"Светъл коридор" за децата: Да имат часове, в които да играят навън

Част от мерките са вредни за хората с хронични заболявания
8 апр 2020 12:57,
23
"Светъл коридор" за децата: Да имат часове, в които да играят навън
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

"Светъл коридор" за разходка на деца в градинки и площадки предлага адв. Мария Петрова. Специалистът по медицинско право и доскорошен член на разпуснатия Медицински съвет към МС е изготвила мотивирано становище по предложението си.

Става въпрос за часови отрязък, в който деца от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения.

"Давате си сметка не само колко е трудно едно дете да бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му", посочи адвокат Петрова пред БНР.

Още по темата

Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания, смята Мария Петрова. Министерството на здравеопазването и Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до дължимата медицинска грижа, изтъкна тя.

Спирането на детските и женските консултации например по думите й крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата като контингент, който подлежи на планови имунизации.

Какво ще се случи, ако впоследствие се родят деца с увреждания, защото сме лишили бъдещите майки от надлежно наблюдение по време на тяхната бременност, попита Мария Петрова.

За някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето, предупреждава юристът.

Относно работата на денталните практики в ситуация на неотложност тя посочи, че няма легална дефиниция за това какво е неотложност. "Това са хиляди стоматолози – една част от тях не работят, други работят при определени условия..."

Необходимо е малко повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат недвусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни, категорична е адвокат Мария Петрова.

Отвъд разхлабването на режима за провеждането на фермерските пазари, трябва да мислим и за това, че извън извънредното положение продължава да има хора с нужда от медицинска грижа, подчерта специалистът по медицинско право.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обясни после на едно дете, как да излезе ама да не пипа всичко, което има на света и после да не си ьавира ръцете по очи, в уста и къде ли още не. Уважаема та, със становището, се помисли за много по-умна от световни експерти. Тук в Испания, няма да се види едно дете на улицата, защото после ще го отръскат родителя с такава глоба, че ще я плаща с години. Но вие си изведе те децата, водите ги болни на ясла и детска градина, със смешни извинения, че имало задна хрема и какво ли още не.
21
7
 
7
 
! Отговори
Мими преди 4 години
Само за няколко месеца в къщи,на децата нищо няма да им стане.И за кучетата,трябва забрана!
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,нема да миряса тоя народ докато не заприличаме на Италия !И сега си разхождат децата по цял ден , поне една кърпичка на устата да сложат от Солидарност да не заразят възрастен - ама Не ! Като разбраха ,че децата не мрът и не им пука за другитеДругия път като ревнат по телевизиите за болно дете и аз ще си викам кво ми пука !
19
7
 
9
 
! Отговори
кучкар преди 4 години
Аз нямам проблем с излизането, но действително е крайно време да пуснат децата навън. Въпреки че обикновено кучкарите се противопоставят на майките с децата, гадно ми е като гледам как докато аз разхождам кучетата си на поляната, майки с деца с маски вървят напред-надзад по тротоарите и се правят, че тъкмо се прибират от магазина. А полицаите си обикалят с патрулката и си търсят занимание, не закачат всеки - така е, избират си.
18
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарко Петрова, ще ли бъде необходимо децата да сложат на реверите си и шестограм?
17
3
 
16
 
! Отговори
Васил преди 4 години
До АнонименНикой не те е спрял да излизаш - можеш спокойно да се разхождаш по тротоарите или междублоковото пространство. Никой няма да ти направи забележка, ако не минаваш през паркове и градинки.Всяка вечер излизам и си правя една обиколка на квартала - около 40 минути, срещали са ме полицаи и само са ме предупреждавали да не ходя по места, където могат да се съберат повече хора, но по тротоарите свободно може да си се разхождам.
16
4
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 5Говори само за своите, явно затлъстели и обездвижени деца.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките им мерки са двусмислени...Карантината изглежда железна заради думите. Масовата психоза е страшна работа със страшни последствия. Рискът да загубим здравия си разум е огромен. Ако някой се е съмнявал в силата на пропагандата, сега е моментът да прозре опасността.
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз съм против, парковете са само за кучета и нагли кучкари
13
17
 
10
 
! Отговори
никой преди 4 години
против съм.съвремените деца в 90 процента от времето навън цъкат по телефона
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У булгарско много малко заразени и смъртни случаи я да пускат народа да оди спокойно че така коронавируса се обезсмисля
11
4
 
4
 
! Отговори
69 преди 4 години
До Анонименщо, много си специален и не ти отива да пасеш крави ли? Хем социална изолация, хем ще си правиш разходки....
10
7
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Разбира се, че ще си разхождаме децата. Какви са едни 300 лева вместо доброто прихично здраве. Все едно съм платил за частна разходка в парка :)Хайде до скоро.
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да се крие като зайче няма проблем.
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Въобще не излизай, но не давай наклон на другите.
7
15
 
29
 
! Отговори
69 преди 4 години
Аз предлагам всички разглезени градски лигльовци , които не могат без слънце и разходки, да им се осигури безплатен транспорт и да вървят на село да помагат на земеделските стопани. Може да се осигури и работа на открито по пътища, мостове и магистрали.
6
3
 
5
 
! Отговори
БатБой Ко? преди 4 години
Турски учени от град Батман в южна Турция откриха връзка между човека прилеп известен като Батман и леля Назифе от *** махала!
5
8
 
7
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 4 години
Светла му памет на светлия коридор и на адвопляските глупости. Скоро и за тези няма да има работа и прегарят бушони.
4
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе в кой свят живеете бе, децата са по-добре от всякога, в нормално време не можеш да ги помръднеш от компютъра камо ли да ги изкараш навън, какви градинки, какви 5 лева....
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще има светъл коридор да има за всички, всеки има нужда да излезе на слънце.