Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време, обясни той
Обновена: 11 апр 2020 08:36 | 10 апр 2020 21:29, Анисия Иванова
1350
Ген. Мутафчийски: Ще искам по-строги мерки, напът сме сами да провалим всичко
Снимка:

Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците, напът сме сами да провалим всичко. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама“ по БНТ.

"Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то в последни няколко дни. До преди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа, наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме напът сами да провалим всичко", каза той.

По думите му много хора са разколебани, че въобще има "такова животно като коронавирус". "Появиха се толкова много хора, които, все пак зрителите им вярват, отправяха грешни послания. На това сме свидетели все по-често. Няма единност в обществото", обърна внимание ген. Мутафчийски.

Той отново обясни, че основната цел на мерките е да се държи нисък процентът на заразени, за да поеме здравната система всички нуждаещи се от медицинска помощ.

По думите му тестовете няма да решат проблема, това е нова болест и не можем да използваме стадния имунитет. Има много съобщения за резаразяване на хора, които уж са си изградили имунитет.

Все още не е ясно как ще се държи вирусът при топло и сухо време -  топло и влажно време не му влияят.

"Смятам, че са необходими по-строги мерки - трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството", допълни той.

"Толкова много хора спазваха тези правила, малка част ги нарушават и ще провалятцелия успех. Това е моят начин на разсъждение",  заключи генералът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
851
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (1181)Във Варна изпуснаха 7год. близнаци. Върнаха ги от св.Марина за домашно лечение, само за да починат 3 дни по-късно. Жалко за децата и родителите им. Но трябва да има наказания за ония в престилките.
850
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами умирайте всички! Без такива *** даже по-добре ще си живеем след това! Айде, марш простий народе навън и да те ядат по-скоро червеите!
849
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До симеоновДо ваксина може и да не стигнат, но е важно да има терапия за справяне с инфекцията. Сега масово се експериментира с лекарства, предназначени за други заболявания.
848
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие, господин генерал, не виждате ли, че вече народа не се плаши нито го вълнува тоя измислен вирус????? Всички са навън, по паркове и улици, на слънце и чист въздух. Няма как народът да изкара повече от 2 месеца без работа и БЕЗ ПАРИ. Повечето хора, които бяха освободени март, вече си търсят друга работа. Това "извънредно положение" може да продължи и година. Това означава ли, че народът няма да работи и няма да получава пари? С полиция ли ще ни накарате насила да седим вкъщи? Който умре, умре!
847
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен с главните букви: Жалко е, че няма адекватна психиатрична грижа в България! В карлуково няма Wi-Fi!
846
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук от 1000 коментара повече от 500 са от един човек, и то пишещ само с главни букви!
845
10
 
6
 
! Отговори
Д-р Димитров преди 4 години
Не се съмнявайте в способностите на този вирус!Всички ние сме произлезли от вируси!Бактериите се размножават навсякъде,докато вируса само в жив организъм.Точно затова трябва да се хванем.Ако го изчистим от нас,той ще изчезне.Но,за да го изчистим трябва наистина строга дисциплина!Самоконтрол и отговорност! Не бъдете лекомислени!Престанете да вярвате в глупости от рода,че вируса е първоизточник на икономически замисъл!С малки изключения,щаба действа адекватно и правилно! Доверете му се! Гарантирам
844
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой си мисли ,че извънредното положение ще го отменят на 13 май ,жестоко се лъже !
843
1
 
11
 
! Отговори
ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ преди 4 години
Точните резултати от масово изследване за антитела в германсският град Gangeld доказва, че 15% от населението му са изкарали короната без симптоматика! Това обаче е в силно засегнат от епидемията град. Източник telegraph.co.uk.По-рано Китайците дадоха същите резултати за около 10% от изследваните.Германия вдига много от наложените ограничения на 19 Април.
842
0
 
4
 
! Отговори
ДО 1155 преди 4 години
Моля Ви да ми посочите източника на това твърдение. Сериозно!
841
3
 
3
 
! Отговори
симеонов преди 4 години
Когато не излизат навън, младите се събират по жилищата, защото малките деца имат нужда да играят с други деца, да тичат, да скачат, да лудеят и т.н. НЕ СТАВА ДА СЕДЯТ САМО ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА. Вчера обявиха , че грипната епидемия стартирала януари в Германия вече утихва?. А с Covid 19 , май ще трябва да свикнем да живеем следващите години. Скъпо ще е : с маски, дезинфектанти, без празнични събирания, на работа, в къщи, на вилата, в парка, но по нов ненормален начин, докато измислят ваксина!
840
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предлагам онлайн интензивното с Ковид на Пирогов.веднага ще ви отпадне нуждата да отидете за салатки до пазарчето..."какво толкова ."всеки си мисли така,добре,че не знаем това което правят там докторите.едно отиване до моргата и гробищата ще ви изпари желанието за срещи с приятелите в неделя на салатка и ракийка.нямате си и представа как лесно се умира от простотия.
839
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 1142 Истината ти не струва.
838
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професоре / не Ви признвам за генерал / не сте ли разбрали , че при ГЕРБ всичко е провал? Защо пуснахте общинските пазарите да работят? Значи аз мога да си седя в къщи да спазвам карантите пазарджиите ще кръстостват от пазар на пазар за носят вирусите?Ромите тръгнаха с пълни коли по селата няма декларация няма нищо. Значи мерките Ви са гола вода избирателни.
837
5
 
14
 
! Отговори
аз преди 4 години
Отворете парковете и областните градове. Който вярва във вируса или е болен да си стои вкъщи. Здравите хора навън на слънце и чист въздух.
836
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли какво означава Пандемия???Смъртност при над 20% и повече!, тоест, при 100 човека загиват над 20 души!Няма млади, няма стари!Няма здрави, няма болни, хванеш ли го - край!Имаше такъв през 2012г, казваше се MERS.Смъртноста му надхвърляше 30%.Коронката не може на нокътя му да се опре.Но, страно, обявена Пандемия в глобален мащаб нямашеДобре, че просто изчезна внезапно, така както се беше появил!
835
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно. Трябва още по строги мерки. Веднъж седмично право да се излиза до някой магазин. Затваряне на всички квартално магазини, бензиностанции. Вечерен час от 19 до 6. Пълна забрана за пътуване между всички населени места. Да работят само големите хранителни вериги, аптеките, заетите в енергетиката, здравеопазването, полиция и армия. Бензиностанциите да обслужват само МПС на полиция, армия, здравеопазване и служебни на енергетиката. Това трябва да е поне 6 месеца.
834
2
 
6
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До Анониме""Излезте навън. Не слушайте голия череп."" Хванете заразата,бъдете болен
833
8
 
7
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До Смахнатия професор ""Времето е подходящо за разходка в парка""Времето е подходящо за заразяване от covid-19
832
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този трябва вече да развее белия флаг. Загуби битката срещу народа.