Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски

Много наши сънародници смятат, че коронавирусът е пуснат нарочно
257
Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса, а 33% - не. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19 у нас. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Според резултатите 70% от хората смятат, че България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Още по темата
Цели 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение, а 8% не могат да дадат оценка. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като 63% от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани и имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. На най-положително отношение се радва председателят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски, като 66% посочват, че имат положително отношение към него, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение има и към премиера Бойко Борисов - 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Здравните експерти Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев  с 33% положително и 16% отрицателно.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към "затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора".
Само 15% не подкрепят тази мярка.

59% от българите подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението "коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип", то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отрицателно ми влияе само собственото ми прозрение, че двойните стандарти са във възход още по голям от преди. Няма дебат защо стигнахме до тук, няма поемане на вина, няма перспектива, напротив...
105
6
 
20
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Абе какви мерки, Вие като ги пишете тия статии въобще вярвате ли си.Все повече магазини и магазинчета отварят, все повече хора има в градският транспорт, скарата на сточна гара отвори, Аладин на сточна и той отвори, днеска получавам на пощата известие, че и Декатлон отваря при спазване на изискванията....А за капак на всичко има и "мерки" за църквата по Великден....Та пак питам, като пишете тия статии вярвате ли си?!?!
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е малко като при избори: който и да питаш не е гласувал за герб, но на края герб са първа политическа сила. Мейд ин БГ
103
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много адекватни мерки.Свекървата и Мангъра мътят водата,но короната си знае работата. Скоро ще им дойде на гости да им тества имунитета. Стадния...
102
4
 
16
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Как няма да одобряват?И аз ако бях на синекурна службичка, заставен на стоя в къщии да "работя дистанционно", само на ядене, пиене, п*рдене и по цял ден, а в същото време заплатка от 20 000 на месец ми влизав джоба и аз ще искам още половин година "специалните мерки",че като се оправи работата наесен да си почина я в Италия, я в Испания,където обеднелите ще ме обслужват като цар.
101
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** по начало не удобрява нищо, защото е никой с коплекс за малоценност и гледа да го избива като се прави на експерт.
100
8
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До 103:):):):):):)Другия път ше те питат:):):):)
99
6
 
19
 
! Отговори
погребално бюро Вой преди 4 години
Мутафчийски има вроден талант , трябва да отвори траурна агенция после.
98
8
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугитеи *** мерки одобри,седи си вкъщи, другите,ще рискуват със ковид.
97
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не ги одобрявам мерките. И никой не ме е питал.
96
9
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
2021 на Парламентарните се е видяло,че взимаме и Перник:):):):)За Русе не е много ясно,но Перник на 100%:):):):)
95
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не бяха ли забранени фалшивите новини?!?!?!?
94
11
 
7
 
! Отговори
Здрасти преди 4 години
Масово българите са комунисти така че не е изненада
93
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 години са си търпели робството, та една карантина управлявана от подобни дерибеи ли няма да изтърпят....*** народ....
92
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето одобрявате сте за мозъчни трансплантации!
91
3
 
4
 
! Отговори
СЕГА КОДА Е 22595 преди 4 години
ПРОДАВАМ Субаро Импреза,, НЕВЕРОЯТЕН! На вашето внимание, Продава се рали автомобил на 80 000 км, каран е от баба ми веднъж, когато и го купихме. През останалото време седи в хола, покрит с покривало, отвиван е само за да му се сменя масло и да се поддържа веднъж месечно.Тунинг! ! ! (Професионален, японски ! ! !)0-100: 2.6 секунди на DynoНови състезателни гуми, рекаро седалки, сядаш и караш ! ! ! !У Н И К А Т ! ! ! ! !БОНБОН! ! ! ! ! ТЕЛЕФОН: НУЛА ОСЕМ ОСЕМ СЕДЕМ, ЕЛА ТИ ГО НАДЕНЕМ
90
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изследването на приятелите на ГЕРБ е струвало към 300к.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно че одобряват, толкоз хора не ходят на работа, но ще получат заплата, както други които се скъсват от работа за същите пари.Първите одобряват, макар че под сурдинка се присмиват на прецаканите.
88
8
 
13
 
! Отговори
сметка преди 4 години
Отделяне на рисковите групи и свобода за останалите за да правят груповия имунитет . Иначе всички ще агонизираме , а рано или късно рисковите пак ще се заразят и така ще умрат повече хора накрая .
87
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на соца имаше един виц :Събрали се на оня свят Анибал,Наполеон и Хитлер .Анибал казал:Ако имах още сто слона щях да победя Рим.Наполеон казал:Ако бшх построил навремето подводници щях да победя Английския флот.Хитлер констатирал:Ако имах вестник Ноес Дойчланд никой ншмаве да знае,че съм загубил войната.....Така и с агенция ТРЕНД. Не е важно какво мисли електората,важно е кой прави " проучването"