"Светъл коридор" за децата: Да имат часове, в които да играят навън

Част от мерките са вредни за хората с хронични заболявания
8 апр 2020 12:57, Боряна Павлова
23
"Светъл коридор" за децата: Да имат часове, в които да играят навън
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

"Светъл коридор" за разходка на деца в градинки и площадки предлага адв. Мария Петрова. Специалистът по медицинско право и доскорошен член на разпуснатия Медицински съвет към МС е изготвила мотивирано становище по предложението си.

Става въпрос за часови отрязък, в който деца от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения.

"Давате си сметка не само колко е трудно едно дете да бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му", посочи адвокат Петрова пред БНР.

Още по темата

Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания, смята Мария Петрова. Министерството на здравеопазването и Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до дължимата медицинска грижа, изтъкна тя.

Спирането на детските и женските консултации например по думите й крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата като контингент, който подлежи на планови имунизации.

Какво ще се случи, ако впоследствие се родят деца с увреждания, защото сме лишили бъдещите майки от надлежно наблюдение по време на тяхната бременност, попита Мария Петрова.

За някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето, предупреждава юристът.

Относно работата на денталните практики в ситуация на неотложност тя посочи, че няма легална дефиниция за това какво е неотложност. "Това са хиляди стоматолози – една част от тях не работят, други работят при определени условия..."

Необходимо е малко повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат недвусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни, категорична е адвокат Мария Петрова.

Отвъд разхлабването на режима за провеждането на фермерските пазари, трябва да мислим и за това, че извън извънредното положение продължава да има хора с нужда от медицинска грижа, подчерта специалистът по медицинско право.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обясни после на едно дете, как да излезе ама да не пипа всичко, което има на света и после да не си ьавира ръцете по очи, в уста и къде ли още не. Уважаема та, със становището, се помисли за много по-умна от световни експерти. Тук в Испания, няма да се види едно дете на улицата, защото после ще го отръскат родителя с такава глоба, че ще я плаща с години. Но вие си изведе те децата, водите ги болни на ясла и детска градина, със смешни извинения, че имало задна хрема и какво ли още не.
22
7
 
7
 
! Отговори
Мими преди 1 месец
Само за няколко месеца в къщи,на децата нищо няма да им стане.И за кучетата,трябва забрана!
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,нема да миряса тоя народ докато не заприличаме на Италия !
И сега си разхождат децата по цял ден , поне една кърпичка на устата да сложат от Солидарност да не заразят възрастен - ама Не !
Като разбраха ,че децата не мрът и не им пука за другите
Другия път като ревнат по телевизиите за болно дете и аз ще си викам кво ми пука !
20
7
 
9
 
! Отговори
кучкар преди 1 месец
Аз нямам проблем с излизането, но действително е крайно време да пуснат децата навън. Въпреки че обикновено кучкарите се противопоставят на майките с децата, гадно ми е като гледам как докато аз разхождам кучетата си на поляната, майки с деца с маски вървят напред-надзад по тротоарите и се правят, че тъкмо се прибират от магазина. А полицаите си обикалят с патрулката и си търсят занимание, не закачат всеки - така е, избират си.
19
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Другарко Петрова, ще ли бъде необходимо децата да сложат на реверите си и шестограм?
18
3
 
16
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
До Анонимен

Никой не те е спрял да излизаш - можеш спокойно да се разхождаш по тротоарите или междублоковото пространство. Никой няма да ти направи забележка, ако не минаваш през паркове и градинки.
Всяка вечер излизам и си правя една обиколка на квартала - около 40 минути, срещали са ме полицаи и само са ме предупреждавали да не ходя по места, където могат да се съберат повече хора, но по тротоарите свободно може да си се разхождам.
17
4
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
До Анонимен 5

Говори само за своите, явно затлъстели и обездвижени деца.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките им мерки са двусмислени...
Карантината изглежда железна заради думите.
Масовата психоза е страшна работа със страшни последствия. Рискът да загубим здравия си разум е огромен. Ако някой се е съмнявал в силата на пропагандата, сега е моментът да прозре опасността.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и аз съм против, парковете са само за кучета и нагли кучкари
14
17
 
10
 
! Отговори
никой преди 1 месец
против съм.съвремените деца в 90 процента от времето навън цъкат по телефона
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У булгарско много малко заразени и смъртни случаи я да пускат народа да оди спокойно че така коронавируса се обезсмисля
12
4
 
4
 
! Отговори
69 преди 1 месец
До Анонимен

що, много си специален и не ти отива да пасеш крави ли? Хем социална изолация, хем ще си правиш разходки....
11
7
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Разбира се, че ще си разхождаме децата. Какви са едни 300 лева вместо доброто прихично здраве. Все едно съм платил за частна разходка в парка :)

Хайде до скоро.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който иска да се крие като зайче няма проблем.
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69

Въобще не излизай, но не давай наклон на другите.
8
15
 
29
 
! Отговори
69 преди 1 месец
Аз предлагам всички разглезени градски лигльовци , които не могат без слънце и разходки, да им се осигури безплатен транспорт и да вървят на село да помагат на земеделските стопани. Може да се осигури и работа на открито по пътища, мостове и магистрали.
7
3
 
5
 
! Отговори
БатБой Ко? преди 1 месец
Турски учени от град Батман в южна Турция откриха връзка между човека прилеп известен като Батман и леля Назифе от сюргюн махала!
6
8
 
7
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 1 месец
Светла му памет на светлия коридор и на адвопляските глупости. Скоро и за тези няма да има работа и прегарят бушони.
5
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе в кой свят живеете бе, децата са по-добре от всякога, в нормално време не можеш да ги помръднеш от компютъра камо ли да ги изкараш навън, какви градинки, какви 5 лева....
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще има светъл коридор да има за всички, всеки има нужда да излезе на слънце.