Антоний Гълъбов: Солидарността у нас е проблематична

Българинът не обича реда и правилата, оцени политологът
14 апр 2020 22:00, Анисия Иванова
41
Антоний Гълъбов: Солидарността у нас е проблематична
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Извънредното положение и зачитане правата на гражданите не се изключват взаимно. В България навлязохме в ситуацията с пандемията със сравнително ниски равнища на солидарност, и то такава, сведена до липса на правила. Това ни излага на риск.

Солидарността в социална изолация е проблематична в общество като нашето, заяви доц. Антоний Гълъбов, социолог в Нов български университет, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българското общество има тежък проблем с реда, няма правила, не обичаме да спазваме наложените. Единни сме, когато трябва да сме против тях, обясни Гълъбов.

Като друг сериозен проблем в българското общество гостът посочи отношението към възрастовата група над 65 години, която представлява една трета от населението.

"Имаме дълбоко социален проблем, свързан със стареенето. Нямаме система от социални услуги, за да осигурим на тези хора достоен начин на живот", посочи той.

Според него у нас има общо повишаване на агресивността.

"Страховете заради ограниченията в правото на свободно придвижване и изразяване на различни мнения засега са неоснователни освен в случаите на корпоративен натиск. Европейската мярка е в това, че всяко същество е носител на права. Подмяната на индивидуални с псевдоколективни права руши ценностния фундамент на Европа", смята гостът.

Доцент Гълъбов изтъкна ролята на здравните медиатори и необходимостта от масово дезинфекциране.

По повод новия обществен ред социологът отбеляза, че глобализацията е достигнала естествените си граници. "Виждаме "избуяване" на държавния протекционизъм", поясни Гълъбов.

Целия разговор гледайте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Тман преди 4 години
Ние (хората) нямаме права, ние имаме привилегии, които могат да бъдат отнети много лесно, което прави първото изречение, абсолютно ненужно!
31
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
др. гълъбов,ако българина обичаше правилата и солидарността,нямаше да изберат,такова правителство,от комунисти и лапачи.
30
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Зависи за какво става дума - защо да съм солидарен със завърналите се, които много добре знаеха за заразата, но не спряха, една погуби дори родителите си? Добре, върнали се, макар че някой ще възрази дали е добре заради отвратителното им държане спрямо страната, но да бяха спазвали ред и да се ограничи това чудо! Иначе солидарността става на глупост. И едва ли българите са толкова по-лоши от другите ......
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солидарността в България била проблематична... Пич, ти излизал ли си на запад? А в северна Америка? Давайте сравнения, моля. Не можеш да кажеш "това е светло". Можеш да кажеш "това е по - светло от еди кое си"...
28
1
 
2
 
! Отговори
До Панчо преди 4 години
Не знам кой ти плаща тролските стотинки Панчо.Но явно си е дал нахалост парите онзи, който е плащал на твоя учител по история. Знаеш ли колко народи в продължение на векове не са имали своя държава? Пък не мислят, че са били под робство.Народът по когото плюеш, е имал шест империи, преди да дойде на Балканите.Но ако глупостите, които си написал ти помагат да понесеш собствените си неудачи, като ги обясняваш с някакви илюзорни недостатъци на българите - добре, продължавай да фантазираш.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60-годишните в момента още работятТоя човек интересува ли се от статистически данни?С какво ще ги закриля,тия,60-годишните ,като в момента те изхранват ромите,за които е срамно да полагат обществено-полезен труд
26
5
 
7
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 4 години
Какво беше казал Иречек за българина? Че е пр*длив, мързелив, крадлив, смрадлив, завистлив и отмъстителен. Хубавото е, че Иречек е уцелил истината. Лошото е, че от сто години насам, българина не се е променил.
25
0
 
13
 
! Отговори
без майтап преди 4 години
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (К. Иречек, 13.12.1881 г.)
24
5
 
12
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Никинарод със акъл не можеш го пороби за 500 годпо скоро сме народ от своеволни безотговорни индивиди на които им се иска ежедневно да са над закон и правила
23
9
 
10
 
! Отговори
проктолог преди 4 години
Българинът не признава правила и не ги спазва. Българинът не понася другите българи и е егоист - мисли само за себе си. Българинът е инат и прави всичко наопаки. Българинът не носи отговорност и е невменяем. Българинът е мързелив. Българинът е апатичен и примирен. От българина нищо не става.
22
2
 
13
 
! Отговори
Пълна трагедия преди 4 години
Снощи ни представиха математик от БАН, който бърка основни понятия от математиката.Тази вечер дават думата на университетски преподавател, който е минал през БАН, за да си осигури научен статус и както се вижда, също като снощния математик не знае фундаментални постулати от областта, в която претендира, че е експерт.На такива плаща данъкоплатецът, а също и хората, които имат деца студенти.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този тръгна от БАН. Там му дадоха научна степен.Така че не се чудете, че обърква понятия и методи.
20
5
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Много антипатичен тип.Иначе е прав
19
2
 
12
 
! Отговори
Общи приказки преди 4 години
Да го питаш защо му плащат на този социолог.Не знае ли колко строги са били правилата и спазването на реда в традиционното общество. Защо не направи анализ кога българинът е започнал да пренебрегва правилата?Защо обърква две различни неща. Как е формирано днешното отношение към възрастните у нас е етнопсихологичен проблем. Липсата на система за обслужването им е в един от аспектите на социологията.Във всяко общество има специфично съотношение между колективни и индивидуални права.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е че българина е недисциплиниран.Не обича някой да му казва какво да прави. Имам преки наблюдения в момента с работата ми. Налагат се заповеди от мс, здравно министерство, рзи, хеи. За добро или лошо които трябва да се спазват. Българина все ще пита ама защо, ама как, кой каза, на луди ни правите, псувни... ХОРА, Повечето са си вкъщи, но помислете и за тези които в момента си скъсват зад ниците от работа, да има ред.Продавачи, касиери, охранители, доставчици. Всички работят
17
2
 
3
 
! Отговори
лайф из лайф преди 4 години
Пролетта на рамото ми кацнаажива и зелеееена (x2)скоро е Гергьоовден
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхме единни срещу правилата на властта, нямаше да ги оставим да ни крадат 30 години и да позволим да ни вземат свободата за която са умирали хора.
15
4
 
4
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Ами точно за това сме оцелели, като народ! Нито турците, нито гърчолята успяха да ни вкарат в кошарата и да ни изтрепят, като Българи! Защото всеки е индивидуалист, има собствен акъл и нищо не може да ни обедени, за това сме и оцелели просто казано не сме онези мириносови овце
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората от сорта на този пишман социолог разбират солидарността като "Дайте да дадете". Каква солидарност да има между мен и мафиоти около които се върти и този?
13
6
 
6
 
! Отговори
адфа преди 4 години
Българинът не обича диктатурата,има по-слабо развит малък мозък и поради това е много по-трудно манипулируем за разлика от западняците.