Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина

Порталът covid.bg е привлякъл над 200 хил. потребители
Обновена: 7 апр 2020 14:41 | 7 апр 2020 14:30, Анисия Иванова
57
Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина
Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Информационният портал на "Пирогов" covid.bg е направен по образец на немската, британската, австралийската здравни системи. Това обясни неговият създател д-р Иван-Асен Шишманов от УМБАЛСМ "Пирогов" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Съдържанието и въпросите са съобразени с препоръките на СЗО.

Д-р Шишманов разкри детайли - сайтът има няколко секции, като най-голям интерес представляват разделите „Често задавани въпроси“ и „Превенция“. Важно е да се знае, че сайтът не запазва никакви лични данни, акцентира той.

"За да попълните въпросника, свързан с това дали попадате в рисковата група за новия вирус COVID-19, трябва да имате симптоми. Най-често ни питат какво представлява заболяването, как протича, как се предава", обясни лекарят.

Д-р Шишманов посочи, че сайтът вече е привлякъл над 200 хил. уникални потребители. 90% от тях са от България, другите са - от чужбина.

Той обясни, че намалява потокът на леко симптомно болните, в болницата в последните дни идват хора с тежка клинична картина на заболяването. Все по-рядко виждаме пациенти с лека грипоподобна симптоматика у нас.

"Митовете, свързани с коронанавируса, са, например, че конкретни храни и напитки ни предпазват. Най-добре е да си мием ръцете често, като миенето с вода и сапун е достатъчно. Носенето на маски, особено в затворени пространства с хора, също е добър вариант за превенция", подчерта той.

Той обясни, че засега няма данни имуностимулаторите да помогат срещу заразата. "Единствено има данни за употребата на витамин С във високи дози, около 1500-2000 мг дневно. Но това са данни от САЩ от 100 човека, при тях заболяването е протекло леко след приема му", разясни лекарят.

Той допълни, че след началото на епидемията в болницата вече не отиват хора с мними оплаквания, а хора с дихателни проблеми и разгъната клинична картина.

По думите му заразяването на медиците е неизбежно в сегашната ситуация.

За кампанията "Да дарим за тези, които ни спасяват", както и още от разговора чуйте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МоновТест бе, Монов, тест! Преглед от лекар и назначено лечение. А не по телефона "Ало,ало. Тук НОЩен ...".
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мобилно приложениеПоинтересувай се, и другаде се препоръчва най-напред дистанционна връзка с джипито. Иначе *** в чакалнята да си менкаш вирусчета.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Някъде де виждате да са взели други мерки освен социална изолация и маски?Или Вие смятате, че живеете на друга планета?
28
0
 
22
 
! Отговори
мобилно приложение преди 4 години
Ми като се лекуват "дистанционно" от джипита и щабове, така ще е!Сега и бърза помощ не смееш да викнеш - и там били заразени!Спасяваме се поединично! Направихте хаос в паниката или паника в хаоса - все тая. Пари нема, давайте дарения.. Резултатът е плачевен и то за наша сметка.Вашите сметки са ни ясни ...
27
5
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 4 години
И тоя да вземе да сложи едни пагони та да се знае кой кой е. Ей такива натегачи и връзкари скапаха медицината. Ще захлеби докторчето.
26
2
 
13
 
! Отговори
непразнично преди 4 години
Ами ще идват с тежки оплаквания, като не ги лекуват навреме! Я не може да се пътува, я лекари в стачка, я може по телефона, я сега е епидемия и друго не ме интересува!Кой ви би по главата да спрете куп дейности? Били мними пациенти! Да не се окаже сега, че мними болни са вашите медици , хоп наведнъж 8, с коронавирус, ама лек, без симптоми?!
25
2
 
23
 
! Отговори
О преди 4 години
ТМдаааааа......... Така става, като всеки се занимава с несвойствени за него дейности!В нормалните държави пожарникарят се занимава с пожари, коремният хирург с коремна хирургия, а епидемиологът и вирусолог с епидемии и вируси.........
24
2
 
16
 
! Отговори
Този преди 4 години
Мдаааа Те това резултатът от карантиниране без на масово тестване! Точно целта на масовото тестване, е да пресечеш навреме тежките случаи.
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Джонсън се правеше на корав и твърдеше, че това е просто грипче. Ръкуваше се по болниците с бони от ковид да покаже, че няма страшно и виж до къде се докара. От много акъл.
22
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога да ги взимат по болниците? С хрема и кашлица и евентуално да чакат да се влошиш.Борис Джонсън 10 дни си беше в тях. Що не го взеха в болница от ден едно?Само мрънкала и професори в тая държава. Стои пред компа и дава съвети, нищо че има интелект колкото амеба.Всичко знае как да реши ***, ама пред компа. В реалния живот нищо не решава, щот все некой друг му е виновен, но не и той самия.
21
1
 
7
 
! Отговори
Valonia преди 4 години
Te ne lekuvat, te chakat da vidiat koi shte umre.
20
5
 
15
 
! Отговори
Монов преди 4 години
Нали това е страшното на вируса, една седмица *** кашлица и бум, дробовете на каша. Това е коварното, не знам дали го разбирате. И ми обяснете всички тук от форума,като знаете всичко, как да се настанят хиляди с леки симптоми в болниците, как???? Нима има място? Това е страшното на тази болест, ще оцелеят силните имунитети.
19
0
 
6
 
! Отговори
violet преди 4 години
Bolnichno lechenie kogato e kysno. Komu e nujno?
18
2
 
31
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Е нали на тези с леки симптоми и такива с "леки" бронхити и пневмонии ги лекувате по телефона докато не започне да им посинява поне едната джука! Не обвинявам лекарите, истината е, че са виновни некадърните крадливи управляващи последните 30 години. Тук влиза и Баце Бойко, най-дълго управлявалият тази страна след 1989г. При 500 доказано заразени, от които само 200 са в болниците, системата рухна. Това е грозната истина.
17
1
 
5
 
! Отговори
никой преди 4 години
тоест заразени някъде преди около 10-15 дена.интересно е колко безсимптомни има.почвам да се чудя дали ИП не закъсня.Но дори и да е било точно на време , нямаме никаква дисциплина.Тестове няма и не знам до кога трябва това да се повтаря , а наличните не са точни.
16
1
 
40
 
! Отговори
тя преди 4 години
По- леките случаи ги карат да си стоят в къщи и при влошаване ги взимат в болница и там умират ! Егати тактиката !
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само последните дни ли?
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента вероятно хиляди умници... се самолекуват...Затова сега в Пирогов идват такива в тежко състояние . Защото хората ги е страх от болниците и от обвиненията на тези които са заразили без да знаят.Затова са и малко тези които се съобщават на брифинга.
13
7
 
26
 
! Отговори
А миналата година преди 4 години
А миналата година през март колко пациента са починали от пневмония в Пирогов и в страната?
12
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тарикати сеяндурски защо не се правят тестове във всички общинински градове. Раздават се на кметовете тестове обучават се хора които да правят тестовете и така няма да има непроверен човек. А сега има хора без симптоми но сеят заразата. Тези без симптомите са сред нас. Ходят пазаруват разхождат кучета и сеят заразата. Така ли ще се справим с Проказата. Така и след 10 години ще сме на това ниво. Това нее обикновено вирусче това е вирус изпуснат от лаборатория.

Спонсорирани публикации