Как да опазим психичното си здраве в изолацията?

Напрежението сред хората расте, ежедневието ни захлупва
21 апр 2020 12:32, Красимир Ангелов
22

Как да опазим психичното си здраве в седмиците на социална изолация заради епидемията от коронавирус? Това е въпрос, към който специалистите започнаха да обръщат все по-голямо внимание.

"Стартирахме с етап, в който много бързо се адаптирахме. Мобилизацията показа добро справяне. Многоплановите ефекти ще ги следим след края на кризата. Вече започнаха да се диференцират различни групи. В началото имаше широка мобилизация на хората. Все повече ежедневието ни захлупва", посочи политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея напрежението започва да расте все повече при хората с по-сериозни проблеми в организацията на своя ден. Това се отнася за хората, които живеят в по-малки пространства, споделят жилището си с повече хора и нямат среда, в която да живеят спокойно.

"За хората, при които семейните проблеми се проектират, може да има много сериозни проблеми. Изходът от тяхната лична криза ще я видим след края на кризата", подчерта проф. Христова в ефира на "България сутрин".

Тя посъветва хората да запазят психиката си като правят ежедневни планове, тъй като вече няма как да правим краткосрочни и дългосрочни такива. Да живеем както досега, но в ограничен формат. Основната задача е структуриране на ежедневието, смята тя.

Нервите на някои хора не издържаха, стигна се и до частични протести срещу ограничителните мерки по време на извънредното положение.

"Тези, които са недоволни и в миналото са били силно срещу правителството, усетиха загуба на поле, тъй като в момента рейтингът на Борисов расте. При тях има справяне със ситуацията чрез негативно говорене и чрез бяло-черно мислене. Няма нагласа за протести. За политика ще започнем да говорим много интензивно в момента, в който кризата свърши", каза още проф. Христова.

По думите ѝ битуването ни като общност и вълната на солидарност е много по-осъзната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Показването на преди 4 години
Тая очилата изтривалка не способства за подобряването на психичното здраве на нацията.Даже напротив.
17
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
За сега аз и другите 2-*** в мен сме добре!
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякакви "специалисти". Елементарно! Да се ангажира с труд. Да почисти. Поправи. Чете. Научи. Като се нагажира няма да усети кога минава времето. Да прегледа обявите за надомна работа.
15
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
Как може да има такива *** парчета Тая ако иска да ми опази психическото здраве да ми дойде на гости да и наместя нейното.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам за вас ама аз вече като чуя отговорност и толерантност и ми се а*а. Такова лицемерие с употребата на тия две думички не е било, направо смърди! Не желая да ги чувам по мой адрес таман никога. В момента само разумните хора не са "отговорни" и "толерантни" - тоест мълчаливи, немислещи изпълнители.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 9Винаги е било по-лесно да си в опозиция, отколкото на власт.Неизменна част от демокрацията е свободата на словото.Всеки има правото да критикува властта.И още нещо много важно:Няма власт, която да не е критикувана.Просто няма такава. Не се критикува само абсолютната власт, в условия на диктатура.А не се критикува, защото всеки осмелил се да каже нещо различно от хвалебствие попада или в затвор или в концлагер.България каква държава е?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква психика бе хора направо психясахме По цял ден си меря кръвното и следя пулса си еее стига вече искам свобода,,,,,
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не четеме днес.бг, например
10
0
 
11
 
! Отговори
чао ГЕРБ бокклуци преди 4 години
Христова на всяка манджа мерудия буцата на герб..и общо взето в тази държава всичи професори станаха, то няма толкова кокошки по селата отколкото професори..доцент професор, професор доцент...
9
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Абсолютно идиotскa статия ! Заглавието и съдържанието нямат нищо общо ... нищо полезно и поучително в статията ...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега тези които ги е страх от вируса мислят другите за ненормални ! - как ще ги спасяват не е ясно.
7
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най лесно е да се дава мнение и да се ругае.Нека да бъдем по-толерантни.Какво бихте направили ако имате тази власт?Незабравяйте, че освен власт имате и отгворност.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното е да не се гледат и слушат бг медии, особено такива, които са подчинени на тези, които нарочно всяват паниката сред хората.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом напрежението сред хората расте, то неминуемо ще трябва да се изпразни върху някои. Дали няма да са ГЕРБавите?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да запазиш нещо което вече е загубено ? - цялата страна се превърна в психиатрична клиника.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами много просто, да спрат да показват въпросната госпожа, за която е ясно на кой бог се клани....( е срещу скромна сума разбира се)
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната на която са платили някой лев да се покаже по продажната телевизия и да каже каквото "трябва". Дали ще се публикува новината, че за поредна година сме на дъното по свобода на словото. И че ни дават за пример на подкупни медии, обслужващи частни интереси?
1
1
 
21
 
! Отговори
да рейтинга му расте преди 4 години
мнозинството в държавата постоянно споменава майка му.