Стотици жалби във ВАС заради задължителните маски

Според юристи наредбата е в противоречие със закона
Обновена: 15 апр 2020 19:07 | 15 апр 2020 19:07, Красимир Ангелов
146

Стотици жалби са подадени във Върховния административен съд заради разпоредбата за задължително носене на маски на публични места. Граждани сигнализират, че хора с дихателни проблеми и деца не могат да спазят наложената мярка, а са заплашени от глоба ако я нарушат. В същото време според юристи тя е и в противоречие със закона.

Още по темата
Иво е баща на 2-годишния Ален. Заради крехката си възраст детето отказва да сложи маска, когато е навън. И така Иво среща проблем да спази мярката, наложена от държавата. "Държа в ръцете си едни потенциални 300 лв. глоба за отказ да сложи маска", казва Иво пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки че до момента не е глобен, той е наясно, че трудно би се разминал без санкция.  "Ако бъда глобен затова, че детето ми не носи маска, може би първото, което ще е направя, е съвсем учтиво пред свидетели да помоля глобяващия той да постави маската на детето ми", споделя мъжът.

А жалбите заради наложената мярка стават все повече. 

"Към днешна дата са 700 постъпили такива жалби", обясни председателят на ВАС Георги Чолаков.

Според председателя на Върховния административен съд жалбите са част от кампания в социалните мрежи, насочена срещу мярката. "На пръв прочит по-голямата част от жалбите са абсолютно идентични като основание с искане за отмяна на заповедта на министъра. Те са, както се казва, “copy-paste” със смяна на адресати и имена на жалбоподатели", допълни Чолаков.

Според юристи обаче текстовете на разпоредбата са не само неясни, но и незаконосъобразни. Нарушения има не само от гражданите, но и от органите, които следят за тяхното спазване.

"Имаме доста фрапантни случаи. Вчера например ми позвъни един клиент, който каза, че са му написали жалба за неносене на маска, но той е бил пред собствения си блок до кошчето, като е свалил маската, за да изпуши цигарата", разказа адвокатът по административно право Николай Василев.

Освен децата, затруднения да спазват забраната, имат и хората със здравословни проблеми.

"Аз имам алергии и се обривам от маската и ми е изключително неприятно, защото например като дишам в маската, ми се връща обратно въздухът и ми се изсушава и гърлото и не мога а кажа, че съм много съгласна, но това са мерките и трябва да ги спазваме в крайна сметка", сподели Анна-Мария.

"Има пропуск в съответната заповед на министъра на здравеопазването най-малко по отношение на тези лица, които са с остри респираторни заболявания и дихателни проблеми, тъй като при тях слагането или носенето на една маска може да е фатално", смята адв. Василев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските предпазват толкова колкото прашките предпазват задните части на жените или да е само там където има струпване...в общ.транспорт и магазините...така е и в Германия...разбира се,че хората няма да ги слагат по улиците...да не сме животни...да те принуждават да вършиш нещо безмислено...това въпросът...А и като гледам повечето само имитират,че са с маска,тъй като е под носа им...
62
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикви без работа ми пишат жалби. Не се сетиха да напишат жалба за липса на мозък, обаче.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е че написахте тази новина, така и други хора ще се сетят да напишат жалби срещу носенето на маски.
60
3
 
9
 
! Отговори
Хорке до до Хорхе преди 4 години
Като кихнеш без маска мяташ на 7 метра? Ама... ти ?! Хм.... Ти сигурен ли си, че положително имаш представа какво е 7 метра ?
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хорхе Ако беше само за теб пука ми че ми дреме -*** щом ти е толкова безразлично. Въпросът е че това е епидемия и се разпространява масово, заразява и други хора. С ковид това става толкова лесно - само да ми се изхрачиш или изкашляш насреща - нормално поведение на мъжете в БГ, за които няма нито кърпа нито нищо.Хора без никакво възпитание няма как да накараш да бъдат отговорни овен с непопулярни мерки. Нито маски, нито в къщи - тогава какво, да ви оставим да ни подлагате на риск? Хммм.
58
4
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Да припомня че президента Тръмп не е въвел задължително носене на маска. Даже и той не носи"Да припомня, че подопечните на президента Тръмп дадоха над 26 000 жертви засега.
57
9
 
8
 
! Отговори
До Хорхе преди 4 години
Като си разбирач, дай по-добра идея от маската.Щото като кихнеш без маска, мяташ на 7 метра.А маската спира в много голям процент.
56
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих препоръчала на всички тийнове или глупави младоци, които масово реват тук да гледат един много добър френски филм който се казва "Хусар на покрива". Това е една любовна история която се развива на фона на една жестока епидемия от холера. Просто едно е когато само се говори а друго когато го видиш . Тогава пак бихме си поговорили. Но не вярвам някой да си направи труда. Хората не обичат проблемите макар че те си съществуват въпреки че ги игнорираме.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 52 - Тъмп за пример, сериозно ли?
54
12
 
9
 
! Отговори
До работил сCovid-19 преди 4 години
Браво, човек, как им го каза на анонимен 37 и на всичката пас.мина лигльовци, дето не можели малко да поседят с маски, че и жалби тръгнали да пишат. А към теб единствено РЕСПЕКТ!
53
14
 
11
 
! Отговори
Не е по избор ! преди 4 години
В случая носенето на маски не е по избор, защото който не я носи може да е вирусоносител и да зарази други хора ! Не я носи за себе си, а заради другите - затова е задължителна !
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да припомня че президента Тръмп не е въвел задължително носене на маска. Даже и той не носи.
51
9
 
18
 
! Отговори
Хорхе преди 4 години
Тук има 5, 6 писаря на заплата - бранят заповедта за маските. Може пък и да са паникьори, не е сигурно. Да ги питам какво защитават ? - маските, които сме задължени да носим нямат логика, нямат и правна тежест. Тези ще питам вие наясно ли сте с какво ускорение се движат капковите дисперсии от устата при кихане ? И какво ги спира... Каква решетъчна структура трябва да има маската ?Това ограничение е поредното доказателство за набиращия сила тоталитаризъм на ГЕРБ. Крива ще им излезе сметката.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Направо кихащите да не ги пускат по тази логика.Понякога хората кихат от прах.
49
11
 
7
 
! Отговори
Много ясна преди 4 години
Жалничка хибридна атака в стил от пусто в празно , разбира се ще е без резултат, което е ясно и на вносителите и затова малко припомня безсмислените изказвания на Радев в стил да пречим пък после ще видим .........
48
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този загрижен татко да купи на хлапето маска на Вейдър, Спайдърмен или на квото там е фен, и ще носи маска. Или да не го извежда - 100 пъти казаха да си стоят вкъщи хората ако нямат спешна работа навън! Изобщо за кво е това мрънкане? Силни и смели ли сте като не носите маски? Мацките като ви видят без маска ще си кажат "Уааау, къф смел пич!" и ще се подмокрят? Или кво, ще се почувствате свободни хора, като отстоите правото си да не носите маска? Ще забравите за момент че сте роби? Наистина ли?
47
12
 
6
 
! Отговори
До анонимния с жалби преди 4 години
Всички твои познати, като пишат жалби и не щат да сложат маски, да си седят в къщи. Там не са задължителни.Ле,кета ,мр.ъсни раз.лигавени, без грам чувство за съпричастност и дисциплина!Оня глав.оч Иво от статията и той не можел да накара сина си на 2год. да сложел. Абе ей, Та-шунко, като не можеш ще си стоите у вас.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен хората трябва да имат право на избор.Всеки сам трябва да може да решава дали иска да носи маска или не.
45
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Ами хубава агитка сте спретнали. но пак казвам на себе си го правите. И най - вече на другите хора ,които с нищо не са ви виновни за да ги подлагате на риск. Междувременно не ви се стои и в къщи. И това ако не е архиегоизъм здраве му кажи.
44
13
 
12
 
! Отговори
Реаботил с COVID-19 преди 4 години
Айде всички подали жалби да зикарат половин дежурствоо в COVID-19 отделение... 6 ч. с костум, очила, маска, шлем и памперс.. не може да отидеш до тоалетна затова ти дават памперс, не може да пиеш вода, не може да се почешиш, нито да почистиш непрекъснато замъгляващите се очила и шлем пррез който нищо не се вижда,м повечето хора след 30 мин. така ще припаднат. Айде само половин дежурство изкарайте и после коментирайте маските и пускайте жалби