Никога досега не е било: Светът се къпе в петрол, търсене няма

Това е най-лошата в историята цена на петрола
21 апр 2020 21:30, Елка Василева
75
Никога досега не е било: Светът се къпе в петрол, търсене няма
Снимка: архив, БГНЕС

Светът се къпе в петрол, почти няма търсене за него, а местата за съхранението му се изчерпват, информира Асошиейтед прес.

Това накратко обяснява странното и безпрецедентно поведение на пазара на фючърсни договори за суровината вчера, когато търговците на практика предложиха да платят на някой друг да купи петрола, който трябва да им бъде доставен идния месец.

Американският лек суров петрол с доставка през май се продаваше за около 15 долара за барел във вчерашната сутрешна търговия, но спадна до минус 40 долара за барел в ходя на деня. За първи път цената на фючърсните контракти за петрола преминава на отрицателна територия, твърдят анализатори.

"Това е най-лошата в историята цена на петрола, което не бива да ни изненадва, тъй като това е неизбежният резултат от най-голямото в историята несъответствие между предлагането и търсенето", коментира Райън Ситън от Тексаската железопътна комисия, която е регулатор на петролната индустрия в щата.

Има известна загадка около слабото търсене на петрол: Усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса блокираха големите градове по света, пътуванията със самолет са сериозно ограничени и милиони хора работят от вкъщи, което води до много по-малко пътуващи до работата си.

Още по темата

Помпите обаче все още работят, извличат петрол от земните недра, а целият този петрол трябва да отиде някъде. БТА публикува въпроси и отговори за най-новото развитие в петролния сектор.

Била ли е някога преди отрицателна цената на петрола?

Понякога се случва цената на бъдещата доставка да се изкриви от изненадващо събитие, например спукването на петролопровод. Това може да тласне рязко нагоре или надолу цената на фючърсен контракт за даден месец спрямо котировките на фючърсите за следващия месец.

Обикновено това се изглажда от пазара, но рязкото отдръпване на търсенето наред с пренасищането на пазара доведе до недостиг на капацитет за складиране. Това затрудни търговците на контракти за доставка през май да намерят купувачи, което прати цената на контракта на отрицателна територия.

"Това никога досега не се е случвало", отбелязва Тим Брей, старши мениджър на портфейл в GuideStone Capital Management в Далас.

Плащат ли петролните компании на хора да взимат суровината им?

Възможно е някои компании да плащат на други, за да взимат суровия им петрол, но това не изглежда да е широко разпространено.

Много анализатори определиха спада в цените на суровината като технически, свързан с начина, по който са формулирани фючърсните контракти. Повечето купувачи в момента купуват петрол, който ще бъде доставен през юни, а не през май.

Дори така да е, бяха изтъргувани над 150 000 от тези фючърсни контракти, достатъчен обем, за да има значение, посочва Райън Фицморис, енергиен стратег в Rabobank.

"Според мен този ход е повече с технически характер и е свързан с изтичането на фючърсните контракти", казва Фицморис. "Бихме могли да наблюдаваме изолирани случаи, при които петролните компании плащат на хора да им вземат петрола, тъй като складовият и петролопроводният капацитет става дефицитен, но е малко вероятно това да е трайно", допълва специалистът.

Какво стана със съхранението на петрола?

Предвид по-малкото потребление на бензин и самолетно гориво петролните резервоари започват да се пълнят. Експерти предупреждават, че световните хранилища могат да се запълнят в края на април или началото на май.

Това накара някои производители да решат да изтъргуват петрола сега, тъй като пространството може да стане по-ценно от самата суровина, по мнението на Ситън от Тексаската железопътна комисия.

Къде ще отиде петролът?

На фона на запълването на петролните резервоари федералното правителство преговаря с компании да съхраняват суровината в Стратегическия петролен резерв. Само че ако всички складове са пълни, петролните компании ще започнат да затварят кладенци, което може да нанесе щети на петролните полета. Много танкери, пълни с петрол, са в открито море.

Защо сделката в ОПЕК не оправи това?

По-рано този месец ОПЕК и съюзниците на картела, с политически натиск от правителството на САЩ, се споразумяха да намалят добива с близо 10 милиона барела дневно - около 10 процента от текущото производството.

Някои анализатори обаче намират сделката за недостатъчна, за да ограничи масовото свръхпредлагане. Засега тя не позволява на цените да продължат надолу, но все още има твърде много петрол в света.

Как това ще се отрази на цената на бензина?

Евтиният петрол води и до по-ниски цени на бензиностанциите, което често се приема като благодат за потребителите. В САЩ средната цена за галон обикновен бензин спадна до около 1,49 долара или по-малко, с над 1 долар под миналогодишната, сочат данни на AAA. Само че този път не е добре за никого, предупреждава Джим Бъркхард, вицепрезидент в IHS Markit.

Обикновено, когато цените на петрола спадат, поевтинява и бензинът и това е от полза за потребителите", припомня Бъркхард. "Днес обаче цените се понижават, защото почти никой не шофира, шофира се много, много по-малко. Така че за всички е трудно да се възползват от тези по-ниски цени на бензина, ако не се шофира. Затова няма победител в тази ситуация днес", допълва в заключение той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Господа, Лукоил изсмукаха десетки милиарди долари от България откакто са стъпали тука. Докога ще търпим това кожодерство? Някой спомена по-долу че видите ли имало конкуренция от ОМВ, Ромпетрол и други. 95 процента от акцизните складове в България са собственост на Лукоил. Мислите ли че ще позволят на конкуренцията да им ползва складовете още по-вече ако предлагат ниски цени?
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vse o6te Balgariq e pod rusko robstvo. Na vsqkade kremalski agenti i tehni slugi po gornite etaji.A vie si mislete 4e rusnaka mn ni obi4a ....Petrola moje da e bez pari no nie 6te go kupim ot bratu6kata cqla ve4nost na nay nay visoki ceni ot vsi4ki. Golqma lyubov mejdu rusnaka i balgarina, nqma kak
55
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Като вземат да раздават и злато за без пари - ще се замисля дали да не изляза от вкъщи...
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе, хееееее... светът се къпел в петрол...И в този сайт е пълно с ***.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиндостанските шистови производители са слабото звено на нефтения пазар, защото себестойността на тяхната продукция клони към $50/барел. След като тези слабаци отпаднат и след като потреблението започне да се възстановява и цените ще се нормализират.Днес най-вълнуващият въпрос е дали въобще световното производство, транспорт и туризъм ще се възстановят в пълен обем. Съмнявам се.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОПЕК+ покани Пиндостан, Канада и Обединеното кралство да вземат участие във видеоконференцията на 09.04.2020 г. ОПЕК+ настоява тези три страни също да ограничат своя добив на петрол. Бай Дончо се дръпна. Не ще да ограничава добива,но шистаците не издържаха и масово започнаха да закриват сондите, зощото няма потребление и няма търсене. Предстои масов фалит на шистаци, защото при -$45за барел, няма как да върнат многомилионните кредити на банките.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алабалистики на ***.
50
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 4 години
"Никога досега не е било"Невежеството явно ходи по хората, а не по прасетата. Даже в началото на хилядолетието, по времето когато Буш нападна Ирак, петролът беше не повече от 20 долара за барел. А фючърсните търговии с петрол винаги са били "тарикатите прибират парите на балъците", тий като истинските петролни компании винаги разботят на на основата на дългосрочни договори.
49
7
 
4
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 4 години
До Ха-хаНА РУСТАЦИТЕ МОЖЕТЕ САМО ДА Ѝ ЛИЖЕТЕ ОСРАНИТЕ *** ЗАЩОТО ПАК ЩЕ ВИ ОСВОБОДЯТ.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, не пишете пръдни.
47
2
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Руснаците,та руснаците...Добре,а кой продаде Нефтохима на Лукойл?Не беше ли баш демокрадът Костов?И на кой бе пръв приятел Златев-на Банкянското Слънце!И какво стана с Ало Ваньо,когато рече да сложи измервателни уреди на тръбите?Не трябваше ли НАП да провери как аджеба една рафинерия 20 години все е на загуба?А защо алтернативните демократични вериги държат същите цени?10 години властта е една и съща,а нищо не се променя...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали е демокрация у бг-то има шел има омв не са проблема руснаците май ами бай *** великия чорбаджия печалбар защото много маймуни накачени на рушветчийския клон
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо при нас цената не пада, ами защото когато продадоха "Нефтохима" ни вързаха за руснаците, а цената пада там където има пазарна икономика.
44
1
 
17
 
! Отговори
От село преди 4 години
Толкова ли не можете да пишете на български бре?? Когато правите превод го правете както трябва. Какво ет това фючърсните контракти? Нe можахте ли да напишете "бъдещи договори"? Кой ви наема на работа такива ми е чудно?
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петролс е под 0 та а цените в Бг като бетон.След време при всеки процент повишение за барел ще има увеличение и за нас
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОСПОДА, ЗАЩО НЕ СМЕЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ДВЕ ДУМИ ЗА ЦЕНИТЕ НА КОИТО НИ ГО НАБУТВА БРАТУШКИТЕ.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас принципът на цялата история е такава :....преди време бензина скъп и по радиото представител на бензиностанциите казва : ооо ...долара падна , на загуба сме , дигаме цената....след месец бензина още по-скъп , същия излиза и казва , ооо ..долара поскъпна имаме големи разходи ...с ушите си го чух ...
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЛЮБИМИТЕ НИ БРАТУШКИ ТРЯБВАШЕ ЦЯЛА ВЕЧНОСТ ДА НО ГО ДАВАТ ПЕТРОЛА БЕЗПЛАТНО ЗАТОВА ЧЕ ИМ ПОДАРИХМЕ БЪЛГАРИЯ.Нямам думи. Толкова ли можеше да се мачка балгарина от кремълските ***. А и до кога!?
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто може да оправим бензинджийниците.Гледайте къде цената не е паднала и никога повече не зареждайте там.Проблема е че за да стане това трябва да сме единни.Ако всеки ги бойкотира просто няма да имат друг ход освен и те да намалят цените.
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А В БЪЛГАРИЯ ЗАЩО ТИЯ РУСНАЦИ НИ ГО ПРОДАВАТ ЗА 1 ДОЛАР ЛИТЪР БЕНЗИН.ТАЯ ДАРЖАВА ОТ ЛУК ОИЛ ЛИ СЕ УПРАВЛЯВА А?

Спонсорирани публикации