКП му издава..
268
3
 
2
 
! Отговори
Уесторията 1 част преди 4 години
Симпатизантът на Николай Хайтов:Георги Марков е убит с РИЦИН в ЛондонИ версията че ДС е виновна щеше да се пробута преспокойноАко не беше атентатът с РИЦИН на 26 число срещу офицерът от Държавна сигурност и Журналист в Работническо дело говорещ селско-български ВЛАДИМИР КОСТОВ жив и до сега които си е БЛИЗНАК-ДВОЙНИК на Тодор Живков от село Правец нелегален Журналист и разпространител на Работническо дело и от МВРЛюдмила Живкова умира на 26 число сочеики към ВЛАДИМИР КОСТОВ
267
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7. Ще загинат доста хора и то не директно от вируса, а от последствията, мизерията и глупостта за да се изпълни предначертаното разреждане на населението. А колко бебчета никога няма да се родят....Няма нужда вече от войни или финансови кризи, това действа на всички фронтове. Елитът си гарантира още 100 години да прибират милиарди лихви без да си мръдне пръста, а ние да сме роби.