Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина

Порталът covid.bg е привлякъл над 200 хил. потребители
Обновена: 7 апр 2020 14:41 | 7 апр 2020 14:30, Анисия Иванова
57
Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина
Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Информационният портал на "Пирогов" covid.bg е направен по образец на немската, британската, австралийската здравни системи. Това обясни неговият създател д-р Иван-Асен Шишманов от УМБАЛСМ "Пирогов" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Съдържанието и въпросите са съобразени с препоръките на СЗО.

Д-р Шишманов разкри детайли - сайтът има няколко секции, като най-голям интерес представляват разделите „Често задавани въпроси“ и „Превенция“. Важно е да се знае, че сайтът не запазва никакви лични данни, акцентира той.

"За да попълните въпросника, свързан с това дали попадате в рисковата група за новия вирус COVID-19, трябва да имате симптоми. Най-често ни питат какво представлява заболяването, как протича, как се предава", обясни лекарят.

Д-р Шишманов посочи, че сайтът вече е привлякъл над 200 хил. уникални потребители. 90% от тях са от България, другите са - от чужбина.

Той обясни, че намалява потокът на леко симптомно болните, в болницата в последните дни идват хора с тежка клинична картина на заболяването. Все по-рядко виждаме пациенти с лека грипоподобна симптоматика у нас.

"Митовете, свързани с коронанавируса, са, например, че конкретни храни и напитки ни предпазват. Най-добре е да си мием ръцете често, като миенето с вода и сапун е достатъчно. Носенето на маски, особено в затворени пространства с хора, също е добър вариант за превенция", подчерта той.

Той обясни, че засега няма данни имуностимулаторите да помогат срещу заразата. "Единствено има данни за употребата на витамин С във високи дози, около 1500-2000 мг дневно. Но това са данни от САЩ от 100 човека, при тях заболяването е протекло леко след приема му", разясни лекарят.

Той допълни, че след началото на епидемията в болницата вече не отиват хора с мними оплаквания, а хора с дихателни проблеми и разгъната клинична картина.

По думите му заразяването на медиците е неизбежно в сегашната ситуация.

За кампанията "Да дарим за тези, които ни спасяват", както и още от разговора чуйте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
57
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Да,с тежка ще са.Щото ги лекуват от вкъщи,дистанционно и докато не си пред умирачка-болница-няма!Кво да ти правя като не си депутат!?
10
1
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 4 години
Е, и какво от това ?????
9
2
 
55
 
! Отговори
М преди 4 години
ЭАЩО НЕ ГИ ПРИЕМАТЕ ПО РАНО А ЧАКАТЕ ДА СТАНАТ С ТЕЖКИ ПРИЭНАЦИ КАКТО КАЭВА ДР мутафчиски трябва да се эадушават повече над средното или такива каквито каэвате че приемате много напреднали и в същото време болниците праэни ЛЕГЛА ИМА И ПРИЭОВАВАТЕ БОЛНИ С КОРОНАВИРОС ДА СИ СТОЯТ В КЪЩИ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАКВО СТАВА С ВА КАКВИ ЛЕКАРИ СТЕ
8
29
 
20
 
! Отговори
! преди 4 години
Да се влоши човек до крайна форма означава да гласува за БСП.
7
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какви да идват, след като ни инструктирахте да си стоим вкъщи, докато не се влошим в крайна форма.....
6
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Горанов тъпака ще им превежда 85 пр щото нямали работа! Ама гробищата имат нешастници! Сега ще умрът много повече хора от др болести, защото никой не ги лекува заради 25 умрели от двустранна пневмония!
5
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаааа... Всички виждаме, как строгите мерки на социална изолация, въведени от другаря Бойко Борисов, вече дават видими резултати!Все повече болни от коронавирус, сигурно и жертвите ще нарастнат главоломно...Или както много правилно цитира доктор Мангъров дневника на Таня Савичева през обсадата на Ленинград: "В понеделник умря мама. Във вторник - еди какво си"Също като нашия оперативен щаб!
4
1
 
54
 
! Отговори
Клинична картина преди 4 години
А какви хора иска да отиват там. Като преди това те лекуват по телефона, стоиш си в къщи, чакаш една седмица да развиеш по тежки симптоми и чак като вземеш да риташ те взимат в болница,
3
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите и медицината не могат да предложат решение на проблема с вируса и предлагат мерки както в средновековието - както при чумата - изолация. А ние това и без лекарите го знаем.
2
4
 
34
 
! Отговори
Спец преди 4 години
"Важно е да се знае, че сайтът не запазва никакви лични данни, акцентира той." Сайтът не запазва, но сървърите м/у този сайт и потребителите колко неща могат да запазват, докторче - представа си нямаш!!!
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом лекарите настояват, ще трябва да затегнем мерките.Клоуни, много сте елементарни.