Галъп: Над половината българи очакват срив на доходите си заради COVID-19

82% от тях приемат мерките за неприятни, но поносими
1 апр 2020 15:20, Анисия Иванова
65
Галъп: Над половината българи очакват срив на доходите си заради COVID-19
Снимка: Галъп интернешънъл

Мерките срещу COVID-19 са "неприятни, но поносими" за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са "вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

За изтеклата седмица по основните въпроси в анкетата няма съществена динамика, сочи вторият сондаж на “Галъп интернешънъл“ по отношение на коронавируса и предприетите мерки. Допитването е проведено сред 850 души на 30 и 31 март. 

2/3 от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%) и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%).

Действията на правителството отново се оценяват високо – както и миналата седмица. В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите.

По главния индикатор на проучването: дали хората пребивават в:
- панически страх – 24%;
- тревога – 60%;
- реагират спокойно – 13%;
- останалите се затрудняват да отговорят.

Обезпокояващи обаче са числата, описващи икономическото съзнание на населението: повече от 1/3 декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

Още по темата

Цели 6% от работещите (удвояване за две седмици) заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими.

Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци.

----------------------------------------------------------------------------------

Поручването е направено на 30 и 31 март от "Галъп интернешънъл“ сред 850 българи над 18 години, със собствено финансиране.1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултати според фиксираните отговори в анкетата. Дали мерките да достатъчни? Ами как да отговоря, когато смятам, че мерките са неадекватни и от тях полза няма, а има само вреда? Да трябват мерки, но адекватни, а не като сегашните. Основната мярка трябва да бъде принудителна 40 дневна карантина за всеки дошъл от чужбина и то още от границата под полицейски конвой в охраняем изолатор.
52
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Заглавието е достатъчно красноречиво,нататък няма смисъл да се чете.
51
2
 
3
 
! Отговори
Страшно преди 4 години
Да живее глобализацията и позитивната национализация! Вън капитализма, IT-тата бяха дотук бахбабхах, когато един обикновен фаянсаджия има работа, а IT-тата спят, безценно! Поздрави за всички, които знаят що е истински труд, полагащ се без мисъл за колко пари ще изкреташ от тва, а с отдаденост! За всички лекари, които рискуват животите си заради нас, и за всички доброволци, които геройски помагат в тези трудни времена! Това са рицарите на нашето време, не вие мили другари с огромните спестявания!
50
3
 
3
 
! Отговори
Дунапрена преди 4 години
Поздрави драги ми смехурковци от къщата ми в Орша, Беларус. Искрено се позабавлявах на комедиантите (няколкото тежки бизнесмени от коментарите отдолу), чаках тоя момент да ви затрака комплекса ви за малоценност и гадните ви грозни жени, ако имате такива изобщо, да са по цял ден с вас. А сега как е чувството, като отдолу ви духнаха под дебелите мазни ауспуси, които не знаят що е да свършат истинска образцова и видима работа, а са свикнали по цял ден на стола и втренчени. Бързо нещо абдикирахте,а?
49
4
 
16
 
! Отговори
бачкатор преди 4 години
Кви са тия бизнеси, кво е това чудо, да нямат финансови резерви за 2 месеца, да си покрият текущите разходи? Това не е бизнес, това е пародия. Работя в малка чужда фирма, там са си разчели финансите да могат да осъществяват дейност една година без никакви приходи и без никакви заеми. Това си е буфер, който всеки грамотен бизнес трябва да има. Не можеш винаги да разчиташ на бъдещи приходи, те не са никога гарантирани.
48
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ние пенсионерите няма да дочакаме увеличението на пенсиите и връщането напари за парното
47
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо никои не изледва как ще повляе на разходите??? Аз си направих следната сметка. Имах да използвам доста отпуска, и от 15 март до вчера бях платена, та за март никви грижи, сега април неплатена. Но За Март не съм дал, 200лв гориво, 200лв кръчми, 100лв кино театър, поне 200лв и от дрехи. Април отмених ходенето до гърция 1000лв, пак гориво 200лв, и поне 400 разни прищявки. Та за двата месеца ще спестя поне 2300лв, които щях да изхарча. Имам доста резерви та и Май мога да избутам.
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-смешното е че има хора които си мислят че доходите им няма да спаднат и ще останат незасегнати, а още по-смешна е позицията на финансовия министър според, който 3 % спад се явява най-мрачната прогноза :) ми то до момента има повече от 3 % спад
45
3
 
18
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
Какво пишете статистики ПАРЛАМЕНТА герб си вдигнаха заплатите ,вие си пишете граФиките чертайте си рисунки.Днес е гласувано много брутално в COVID19
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички държавни служители - на минимална работна заплата до края на извънредното положение! Не може всичко да е за сметка на частния сектор!
43
0
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Аз бих дал пример с много топ компании колко години работиха само по вътрешни проекти и накрая се продадоха на по-големите на безценица. Кой беше съкратен? Почти никой, разбира се. В момента е възможно да се случи нещо подобно, но надали. Например, имаме ръст със 450% на новите лога за онлайн хазарт. Всеки работи от вкъщи и иска да цъка нещо. За статистическите данни колко струват какво правят хората по карантинно време да не говорим- и там имаме огромен ръст.
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43...Ами ела да ти ги покажа и ще повярваш. Това са млади хора останали без работа и доходи. Нямат спестявания изплащат жилище а за децата нямат пари за хляб и прибягват до кредити. Да ги гледат как *** от глад ли. Ти ще ги гледаш ли или ти си ялов и нямаш деца. На някои сеяндури им е широко около врата и си мислят че всички са като тях.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27 Ейййй най накрая има един човек който да не го мислим.....
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Понеже и аз съм в сектора и гледам се изказваш, че ти и работодателя ти яко те плащали, а при евентуален спад няма да бъдеш обезщетен. - Имам въпрос - Не ти ли е хрумвало, че това нашето е балон? Това, че си примерно някакъв цъкащ скриптчета за потребителски интерфейс да кажем за дронове за поръчка на пърлени прилепи няма нищо общо с реалната икономика. Няма логика да не пострадаме - ние сме виртуална надстройка на физическите неща.
39
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Трябваше да напишат че това допитване е правено между чиновници и държ.служители.търтей.
38
8
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
То бива лъжи и манипулации а *** това е върхът,половин България е пред фалит и безработица,а тези пишат глупости!!!ужас...
37
3
 
26
 
! Отговори
МКII преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Викаш, наемните работници ще загинат? Не, това няма как да стане. Обаче може да стане така, че много "бизнесмени" ще станат наемни работници. Защото от наемни работници винаги ще има нужда, но от пишман бизнесмени, които нямат резерв дори за една седмица, няма да има нужда след тази криза. Икономиката в досегашния си вид вече приключи и сега се чисти от излишните стопански субекти.
36
6
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Драги ми смехурко, не разбираш манталитета на успелите, не се опитвай, не си там. Разбира се, че един човек, когато е вложил стотици хиляди в нещо, иска доходност от това. А какво получава? Усмивка по радиото и жалки 1500лв. месечно за 8 месеца. Нека ти кажа как мислим кариеристите. Аз не съм човекът, написал този коментар, но и аз мисля, като него. Всеки в IT сектора има обезщетение при съкращение. Ти какво си мислиш?! Че, като имам 250-500к банкова смета и ще спра да работя ли?! Ами не...
35
2
 
12
 
! Отговори
Шака Зулу преди 4 години
До azПо принцип ще паднат цените, но май ще паднат и доходите и няма да видим файда от по-ниските цени.
34
6
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Поредното платено "проучване" !Над 50% ?Ами, аз познавам много хора с бизнес. Нито един от тях обаче не е незасегнат !За наемните работници да не говорим. Те масово ще загинат.Даже аптеките ще закъсат, защото хората като нямат пари ще спрат да купуват лекарства.