Стотици жалби във ВАС заради задължителните маски

Според юристи наредбата е в противоречие със закона
Обновена: 15 апр 2020 19:07 | 15 апр 2020 19:07, Красимир Ангелов
146

Стотици жалби са подадени във Върховния административен съд заради разпоредбата за задължително носене на маски на публични места. Граждани сигнализират, че хора с дихателни проблеми и деца не могат да спазят наложената мярка, а са заплашени от глоба ако я нарушат. В същото време според юристи тя е и в противоречие със закона.

Още по темата
Иво е баща на 2-годишния Ален. Заради крехката си възраст детето отказва да сложи маска, когато е навън. И така Иво среща проблем да спази мярката, наложена от държавата. "Държа в ръцете си едни потенциални 300 лв. глоба за отказ да сложи маска", казва Иво пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки че до момента не е глобен, той е наясно, че трудно би се разминал без санкция.  "Ако бъда глобен затова, че детето ми не носи маска, може би първото, което ще е направя, е съвсем учтиво пред свидетели да помоля глобяващия той да постави маската на детето ми", споделя мъжът.

А жалбите заради наложената мярка стават все повече. 

"Към днешна дата са 700 постъпили такива жалби", обясни председателят на ВАС Георги Чолаков.

Според председателя на Върховния административен съд жалбите са част от кампания в социалните мрежи, насочена срещу мярката. "На пръв прочит по-голямата част от жалбите са абсолютно идентични като основание с искане за отмяна на заповедта на министъра. Те са, както се казва, “copy-paste” със смяна на адресати и имена на жалбоподатели", допълни Чолаков.

Според юристи обаче текстовете на разпоредбата са не само неясни, но и незаконосъобразни. Нарушения има не само от гражданите, но и от органите, които следят за тяхното спазване.

"Имаме доста фрапантни случаи. Вчера например ми позвъни един клиент, който каза, че са му написали жалба за неносене на маска, но той е бил пред собствения си блок до кошчето, като е свалил маската, за да изпуши цигарата", разказа адвокатът по административно право Николай Василев.

Освен децата, затруднения да спазват забраната, имат и хората със здравословни проблеми.

"Аз имам алергии и се обривам от маската и ми е изключително неприятно, защото например като дишам в маската, ми се връща обратно въздухът и ми се изсушава и гърлото и не мога а кажа, че съм много съгласна, но това са мерките и трябва да ги спазваме в крайна сметка", сподели Анна-Мария.

"Има пропуск в съответната заповед на министъра на здравеопазването най-малко по отношение на тези лица, които са с остри респираторни заболявания и дихателни проблеми, тъй като при тях слагането или носенето на една маска може да е фатално", смята адв. Василев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле-мале... чета коментарте и се плаша - народа изтрещя
122
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Тая жена или каквото и да е там, очевидно е.. Айде ще проявя снизхождение.
121
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До някоя_си"с регистриран профил " си,а се правиш,че не можеш да четеш....ТВОЯ "профил" е "някоя_си"Въпросния "анонимен" ,поне според рода на думите,които използва,е жена..НЯКАКВА.-НЕКОЯ СИ!!!!!...Толкова страници изписа,а една проста работа не можеш да схванеш....а иначе злобарското й "Не се занимавам с ***" подсказва,че й е влязла конската муха под опашката..
120
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Чудно ми е дали вечер като спиш дали си слагаш маска или мъжа ти спи в друго помещение :) статистиката е безценна особено при борбата с вируси. На очите слагате ли нещо, щото тия вируси от там влизат като у дома..
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до някоя си ... идеята на масовото носене на маски е не лична защита а защита на другите.... максите ограничават разпространенето на вируса от хора без симптоми или с минимални симптоми, който са мнозинството източници на зараза, носенето масово на маски не предпазва нас, предпазва другите, ние сме общество не индивиди, трябва да се държим като общество
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)О стига с тия статистически данни! Въобще не ги чета и не смятам че трябва. в повечето случаи те са пълна скръб. И никога за важните неща не се информирам от интернет. не съм толкова глупава.Просто хората умират и то не един и двама. За мен това е най - вярната информация.Имаш късмет че това не се случва тук в такива огромни размери. Носенето на маски не пречи на никого.Или по - скоро пречи на тези които не са се научили че понякога правим неща които не искаме но се налага.
117
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Айде стига с тоя вирус бе. Няма да умрете. Трябвате им живи да плащате кредити и да купувате стоки, които.. Абе живейте си живота!
116
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спрете да ходите за цигари с маски който са за болница. САЩ отвилица самолети с маски FFP2/3 и Н95/99, вие или ги носите до магазина или въобще не ги носите, така лишавате някой на първа линия от адекватна защите
115
3
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Tи въобще наясно ли си какво означава щам? Сравнението е във връзка със смъртност на грипоподобно заболяване.. Божее айде нахлузвайте маските и си мислете, че опазвате някого.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо Който е глупав си е глупав, да се разправяш с такъв е губене на време. Ти сам си си заплаха казвам ти да внимаваш за твое собствено добро. и пак ти повтарям , през моето просо на никого не разрешавам да върви. И се надявам който трябва да те постави на мястото ти. И не се превъзнасяй не ми трябва и да те знам дори. Не си падам по ***. И се извини на някоя си - поне това можеш да направиш.
113
5
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Над 400 жалби....Аз очаквах привържениците на БСП и Радев да са повече щото 400 души...Ясно, че червендалестите за.д.ници остават все по малко и по малко. Възрастта не прощава на никоя партия.
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, не ви разбирам не щем да носим маски, ама сме икупили маските FFP2/3 и N95/99 - отказваме да ги носим, ще съдим държавата, ама въпреки че няма да ги носим, отказваме и да ги дарим, дори продадем на хората който отчаяно се нуждаят от тях!?! къде ви е логиката?
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Съжалявам, но имам смелостта да напиша, че животът е ценен за всеки и семейството ми се снабди с достатъчно маски ффп3"Още един шаран налапал кукичката. Утре ако ви кажат че надпис на челото "Удрай тук" ще ви предпази, ще се татуирате ли? Боже... Разбирам че искате психическо спокойствие някакво, да направите нещо и да си мислите че сте ОК, ама...прекалявате с наглия тон и хипоходнрията. Като човек ви го пиша, не като лекар. Като лекар бих ви пратил директно за аутопсия, да не се занимавам.
110
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Това няма нищо общо със свинския грип. Това е съвсем друг щам и макар да изглежда едно и също, не е. Свинският грип можеше да се лекува - това не може. Затова трябва да се действа по - строго Поне докато се намери лекарство. Маските на никого не пречат. Пречи друго - хорският инатлък, погрешното разбиране за това кое е добро и кое лошо и кога действително става въпрос за подобни неща. Ничии права в момента не се нарушават. Но на кого да го обясняваш обаче- няма на кого.
109
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен105-"Не съм съгласна да вървиш през моето просо. така че внимавай."...?!?!Заплашваш ли ме,"некоя си"?нещо си пощръкляла май...нищо не можеш да направиш по коментара ми,освен да блъскаш "палци надолу"..как ще се мотивираш,освен с.."Моето просо,твоето просо"?...айде жива и здрава да си!..Повече нема да ти обръщам внимание..Поне за тая вечер..
108
1
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Смятам така на основание на статистическите данни. Не разбирам - слушам тези, които разбират. Искаш ли да ти пусна няколко линка да четеш?
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)И кой казва че вирусът не е опасен? Ти ли? Че кой си ти?Значи ти си човекът който му разбира, така ли? И на какво основание смяташ така? Разкрий се и ни докажи че ти си кадърникът и знаеш какво говориш.Измряха вече толкова хора на мен това ми стига за да знам че вирусът е опасен.Просто си давам сметка как някои хора за да защитят тъпите си тези говорят само глупости. Нашата стратегия не е по - различна от тези на останалите. Само че нямаме капка дисциплина за разлика от тях.
106
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако имате маски FFP2 или FFP3 или N95 или N99 - не ги носете а ги дарете на някоя болница. За магазина и аптеката и на работа 9ако не е в болница с Covid) и текстилни маски са ви О.К.
105
1
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Я някоя си направи сравнение със свинския грип и няколко други произволни грипоподобни заболявания и може да ти просветне в каква заблуда си.. Всички данни ги има. Можеш да ползваш американското CDC..
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не изкупувайте маски FFP2/3 и N95/99, така лишавате медицинския персонал от тях, те не са за улицата а за болници. За улицата и домашна маска с марля върши работа