Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!

Премиерът заяви, че сега не е време да се спира плащането на сметки
Обновена: 31 мар 2020 21:46 | 31 мар 2020 20:11, Веселина Йорданова
437
Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът има резерв, но заем може да ни потрябва, когато сегашната ситуация свърши, защото ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Още по темата

"Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда, но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката", каза Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира".

Според премиера сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 г.

"Когато става въпрос за пари във физическия смисъл на парите, с мерки, направи се тогава Европейски банков съюз, Банков фонд и забравихме за нея. Сега - веднъж имаме жертви, втори път имаме тежко заболели за дълго време, трето - много от социалните здравни системи, плащайки за това заболяване, ще фалират, но най-вече икономиките", разясни той.

 

Борисов посочи, че най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, коментира премиерът.

По думите му сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си заплати, а са вземали пари на ръка.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък смята, че сега България е много по-подготвена, отколкото през 2009 г.

В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора, отколкото в Германия, съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, за да се завърши имунизационният календар.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
32
 
6
 
! Отговори
Анабел преди 4 години
Държавният резерв и изобщо държавният бюджет са публично достояние. Всички харчове се одобряват от парламента и са публични.Всеки, който се интересува от темата знае много добре къде какво има и за какво се харчи.Но явно нашият президент не е от тия хора.
325
5
 
35
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
ТИКВО ПРОСТА разбиращите случващите се процеси много добре знаят за твоя "изкуствено" "създаден" "излишък"!!!!!!Имам въпрос:като си толкова "добър "ръководител" и все вземаш "правилните решения",защо като се прибера в България става все по-зле във всякакъв аспект на живота(да не изброявам) и за годините на твоето "управление",колко души напуснаха България и колко се завърнаха!!!!Мога да ти дам много данни от ДОСТОВЕРНИ ИЗТОЧНИЦИ,а не НСИ(псевдо статистическа агенция)......
324
3
 
12
 
! Отговори
daa преди 4 години
"ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката". В кой свят живеем,в какви времена сме,че правителството ТРЯБВА ДА НАЛИВА ПАРИ,ЗА ДА БИЛА ВДИГНАТА ИКОНОМИКАТА?
323
4
 
38
 
! Отговори
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА преди 4 години
ТОЗ Е ЗА ЗАТВОРА НЕАДЕКВАТ СПРИ ДА ТЕГЛИШ ЗАЕМИ А ОТВОРИ ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ И ВЪРНИ ПАЗАРИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ БЪЛГАРОФОБ ВКЛЮЧИ СИ МОЗЪКА МАЛКО СЕ ТЕ НАРИЧАТ КОМУНИСТ АКО БЕШЕ КОМУНИСТ ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ ЧЕ САМО ДЪРЖАВНИТЕ ЗАВОДИ И СИЛНАТА ИКОНОМИКА МОЖЕ ДА НИ ВЪРНЕ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА 30Г.ЖАЛКИ РОБИ НА ЗАПАДА И АПАДНИТЕ ИНТЕРЕСИ КОИТО НЕ ИСКАТ КОНКУРЕНЦИЯ ВЗЕХА НИ ВСИЧКИТЕ ПАЗАРИ СЛЕД КАТО НИ РАЗСИПАХА ИКОНОМИКАТА ТАЗ ФАШИСТКА ЕВРОПА.
322
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го мислете.Той се е подсигурил,а деца и внуци са кой в сащ,кой в барцелона.Вашите деца и внуци ще плащаг заеми,освен ако и те не се изнесат и ипотекираната територия бъде подарена.
321
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тиквата главите тъпкачи са в московията. Лукойл на аверчето му по белот продължава да не плаща данъци. Потроши сума пари за сръбската тръба за газ и кюнеца в Белене.Американците просто решиха да го на.гъзят и тиквата си плати с държавни пари да не му излизе досието от ЦРУ дето е по-дебело от нещото на снимката.
320
1
 
23
 
! Отговори
БАЙ ТАРИКАТ КЪМПАНИ преди 4 години
БАЦЕ,,СИГА Е МОМЕНТА ОТВАРАЙ ЗАВОДИТЕ И БЪЛВАЙ ПРОДУКЦИЯ И СКЛАДИРАЙ..Щабът да се прати в ареста....Просто се лутат като спепци в гробище...
319
5
 
37
 
! Отговори
Пари нема действайте преди 4 години
Бате Бойко да пита тъпкачiте си от Америка, дали ще има самолети и ако няма да връщат парата! Бяхме силни с тея 5млрд, а сега заем ще тегли! Снощи като слушах финансовия министър, за малко да счупя телевизора. Щели да спрат ВРЕМЕННО бонусите на администрацията.... Да я съкратят, вирус, карантина, едва ли хората са се втурнали по институциите.. Само да отмине вируса и всички във властта ще бъдат изметени... Чак ми се иска да се заразя и да ги наплюя всичките!!!!
318
0
 
35
 
! Отговори
- преди 4 години
"Когато ботушат почне да мисли, на мозъка му остава да марширува!"Ситуацията в РБ е точно такава! Време е мозъка да управлява а ботуша да марширува - само тогава ще станем нормална държава. А дали не сме пропуснали момента преди 10 години???
317
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надменника може да изяде народната любов за това,че е оставил държавата без пари. Няколко мутри и няколко лакея няма да го спасят, хората са му дали да управлява парите на държавата,той ги изхарчил за самолети и други глупости
316
2
 
53
 
! Отговори
Да преди 4 години
Да припомним на Премиера,че мюфтийството дължи 8 милиона данъци! Ако българин дължи 20 лв. глоба,ще го попилеят,докато не му вземат парите! Изтормозват фирмите за ДДС,хванали са ги за гушата! А тия-8 милиона дълг и -ги забравяме! Защо бе? Ако някое друго вероизповедание дължи толкова много пари-ще го прикудят,изгонят,ще го обявят за най-голямата секта,мошеници,чужди агенти и какво ли не! Моля, приберете дълга в хазната, за да отидат тия пари за безработни,лекари и т.н.Това се казва-справедливост
315
2
 
31
 
! Отговори
T преди 4 години
Спестяваш си парички в банката и всеки месец правиш вноски. Междувременно служителите на банката изпапкват спестяванията ти. Един ден ти се налага да се ползваш от своите спестени пари и искаш да ги изтеглиш. Ето тогава банката не ти ги дава тези твои спестени пари, защото ги няма, но пък любезно ти дава същата сума, която си спестил, под формата на кредит, който после ще трябва да връщаш ти и твоите деца/внуци, че и с лихвите.
314
0
 
44
 
! Отговори
Гьорги преди 4 години
10 милиарда... 7 милиард... 5 милиарда... има ли милиарди, никой не знае!
313
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опс тия казват нарочно десет милиярда заем за да вземат пет и народо ще е доволен - главният ще спаси положението ще каже пет стигат и отново ръкоплескания от публиката / електорат/ - филм който гледаме десет години.
312
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не съм икономист и не разбирам от тая работа,но все пак ми се ще да задам един въпрос,който никой журналист досега не зададе.Ясно е,че пртедстои рецесия и огромна безработица.Много честни трудолюбиви българи ще ги усетят на гърба си тези неща.Но искам да попитам властта какво ще прави с огромната близо 300-хилядна армия държавна администрация,90% от която само си поклаща краката и взема огромните заплати и бонуси.Та тия заеми за тези търтеи ли ще бъдат.Сакън да не изпуснем електората.
311
0
 
35
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Правителствата са рекордьори по вземане на заеми,а хазната винаги празна.БНБ е просто гара разпределителна на парите към персоналните сметки в чужбина.Как изчезват тези пари,като нито нови ж.п линии не са открити,нито някакви висотехнологични производства,които са с висока добавена стойност няма развити.Нито интензивно селско стопанство,най-вече в областта на животновъдството и зеленчуко-производството.Просто парите изчезват като в някакъв фокус.А иначе всички ще ги плащат заемите.
310
0
 
35
 
! Отговори
Дуро преди 4 години
Хазната не е празна,просто е ошушкана докрай!Най добре се краде по-време на криза .
309
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При теглене на голям заем трябва да има референдум все пак народа ще го плаща
308
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашните крадат като за световно,но по-крадоиви от Бсп и дпс няма.
307
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-322 а тиквата червена,на на кого е рожба.