Банките ще разсрочват кредити до 6 месеца заради кризата

Възможността обаче изтича е до 31 декември 2020 г.
Обновена: 10 апр 2020 14:57 | 10 апр 2020 14:57, Камелия Цветанова
20
Банките ще разсрочват кредити до 6 месеца заради кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Банките могат да започнат отсрочване на задължения, след като БНБ даде съгласието си.

До това решение се стигна заради кризата, свързана със строгите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Търговските банки, приели да прилагат утвърдения ред за отсрочване на изискуеми задължения, ще обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин, се казва в съобщението, съобщиха от централната банка.

Още по темата

Утвърденият частен мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви.

Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.

Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.
 Предвиждат се три стандартизирани механизма: Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца; Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца; Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти. Съответният механизъм ще се избира по взаимно съгласие между банките и техните клиенти.

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред.

В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение, уточняват още от БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
May be преди 4 години
Всеки разумен човек, който има кредити трябва да има и спестен лев за някой и месец напред защото се стига до ситуация само след месец криза доста хора да не могат да обслужват кредитите си. Нали се сещате после, кой ще плати сметката на не разумните, живеели предните години охолно и безгрижно. При предната криза на всички съвестни платци им бяха вдигнати лихвите за да се покрият задълженията на не съвместните. Голяма част от кредитите са неразумно взети и на ръба на фин.възможности....
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано икономиката се възстанови някак за 6 месеца, но е доста съмнително... По-скоро този период ще е година, две, три... Така че изгорели ще има, за жалост. Тези, които са се надценили и нямат буфери, ще пострадат.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение към 1Ако си бил без доходи два месеца, как точно очакват на третия да имаш за двойна вноска по кредита, както и да си покриеш други разходи, които очевидно ще си отложил заради липсата на доход.Като цяло политиката за помагане на длъжниците е като и всичко друго - мижи да те лажем...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ами не, не е никаква глътка въздух, щото те сега ти дават възможност да не платиш до няколко вноски, като ще ти ги добавят към следващите, забележи! не удължават крайния срок на договора, а ги добавят към другите, които следва да плащаш в някои други месеци.Само че повечето хора са си направили сметката за сумата, която могат да отделят месечно.И ако тая сума стане двойна, то пак няма да им е по силите, без значение сега или после.
16
2
 
4
 
! Отговори
Банките продадоха преди 4 години
На мутрите лошите си кредити и като мине извънредното очаквайте избиване на 75млн лева с бухалки и блага дума по телефона....
15
2
 
20
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
Ами ако хората взимаха по 1500 евра на месец,нямаше да има толкова длъжници. Смешно е да твърдите ,че всички взимат пари за трета кола,скъп телефон или телевизор. Има много малки и средни фирми,взели заем за машини,нов цех и т.н. за да се развиват и ние работим в такива фирми. В момента държавата ги е наду.пила,намазала и всеки момент ще ги разпори. А тия дето се кефят,то и върху вас ще рефлектира. Осъзнайте го!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой хора си мислят че банките са дарителски дружества ще си говорим пак след някой друг месец
13
7
 
21
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Кредити за телевизори по 2000-3000 лв. за втора и трета кола, "дизайнерски" мебели, телефони по над 1000 лв. почивки на "екзотични" места и т.н. Другия път мислете повече, преди да решите да се правите на големи играчи, за не се излагате като сега.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност на кого са парите?
11
5
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Доста хора ще практикуват безработица като фалират половината фирми
10
3
 
15
 
! Отговори
Еди кой си преди 4 години
До 4:Пише, че ще разрочат във времето, а не че ще натрупат вноските една върху друга. Означава, че срока на кредита се удължава със срока на отсрочените вноски, т.е. до декември е трябвало да погасиш кредит, дета може да го изплащаш до юни юли догодина. А и мерките могат да се удължът, евентуално, зависи от короната
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама защо сте вземали големи заеми без да мислите бе хора, това да не са подаръци?
8
2
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Ами тегли си куршума и си я спести
7
9
 
8
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Въздух да бе след 3 месеца или 6 ако не може да плати вноските нали знаеш какво следва съдия изпълнител и опис на имуществото и човека на улицата
6
5
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Ако ти смяташ занапред да упражняваш професията "безработен", не очаквам работещите да ти плащат заемите и да те издържат!
5
0
 
4
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
много ми харесва подзаглавието :)
4
13
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Вярно е че е глътка въздух но примерно за един неработещ човек в тая криза ако след нея не си намери работа нали разбираш сметките се трупат примерно вноската му е 600 лв за три месеца ще стане 1800 как ще я плати да не говорим за фирми там сумите са по големи ще има и доста фалирали фирми от там и доста без работа
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Глътка въздух и удължаване а агонията!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срока не е какъвто решат банките, а какъвто реши вируса!Този път нямат властта.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, това е глътка въздух за длъжниците