Нарушиха ли се правата на гражданите, излезли от София?

Извънредното положение дава повече права на държавата
21 апр 2020 09:26,
60

"Винаги писането на коляно крие рискове. За да бъде един акт незаконен, той трябва да е в противоречие с целта на закона. Заповедите, които бяха издавани са в съответствие с целта на закона, а тя е именно извънредната обстановка и ограничаване на разпространението на COVID-19, коментира адвокатът Петя Мургова в студиото на "България сутрин".
Още по темата

Тя допълни, че ситуация на пандемия не се случва често и е нормално законодателят да не е бил подготвен, но законът се е опитал да обхване една голяма част от обществените отношения.

"Когато говорим за закон, не можем да говорим общо. Българските граждани са изключително засегнати, както от законодателството, така и от извънредната ситуация, но в крайна сметка е необходимо по-голямо осъзнаване", каза още адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ със сигурност нямаше да има такъв огромен натиск и нямаше софиянците, напуснали столицата, да се считат за засегнати от заповедта за затварянето на града, ако бяха спазили препоръките на Националния оперативен щаб.

Адвокат Мургова коментира, че е неизбежно да се премине към промяна и на други закони, защото по време на извънредната ситуация се променят обществените отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
До 41 АнонименДраги ми Смехурко, когато не ти харесва едно заведение не ходиш в него! Кой насила те накара да ходиш до Кауфланд, пък и от предишния ти коментар ди Лидл? Нали тези вериги бяха за бедняците?Поздрави!
43
3
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До В КАУФЛАНД и ЛИДЛИма съществена разлика. Без работата на магазините не може да минем, но без разходки навън можем да живеем по време на карантината. Надявам се да разбирате. Логиката е, че колкото по-малко е движението на хората се намалява скоростта на разпространение на вируса и затова всичко, което не е от първа житейска необходимост се забранява или разрешава според развитието на ситуацията. Елементарно е, ако разсъждавате отговорно.
42
0
 
0
 
! Отговори
112 преди 4 години
До АнонименТи ли щеше да разделяш излизащите от софия на категории - ралотещи и излетници, за да могат едните да пътувват, а другите да се подредят да ги глобяваш?
41
1
 
1
 
! Отговори
Балкански преди 4 години
Борисов е прав за полицаите.
40
0
 
1
 
! Отговори
Тръмп е прав преди 4 години
До АнонименДО До До Ясно СЗО е тотално компроментирана организация!СЗО не предложи адекватни мерки и решения за справяне с кризата още от края на 2019-началото на 2020.Явно както в повечето международни организации и там са се набутали измислени герои от всички държави.Политическикоректникъм съответните държавни РЕЖИМИ.Вж. наште стринки Ирина Бокова и криСталина Георгиева.Начело на СЗО е представител на държава, в която гладът и епидемиите са ежедневие - от десетилетия! МЕРСИ!Ще спрат парите
39
3
 
5
 
! Отговори
Друг адвокат преди 4 години
Колегата мие очите на властта. Естествено, че нарушават всякакви права!При това неадекватно и ненужно. Не е въпросът в това колко тежки са ограниченията, необходимо е да са смислени.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Факултета с 12 семейни огнища на коронавирус".Жителите на този квартал също смятат, че правата им са нарушени и искат да се движат свободно по улиците и пазарите на София.Моля всички защитници на тезата за нарушени права да се изкажат по този казус.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе мирно стояло не би чудо видяло!Да ама тариката си вика за мен не се отнадя
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26В този сайт от край време е пълно с ***. Личи си че има по 4-5 коментара писани от един и същ човек. Прочети коментариите по другите сайтове и ще видиш доста чувствителна разлика. (Друг е въпроса колко т ъ п и форумни експерти има де )
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се възмути човек от затварянето на София, щом хората си заминаха, трябва ти самият да си честен човек, защото лъжата лъсва. В случая поведението на властта беше като поведението на тези, които си тръгнаха. И едните и другите не вярват, че пандемия има.
34
12
 
29
 
! Отговори
В КАУФЛАНД и ЛИДЛ преди 4 години
може, в планината НЕ. И ако това не е връх на бозочиетото в лъжите за уж грижата за нас. Един и същ въздух се върти в климатиците на КАУФЛАНД, Там продавачите трябва ежедневно да ги тестват. Но не, тези , които искат да живеят седмица на чист въздух в планината са едва ли не престъпници и подкопават устоите на държавата МУ. А може би ни тестват, но да видят къде е границата на ТЪРПЕНИЕТО ни
33
8
 
8
 
! Отговори
до до Ясно преди 4 години
В България не е пандемия , както някои от медиите пишат. Вярваш на СЗО ли?
32
13
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Я стига глупости!А не нарушиха ли точно те правата на гражданите останали в София?! Защото винаги ще има ***, за които правилата не важат!И после да ги съжаляваме как чакали на КПП-тата!Да чакат!!!
31
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До СЕЛЯНИНЪТ БОЙКО''Когато човек е глупав,то е за дълго,а понякога за цял живот!''
30
13
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
каква ситуация на пандемия бе... епидемия е когато е до 15% от населението заразено, а пандемия от 45 до 70%... тука нищо няма... една смехотворна лъжа от която ще си заминат допълнително хора за отвъдното от глад и стрес... на месец умират по 10,000 човека в България от други болести... оня гологлавия и това да следи, а не само това, което му се каже!!!
29
14
 
8
 
! Отговори
до Ясно преди 4 години
Не е пандемия , вземи си го набий в главата , а епидемийка. Ако ще пишете говорете точно.
28
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета ви коментарите и се чудя дали наистина са написани от реални хора ,щото ако са още месеци наред ще стоим в лъжливо извънредно положение без никой да направи нещо и да слушаме управляващите ,защото те милеят за нас. Вие добре ли сте много ясно ,че ще излязат през почивните дни , кво да правят да чакаме да дигнат мерките ,че тогава ли. Те може да ги махнат и след година , тях това ги устройва.Мъчат се да ни настроят един срещу друг - и това работи. Защо не затвориха столицата още четвъртък?
27
14
 
22
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Тези"граждани"който напуснаха София в време на пандемия нарушиха законна и правата на хората който спазват мерките.
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарушиха се правата на всички, и които са излезли и които са останали по места! Не за друго, а защото правилата са писани като за наказание за всички, за да се осигури комфорта на пишещите ги. Как ги спазват те? С джипката, натъпкана с беквокалите? От депутатите, които също са по родните места? От мисирките, седящи на брифинг без маски и бълващи въпроси за още и още мерки? От онзи, който си забърсва цайсите с маската?
25
12
 
22
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Пак започнаха с "аз, аз, аз, оо клетият аз и моите скъпоценни праваааа..." Писна ми от мрънкащи 0лигофрени, аз също откакто започна всичко не съм видял друг пейзаж освен работата, дома и пътя между двете, аз също виждам всеки ден същите муцуни и не мога да се видя с много хора, с които искам, не ми харесва и на мен, ама спазвам извънредното положение. И съм сигурен, че повечето хора са като мен, ама заради една групичка *** ще продължава да не ни харесва много по-дълго...