България иска да купува PCR тестове от Южна Корея

Двете страни прилагат едни и същи мерки срещу COVID-19
31 мар 2020 15:42, Елка Василева
79
България иска да купува PCR тестове от Южна Корея
Бойко Борисов. Снимка: архив, БГНЕС

България е заинтересована да купува от Южна Корея по 30 000 PCR теста месечно.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов, който разговаря по телефона с президента на Република Корея Мун Дже Ин.

Двамата лидери са обсъдили актуалната информация за разпространението на COVID-19 и ефективни мерки за ограничаване на заболяването. В началото на разговора е било отбелязано, че двете държави полагат усилия за поставянето на епидемията от коронавирус под контрол, съобщи пресслужбата на кабинета.

Корейският президент е запознал премиера Борисов, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му корейската държава е увеличила тестуването на гражданите си с тестове PCR реакция, включващи набор за изолиране и доказване на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса, причиняващ COVID-19.

В тази връзка премиерът Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 хиляди PCR теста месечно.

Президентът Мун Дже Ин е обещал да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога те могат да бъдат изпратени в България.

"Република Корея е готова да сподели опита си, солидарно с приятелска България, както с приложението на лекарства, така и на медицински консумативи и тестове", е казал още президентът Мун Дже Ин пред премиера Борисов.

По време на телефонния разговор между двамата е било подчертано, че България и Република Корея прилагат едни и същи мерки за физическа изолация и дистанциране, както и едни и същи процеси на профилактика и лечение. Премиерът Бойко Борисов и президентът Мун Дже Ин са споделили становището, че двете страни са предприели едни от най-адекватните мерки за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти. "Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство - пандемия от COVID-19", е бил категоричен премиерът Борисов пред южнокорейския държавен глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари